Страници

неделя, 11 февруари 2024 г.

След историческите екскурзии на Путин, китайци си поискаха от Русия „откраднатия Владивосток“.

"Историческите екскурзии" на руския диктатор Владимир Путин в интервюто с американския пропагандист Карлсон, с които той се опита да оправдае руската инвазия в Украйна, дадоха на китайските анализатори идеята за предявяване на териториални претенции към Русия. Те поискаха връщането на Владивосток и други "откраднати територии" от Китай. 

"Интервюто (на Путин) още веднъж потвърждава моята пристрастност: фиксацията върху историята обикновено е неконструктивна. Защо трябва да се позоваваме на 8-ми или 13-ти век, а не на 220 г. пр. н. е.? Ние живеем в наши дни със закони, а не в 8-ми век", написа анализаторът Zichen Wang от China Globalization Center в своя  акаунт в социалните медии X.


Актьорът Робърт Ву на свой ред отговори, че Русия трябва да върне на Китай земите, "откраднати преди повече от 100 години".  


"Исторически Русия трябва да върне Владивосток и огромната територия, открадната ни преди повече от 100 години ", пише той

Територията на днешен Владивосток е прехвърлена от Китай на Русия в резултат на Айгунския договор от 1858 г. и Пекинския договор от 1860 г. Мнозина в Китай смятат тези споразумения за несправедливи и искат връщането на земите им.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912