Страници

четвъртък, 7 март 2024 г.

Президентът на Литва лиши руска балерина и бизнесмен от литовско гражданство.

Президентът на Литва Гитанас Науседа лиши руската балерина Илзе Лиепа и бизнесмена Юрий Кудимов, който е бил служител на КГБ на СССР, от литовско гражданство, съобщават литовски медии .

Руската балерина Лиепа.

Комисията по гражданството отправи своите препоръки към президента през февруари.

Инициативата възникна, след като Лиепа, която има литовско и руско гражданство, в интервю за руски медии осъди поведението на балтийските страни и изрази подкрепа за действията на диктатора Владимир Путин в Украйна.

Департаментът за държавна безопасност установи, че Кудимов е получил литовско гражданство чрез укриване на информация за биографията си: той е не е разкрил, че е бил разузнавач на КГБ в Съветския съюз. Подобно минало, според ведомството, може да застраши интересите на сигурността на Литва.

Миналата година Науседа отне литовското гражданство на фигуристката Маргарита Дробязко, която заедно със съпруга си Повилас Ванагас участваха в проекти, организирани от съпругата на прессекретаря на руския президент.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912