Страници

сряда, 9 октомври 2024 г.

Европейски политици направиха на "мармалад" ватенката Орбан в ЕП.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен влезе днес в пряк сблъсък с унгарския премиер Виктор Орбан в пленарната зала на Европейския парламент. Преди това той произнесе реч пред депутатите като представител на страната председателстваща съюза през второто шестмесечие на годината.


Тя коментира и непрекъснатите спънки от страна на Будапеща за помощта за Украйна, като отбеляза, че разкъсваната от война страна е на прага на третата си военна година.

"Все още обаче има хора, които приписват вината не на нападателя, а на нападнатия. Не на стремежа на Путин към власт, а на стремежа на Украйна към свобода. Бихте ли обвинили унгарците за събитията от 1956 г. и влизането на съветските танкове? Бихте ли обвинили чехите и словаците за събитията от 1968 г., или литовците за 1991 г. Ние, европейците, може да имаме различна история и езици, но в тях няма дума, в която "мир" да означава да се предам и независимост да е синоним на окупация", каза Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен запита унгарския премиер за поканените в Унгария без допълнителни проверки руски граждани, както и за разположените на унгарска територия китайски полицаи. "Това е чуждо влияние през задната врата", отбеляза председателката на ЕК.

Фон дер Лайен отбеляза още, че вместо да се търсят алтернативни енергийни източници, "една държава членка решава, че ще купува изкопаеми горива от Русия“.

"Няма извинения – който иска да е в Европа, трябва да има европейска солидарност", обобщи тя и напомни за наводненията преди три седмици, които засегнаха тежко и Унгария, която получи европейска помощ за възстановяване.

Призиви за замразяване на европейски средства за Унгария и за отнемане на правото ѝ на глас в Съвета на ЕС отекнаха в пленарната зала на Европейския парламент след речта на унгарския премиер.

Дебатите бяха емоционални, а повечето изказвания на представители на различните политически групи - критични, предаде БТА.

“Шокиран съм от речта на Орбан. Той говореше за земеделие, за миграция, но не спомена Украйна. Нямаше нито едно изречение за Украйна. Сега е момент за солидарност. Защо вие като борец за свобода игнорирате желанието на украинците да живеят в мир и свобода? Посетихте Путин през 2022 г. Няколко дни по-късно той нападна Украйна. Какво му казахте? 48 часа по-късно той бомбардира болници, имаше убити деца. Това беше пропаганда. Пътуването ви не беше мирна мисия. Никога не е било”, каза от трибуната председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер.

По подобен начин прозвуча и Ираче Гарсия Перес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

“Защитавате олигарсите и режима на Путин, демонизирате ЕС. За какъв мир говорите на фона на тиранин като Путин? В Унгария имате най-ниската покупателна способност в ЕС, няма система за социална закрила, мултинационалните корпорации се облагат с високи данъци. За това обвинявате ЕС. Това е класически популизъм и политика на крайната десница, проява на некомпетентност. Вие сте троянски кон”, заяви Гарсия Перес.

Кинга Гал от “Патриоти за Европа” обаче изрази подкрепа с казаното от Виктор Орбан.

“Отхвърляме всички лъжи по отношение на Унгария. Гордеем се с вашата обективна оценка и че правите конкретни предложения, може да разчитате на подкрепата на нашата политическа група”, заяви тя.

Никола Прокачини от групата на Европейските консерватори и реформисти отбеляза, че борбата с проблема с миграцията не бива да се води със средствата, които предлага Виктор Орбан.

Валери Айе от “Обнови Европа” призова да бъде отнето правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС.

“Има изтичане на мозъци към Западна Европа, която вие очерняте. Заради произвола на властта, инфлацията, корупцията. Заплашвате, че ще изпратите автобуси с мигранти в Брюксел. От момента, в който поехте председателството, се кланяте на Путин, помагате на руски граждани, китайски полицаи патрулират по вашите улици. Накъде гледате всъщност - към Брюксел или към Москва? Към Брюксел или към Пекин?”, каза тя.

На свой ред Тери Райнтке от групата на зелените отбеляза, че Виктор Орбан няма да остане ненаказан.

“Не сте добре дошъл тук. Това е домът на европейската демокрация, не на корупцията, лъжите, пропагандата и тоталитарното управление. Вие сте слуга на опасен и брутален диктатор - Владимир Путин. Не сте силен ръководител. Откраднахте демокрацията и парите от гражданите. Не би трябвало въобще да сте тук”, каза Райнтке.

Мартин Ширдеван от групата на левицата също изрази мнение, че е било грешка председателството на Съвета на ЕС да бъде поверено на Унгария.

“Всеки ден го доказвате чрез политиката си. Нямам предвид само посещенията при Тръмп и Путин, които бяха за лична употреба. Тук по-сериозното са политическите посегателства срещу профсъюзите и правата на работниците. Вашите престъпления срещу собственото ви население. Жан Клод Юнкер ви описа веднъж като диктатор и според мен той е прав. Вие изобщо не трябваше да поемате председателството на съвета”, коментира евродепутатът.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912