Страници

понеделник, 22 юли 2024 г.

САЩ разположиха стратегически бомбардировачи близо до украинската граница

Съединените щати са разположили два стратегически бомбардировача B-52 Stratofortress в 57-ма военновъздушна база на румънските военновъздушни сили „Михаил Когълничану“, съобщи ВВС на САЩ в Европа. Те ще участват в операцията Bomber Task Force Europe. B-52 бяха ескортирани от изтребители от Румъния и Финландия.



На новото място те ще действат в състава на 20-та експедиционна бомбардировъчна ескадрила на ВВС на САЩ, а също така ще започнат да взаимодействат със силите на НАТО.

Преди да отлетят за Румъния, B-52 извършиха първия си тренировъчен полет над границата на Финландия и Руската федерация. Според норвежкия вестник The Barents Observer самолетът B-52, движещ се на север към Лапландия, се е доближил възможно най-близо до Колския полуостров от югозапад. Там бомбардировачите кръжат и отново се връщат на юг. Пилотите на самолети можеха да видят почти целия полуостров, където са разположени руските ракетни подводници, както и летището Оленя, откъдето редовно излитат стратегически бомбардировачи Ту-95МС, за да нанасят удари по Украйна.

„В лицето на глобалната нестабилност е важно да поддържаме устойчиви способности за далечни разстояния. Тази операция ни позволява да подобрим тактиката и оперативната съвместимост на нашите сили“, каза генерал Джеймс Хакър, командир на USAFE-AFAFRICA.

Румънската авиобаза, в която ще бъдат разположени американски бомбардировачи, се очаква да стане най-голямата военна база на НАТО в Европа до 2040 г. Очаква се там да бъдат базирани хиляда американски войници, а общият брой на войниците на НАТО ще достигне 10 хиляди. Площта на военния комплекс ще бъде 2,8 хиляди хектара и ще включва нови съоръжения. Румънските власти ще инвестират 2,5 млрд. долара в проекта.

Решението за разширяване на авиобазата Михаил Когълничану беше взето на фона на войната в Украйна, която се води близо до границите на Румъния. 

САЩ активно подкрепят съюзниците от НАТО чрез мисии на BTF, което позволява на USAFE-AFAFRICA ефективно да разположи сили в Европа, създавайки стратегическо доверие и възпирайки потенциални противници.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912