Страници

понеделник, 21 октомври 2024 г.

Politico: ЕС ще засили санкциите срещу Русия през януари, след като Унгария напусне поста председател и Полша го поеме.

Страните от Европейския съюз планират да подновят дискусиите за засилване на икономическите санкции срещу Русия през януари 2025 г., когато председателството на блока премине към Полша, пише Politico.


Унгария, която е съюзник на Москва, на практика блокира обсъждането на нови санкции по време на нейното председателство. 

Полша пък изрази намерението си да използва шестмесечното си председателство, за да засили контрола върху вноса на руски енергоносители, които остават значителен източник на доходи за Кремъл.

„Вносът на руски енергоносители се увеличава“, каза Кшищоф Болеста, министър на климата и околната среда на Полша, на министерска среща в Люксембург. „Това е лош знак. Трябва да решим този проблем“.

В допълнение към засилването на санкциите, Полша планира да инициира мерки за повишаване на прозрачността на вноса на руски горива в ЕС, както и да проучи въпроса за прилагането на санкции към чуждестранни клонове на европейски компании, работещи с Русия. Тази инициатива вече получи подкрепата на редица страни-членки на ЕС, които са обезпокоени от ръста на руския внос на LNG.

Според европейски дипломати се очаква с идването на новия председател да бъдат решени блокираните от Унгария въпроси и скоро Европейската комисия да представи съответни предложения за нови ограничения.

„Надяваме се, че всички въпроси, които станаха заложници на неконструктивната блокада от страна на Унгария, ще бъдат решени с необходимото чувство за спешност“, каза един от дипломатите „Глътка свеж въздух със сигурност е дългоочаквана ."

Двупартийна коалиция в Конгреса на САЩ също настоява администрацията на Байдън да затегне санкциите срещу руската петролна индустрия с аргумента, че настоящите правила позволяват на голямата американска фирма SLB да подхранва военната машина на Владимир Путин.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912