Страници

петък, 21 юни 2024 г.

Politico: САЩ вече позволяват на Украйна да нанася удари навсякъде по границата на Руската федерация в случай на заплаха от атаки.

САЩ вече позволяват на Украйна да нанася удари навсякъде по границата на Руската федерация в случай на заплаха от атаки.

Politico отбелязва, че тази фина промяна в съобщенията от американски официални лица идва само седмици след като САЩ дадоха зелена светлина на Киев да нанесе удари в Русия в отговор на трансгранична атака срещу град Харков. По това време американски служители подчертаха, че тази политика е ограничена до региона на Харков.


Оттогава украинските войски са използвали американско оръжие поне веднъж, за да атакуват руска територия, унищожавайки цели в град Белгород и успяха да сдържат руската офанзива. Но украински и други европейски служители притиснаха САЩ да разхлабят още повече ограниченията си, позволявайки на Украйна да нанася удари навсякъде в Русия.

Съливан каза в интервю за PBS във вторник, че споразумението с Украйна за оръжейни удари на САЩ срещу Русия се прилага за „всяко място, където руски войски пресичат границата от руската страна към украинската страна, за да се опитат да завземат повече украинска територия“.

През последните дни Русия каза, че скоро може да настъпи североизточния град Суми, който също е близо до руската граница. Ако това се случи, политиката за разрешаване на удари с предоставени оръжия ще важи и там, каза Съливан.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912