Страници

петък, 25 октомври 2024 г.

New York Post: Руска криптокралица откраднала 22 милиона долара, за да финансира Въоръжените сили на Украйна.

Бляскава руска инфлуенсърка, известна като „Кралицата на крипто“, е измамила нищо неподозиращите инвеститори с над 22 милиона долара, които след това е изпратила на украинските войски, пише New York Post.


Руските власти казват, че 24-годишната Валерия Федякина се е представила като експерт по криптовалута в социалните медии, за да спечели доверието на най-малко четири жертви, от които по-късно е откраднала милиони. 
Инфлуенсърката, която се наричаше „Битмама“ в социалните медии, се представяше за експерт по криптовалута с офиси в Москва Сити, Дубай, Монако, Сърбия и Турция и убеждаваше жертвите си да й доверят милионите си, съобщава още CryptoNews. След приключване на разследването полицията каза, че Федякина е успяла да открадне около 22 милиона долара само за два месеца.

Полицията казва, че Федякина е извършил измамата, като е убедил инвеститорите да прехвърлят парите си в дубайска криптовалута, за да избегнат банковите ограничения. 

Жертвите казват, че след това им е обещала 1% бонус върху парите, които са й изпратили, след като бъдат превърнати в крипто.


Парите обаче бързо изчезват, тъй като Федякина ги насочи към Въоръжените сили на Украйна, за да помогне в борбата им срещу инвазията на Русия. Федякина беше арестувана през септември 2023 г. при опит да напусне Русия с полет за ОАЕ и поставена в предварителен арест.

Очаква се тя да бъде официално обвинена следващия месец и е изправена пред до 10 години затвор, ако бъде осъдена, се казва в материалите. Тя беше бременна в шестия месец, но съдът отказа да й даде по-леко наказание домашен арест. Тя беше принудена да се върне в ареста, след като роди в специален родилен дом.

Защитата на Федякина отхвърли твърденията за измама и каза на руските медии, че тя подкрепя нахлуването в страната и е готова да дари средства в подкрепа на армията на Москва и твърдят, че самата тя е жертва на криптоконспирация.


⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912