Страници

четвъртък, 26 септември 2024 г.

От рубриката "Всичко върви по план": "Газпром" изпадна от ТОП-100 на най-големите компании в Русия по печалби. Миналата година оглавяваше класацията.

Миналогодишният лидер на годишния рейтинг на Forbes на най-големите руски компании по нетна печалба, не само загуби позицията си през 2024 г., но и не успя да влезе дори в първите сто, пише Forbes.


За първи път от 25 години "Газпром" приключи 2023 г. със загуба от 629 милиарда рубли, докато година по-рано печалбата му беше 1,23 трилиона рубли.

Според вътрешен доклад, изготвен за ръководството на компанията, няма да е възможно да се възстанови износът на газ до предишното ниво през следващите 10 години . До 2035 г. износът се очаква да достигне средно само 50-75 милиарда кубически метра годишно - около една трета от цифрите, предшестващи пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Както беше отбелязано, основната причина за загубите на Газпром беше рязкото намаляване на производството и доставките на газ за Европа, причинено от санкциите, наложени на Русия поради пълномащабна война срещу Украйна. 

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912