Страници

четвъртък, 7 март 2024 г.

Украинските служби са имали предварителна информация за намерението на руснаците да превземат летището в Гостомел на 24 февруари 2022г. Успешната битка за летището е провалила руския блицкриг.

В интервю за журналисти началникът на ГУР на Министерството на отбраната на Украйна генерал-лейтенант Кирило Буданов каза, че разузнаването е получило информация от достоверен източник за плана на руснаците да превземат летище Антонов на 24 февруари 2022 г. и да приземят хиляди техните войници там.


 Най-опитните хора от украинците спецчасти са били изпратени да защитават летище "Антонов" в Гостомел. „Видях (руските хеликоптери) и си помислих, че са много близо. Изпитвах страх, но тогава адреналинът изскочи”, спомня си един от разузнавачите.

За ситуацията на бойното поле в Гостомел началникът на ГУР на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов докладва на президента Володимир Зеленски. Ръководителят на украинското разузнаване получава данни от своите подразделения, участващи в защитата на летището.

"Ясно е, че хората, които виждат десетки хеликоптери, които стрелят в тяхна посока, не са много щастливи", каза Кирило Буданов.

"Подразделенията на Силите за сигурност и отбрана на Украйна предприеха контраатака срещу руската групировка през втората половина на 24 февруари. До края на нощта в битката беше възможно да се елиминират около 80 руски десантчици След това пистата на летището беше повредена от украинска артилерия, за да се предотврати кацането на военнотранспортни самолети на държавата-агресор. Успешната битка за летището в Гостомел прекъсна московския блицкриг и провали намеренията на терористична Русия да окупира Киев „за три дни.", казва Буданов.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912