Страници

сряда, 3 юли 2024 г.

FT: ЕС планира да въведе мито за внос и на стоки под 150 евро от китайските платформи за електронна търговия, включително Aliexpress, Temu и Shein.

Европейският съюз планира да въведе мито за внос на всички стоки от китайските платформи за електронна търговия, включително Aliexpress, Temu и Shein, пише FT.


Брюксел изготвя планове за налагане на мита върху евтини стоки, закупени от китайски онлайн магазини, в опит да спре скока на това, което според ЕС са нестандартни стоки, идващи от Китай.

Този месец Европейската комисия ще предложи премахване на сегашния праг от 150 евро, при който стоките могат да се купуват безмитно, казаха трима души, информирани за ситуацията, пред Financial Times.  Основните платформи, към които е насочена иновацията, са китайските онлайн пазари Temu и AliExpress, както и търговецът на дрехи Shein. 

Китай се възползва от субсидирани пощенски разходи, т.е. икономически изгодно е да се изпращат евтини стоки по въздуха. Регламентите ще се прилагат за всеки онлайн магазин, който доставя до клиенти от ЕС директно извън блока.

Комисията вече предложи премахване на тарифния праг миналата година, но сега може да се опита да ускори приемането му, за да противодейства на скока на евтиния внос, каза служител на ЕС.

Друг служител обаче предупреди, че може да се окаже трудно да се споразумеят страните от ЕС, като се има предвид, че новият режим ще увеличи тежестта върху вече претоварените митнически служители.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912