Страници

петък, 20 септември 2024 г.

ABC: Израел е планирал операцията с взривяването на пейджърите на Хизбула поне от 15 години.

Израел е имал пръст в производството на пейджъри, които експлодираха срещу бойци на Хизбула тази седмица, като този тип операции се планират поне от 15 години, съобщава ABC News с позоваване на източник от американското разузнаване.


Съобщава се, че в планирането на атаката са участвали подставени компании, свързани със служители на израелското разузнаване. Те са били параван за истинския производител на пейджъри и някои от служителите на компанията нямали представа за кого всъщност работят.

Според източник на ABC пейджърът е съдържал една до две унции експлозиви и дистанционен превключвател за задействане на взрива.

ABC се свърза с унгарската компания BAC Consulting, която подписа договор за производство на пейджъри от името на Gold Apollo в Тайван. Но нито една от компаниите не отговори на запитванията на журналистите.

Говорител на унгарското правителство каза в коментар за изданието, че пейджърите никога не са били в Унгария и компанията е "търговски посредник без производствени или оперативни обекти в Унгария".

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912