Страници

неделя, 20 октомври 2024 г.

Financial Times: САЩ са готови да предоставят на Украйна до 20 милиарда долара като част от заем от Г-7 , който ще бъде изплатен с печалби от замразени руски активи.

Съединените щати са готови да предоставят на Украйна до 20 милиарда долара като част от заем от Г-7 , който ще бъде изплатен с печалби от замразени руски активи, съобщава FT.


Преговорите за заема се ускоряват, тъй като западни служители искат да осигурят финансиране на Киев до края на годината, съзнавайки, че ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ, помощта на Вашингтон за Украйна може да бъде застрашена.

Страните от Г-7 са ангажирани в дълги преговори относно структурата на заема от 50 милиарда долара, договорен през юни: Доскоро се очакваше приносът на Вашингтон да бъде по-малък от първоначално планирания, тъй като ЕС не можеше да гарантира, че руските активи ще останат замразени за поне три години.

В петък, 18 октомври, американски служители казаха на колегите си от Г-7, че Вашингтон ще предостави пълната първоначално определена сума от около 20 милиарда долара, дори ако ЕС не успее да убеди унгарския премиер Виктор Орбан да отмени неговото вето върху удължаването на санкциите на ЕС - условие, за което Вашингтон настоява.

Източници на изданието казаха, че финансовите министри на страните от Г-7, които ще се съберат във Вашингтон на 25 октомври в кулоарите на срещите на МВФ и Световната банка, трябва да публикуват изявление за разпределението и структурата на заема.

Източник, запознат с преговорите твърди, че все още не е постигнато окончателно споразумение и Съединените щати все още се консултират с членовете на Конгреса и Украйна за това как ще бъде изплатен заемът.

Миналата седмица ЕС одобри приноса си до 35 милиарда евро за заема на Г-7. Повечето от замразените активи на Руската централна банка се държат в ЕС и се очаква да генерират около три милиарда евро печалби годишно. Но Съюзът ще трябва да направи по-малък принос, ако САЩ осигурят пълните 20 милиарда долара.

Обединеното кралство, Канада и Япония трябва да осигурят останалите части от заема.

Тъй като Унгария наложи вето на решението за разширяване на режима на санкции на ЕС срещу Русия, Съюзът не успя да изпълни искането на Вашингтон за дългосрочни гаранции по схемата за изплащане на заема. Лидерите на ЕС, които се срещнаха в четвъртък, 17 октомври, в Брюксел, направиха нов опит да убедят Орбан да се откаже от ветото, но кремълският слуга не се съгласи.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912