Страници

вторник, 5 март 2024 г.

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на командващия далечната авиация на Русия Сергей Кобилаш и командващия Черноморския флот Виктор Соколов

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на командващия далечната авиация на Руската федерация Сергей Кобилаш и командващия Черноморския флот Виктор Соколов, съобщава ТАСС.


"Решението е взето в контекста на ситуацията в Украйна „за предполагаеми престъпления, извършени най-малко от 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г.“ В решението на съда се посочва, че 58-годишният генерал-лейтенант Кобилаш и 61-годишният адмирал Соколов вероятно са отговорни за военно престъпление по три члена от Римския статут - поразяване на цивилни обекти, причиняване на прекомерни случайни щети на цивилното население и също престъпление срещу човечеството. „Налице са основателни основания да се счита, че те носят индивидуална наказателна отговорност за посочените по-горе престъпления – за извършване на някои съвместно и/или чрез други лица, за разпореждане за извършване на престъпления и/или за неупражняване на надлежен контрол върху силите под тяхно ръководство. командване",  посочват от съда. 

Очакваните съпътстващи щети за цивилното население са били очевидно прекомерни в сравнение с очакваното военно предимство“, казва съдът. Съдържанието на заповедите е обявено за секретно с цел защита на свидетелите. В същото време от МНС смятат, че информираността на обществото за заповедите може да допринесе за предотвратяването на нови престъпления, затова обявиха заповедите публично.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912