Страници

петък, 28 юни 2024 г.

Spiegel: Отнеха германското гражданство на свързан със службите руски помощник на депутат от "Алтернатива за Германия".

Бившият помощник на депутата от германския Бундестаг (от Алтернатива за Германия ) Владимир Сергиенко е получил незаконно германския си паспорт. Както пише Spiegel, той вече е лишен от това гражданство.


Според Spiegel решението е взето от Берлинския административен съд в средата на юни. Според него Сергиенко измамно е получил германско гражданство, като е скрил руския си паспорт по време на процеса на натурализация. В изявлението си през 2019 г. Сергиенко посочил, че има само украинско гражданство. През ноември 2022 г., въпреки значителните опасения за сигурността, той станал германец.

До началото на годината Сергиенко работил като служител на депутата от Бундестага от Алтернатива за Германия Евгений Шмид и дълго време имаше депутатска карта. Според съдебните документи Федералната служба за защита на конституцията го подозира, че е действал „от името на руски държавни органи в ущърб на Федерална република Германия“.

Според разследване на The Insider и Der Spiegel, Сергиенко, бивш украински политически стратег с германско гражданство, е кореспондирал със своя ръководител, полковник от ФСБ Иля Вечтомов. В кореспонденцията Сергиенко докладва за свършената работа, обсъдена с Вечтомов, който отговаряше за въпросите, свързани с Украйна, неговото финансиране от Москва и действия. Един от резултатите от дейността на помощника на депутата беше дело от „Алтернатива за Германия“ до Федералния конституционен съд, в което се говори за необходимостта от спиране на доставките на танкове за Украйна.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912