Страници

вторник, 28 май 2024 г.

Bild: Украйна веднъж е използвала "Пейтриът" срещу руската атака и са последвали гневни заплахи от Берлин и Вашингтон за спиране на помощта. Това е като боксов мач, в който боецът има една ръка, вързана зад гърба.

„Това е като боксов мач, в който боецът има една ръка, вързана зад гърба.“
Така украински офицер описва пред BILD забраната за използване на западни оръжия за отговор на атаки от руска територия.


Украински войник близо до град Вовчанск (област Харков) каза в социалната мрежа „Х“ в неделя: „От 6:00 сутринта до 15:00 часа руснаците изстрелваха между 6 и 12 артилерийски снаряда ВСЯКА минута. Всяка минута без прекъсване. Цялата им артилерия е в Русия. Стрелят навсякъде и изгарят всичко: села, Вовчанск, гори. Но не можем да отвърнем на огъня от безопасно разстояние с артилерията, доставена от САЩ (и други).“


Докато Русия изстрелва почти 5000 артилерийски снаряда на ден по Харков, на Украйна не е позволено да изстреля нито един западен снаряд.
Нещата изглеждат също толкова мрачни за Украйна, когато става въпрос за въздушни удари. На теория повечето използвани руски военновъздушни бази биха били в обхвата на оръжията, които Киев получи от западните страни (виж картата), пише Bild.


На Украйна също не е позволено да използва западна противовъздушна отбрана срещу атакуващи руски самолети; тя трябва да изчака, докато бомбардировачите пуснат своите крилати ракети и те вече са над украинска територия, за да се бият с тях.
По информация на BILD украинската армия е използвала система „Пейтриът“ от Германия поне веднъж, за да предприеме действия срещу руската атака и са последвали гневни обаждания от Берлин и Вашингтон и заплахи за спиране на доставките на противовъздушни ракети, ако подобен инцидент се случи отново.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912