Страници

неделя, 30 юни 2024 г.

The Times: НАТО подозира, че Русия е минирала критична подводна инфраструктура на ЕС в Северно море

През последните десет години повече от 160 невоенни руски кораба са извършили 945 подозрителни действия в Северно море.

Представители на НАТО имат подозрения, че Русия може да е минирала критично важната подводна инфраструктура на ЕС в Северно море. Тези опасения се основават на данни, получени от компании, които оперират ключови сондажни платформи за нефт и газ, тръбопроводи и електрически и телекомуникационни кабели. The Times пише за това.


Защитата на критичната подводна инфраструктура се превърна в една от основните области на дейност на НАТО и европейските страни с излаз на море след разрушенията, причинени от саботажа на газопроводите „Северен поток“ през есента на 2022 г.

Захранващи кабели и телефонни кабели, както и нефтопроводи и газопроводи, са ключови цели за руските разузнавателни служби, особено след началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна. Днес шпионажът е по-труден за разкриване. Ако по-рано за това са били използвани предимно изследователски или военни кораби, сега по-често това са невоенни кораби.

„Според белгийските служби за сигурност не са открити доказателства за миниране на кабели в териториалните води на Белгия или Нидерландия в Северно море. В началото на войната в Украйна обаче бяха открити експлозиви на един от британските кабели“, каза Томас де Шпигелере, представител на белгийското звено за морска сигурност.

Проучване на белгийския вестник De Tijd, което използва информация от корабни дневници, установи, че през последните десет години повече от 160 невоенни руски кораба са извършили 945 подозрителни действия. Най-малко 749 от 945 подозрителни маневри са извършени в рамките на един километър от тръбопроводи в Северно море. Други 72 подозрителни дейности са извършени в близост до електрически кабели, а останалите 124 са извършени в райони, където са положени телекомуникационни кабели.

Твърди се, че информацията за местоположението на кабели и тръбопроводи е от решаващо значение, ако руснаците искат да саботират енергийни комуникационни системи, да се свързват или манипулират комуникационни кабели.

Като цяло мащабът на операциите на руските специални служби зад граница днес е достигнал ниво, невиждано от времето на Студената война.

Между другото, Русия все повече прибягва до изнудване и финансови стимули, за да наема германци за шпионаж след експулсирането на около 600 руски дипломати от страните-членки на ЕС. 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912