Страници

петък, 26 юли 2024 г.

The Times: Обединеното кралство планира да разработи ракети с голям обсег, способни да унищожат руски ядрени оръжия.

Обединеното кралство обмисля разработването на ракети с голям обсег от 2000 мили (около 3200 километра), способни да унищожат тактически ядрени оръжия , изстреляни от руска територия. Това съобщи британският вестник The Times, позовавайки се на дипломатически източници.

Великобритания, според изданието, планира да работи по създаването на оръжия съвместно с Германия. Предвижда се ракетите да бъдат разположени на територията на Германия, те ще заменят американските ракети, които ще се появят там през 2026 г. Дипломатически източник каза, че американските оръжия ще служат като "мост", докато Европа разработва своите ракети.

Франция, Италия, Полша и Германия по-рано се договориха да разработят съвместно ракети с голям обсег. Както пише The Times, Германия се опитала да убеди Великобритания да започне съвместна разработка на оръжия и според източника британската страна се съгласила.

Медията отбелязва, че министрите на отбраната на Великобритания и Германия може да са обсъдили този въпрос на среща в Берлин на 24 юли. Източник от британските военни кръгове каза на изданието, че страните са обмисляли различни варианти, но не са стигнали до окончателно решение. Събеседникът отбеляза, че Великобритания не е решила дали да влезе в двустранно или многостранно партньорство.

Министрите на отбраната на Великобритания и Германия подписаха съвместна декларация, в която споменаха, че ще работят „в областта на способностите за далечни разстояния“.

Последните изявления на руския президент Владимир Путин и други официални лица показват, че Русия намалява прага за използване на тактически ядрени оръжия, каза дипломатически източник. „Това е тревожно развитие“, каза източникът.

Белият дом заяви по-рано през юли, че Съединените щати ще започнат "спорадично" разполагане на оръжия с голям обсег в Германия през 2026 г. Дойче веле  отбеляза , че за първи път след Студената война Германия ще разположи оръжейни системи, способни да достигнат руска територия.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912