Страници

сряда, 2 октомври 2024 г.

САЩ започват производството на ракети с нови ядрени бойни глави. Видео

Реакцията на САЩ на ядрените заплахи на Кремъл не закъсня. Пентагонът отдели повече от 2 милиарда долара за производството на балистични ракети Trident II D5 и ядрени бойни глави Warhead 93/Mark7, които ще бъдат изстрелвани от подводници.

Договорът е сключен с компанията Lockheed Martin, която предвижда доставка на ракети за армиите на САЩ и Великобритания. Предвижда се работата да приключи до 30 септември 2029 г.


Trident II D5 е тристепенна междуконтинентална балистична ракета, изстрелвана от атомни подводници. Такива снаряди са в експлоатация с американския флот и британския флот. Максималният обхват на Trident II D5 е 11,3 хиляди километра.

Фактът, че Съединените щати за първи път от 40 години ще започнат производството на новата ядрена бойна глава W93 за междуконтинентални балистични ракети, стана известен през април тази година.  Разработката му е в ход от май 2022 г. в Националната лаборатория в Лос Аламос към Министерството на енергетиката и не включва ядрени опити, отбелязват правителството и Националната агенция за ядрена сигурност (NNSA).

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912