Страници

неделя, 27 октомври 2024 г.

В Полша задържаха нова група диверсанти, работещи за руските служби.

В Полша прокуратурата обяви задържането на четирима души, обвинени в международна саботажна дейност, съобщава RMF24.


Наред с други неща, членовете на групата се твърди, че са изпращали пакети, които са се самозапалили по време на пътуване със самолет.

Още двама идентифицирани заподозрени бяха обявени за международно издирване.

„В същото време се провеждат интензивни мерки за установяване на пълния кръг от лица, участващи в дейността на тази група, включително в сътрудничество с правоприлагащите органи на други страни от Европейския съюз“, каза прокурорът Катажина Калов-Яшевска.

Според нея разследването се отнася за участие „в дейностите на чужда разузнавателна служба чрез актове на саботаж, състоящи се в нанасяне на щети на промишлени съоръжения и критична инфраструктура под формата на летища, самолети и превозни средства“ в Полша и други страни от ЕС.

Според констатациите на прокуратурата „дейността на групата се е състояла в саботажни действия, свързани с изпращане чрез куриерски фирми до страните от Европейския съюз и Обединеното кралство на колети, съдържащи маскирани експлозивни и опасни материали, които са се самозапалили или детонирали по време на наземно и въздушен транспорт."

В допълнение, целта на екипа беше да тества канала за предаване на този тип товари, които в крайна сметка ще бъдат изпратени до Съединените щати и Канада.

Агенцията за вътрешна сигурност (ABW) съобщи, че полските служби са отбелязали увеличаване на саботажните дейности, насочени срещу Полша, страните от ЕС и НАТО.

„Те са инициирани и координирани от руските разузнавателни служби“, оценява агенцията.

Допълва се, че прокуратурата наблюдава няколко разследвания за диверсионна дейност, които са възложени на ABW и полицията. По време на тези разследвания бяха повдигнати обвинения на около 20 заподозрени.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912