Страници

неделя, 6 октомври 2024 г.

Пейджърната операция на Мосад: Washington Post разказва как Израел е проникнал в Хизбула.

Първата част от плана - уоки-токита, започнала да се прилага в Ливан от Мосад през 2015 г. Идеята за пейджърната операция възникнал през 2022 г. и започнал да се реализира повече от година преди атаката на Хамас, съобщава The Washington Post.


Изданието се основава на интервюта с израелски, арабски и американски служители по сигурността, политици и дипломати, както и ливански служители и хора близки до Хизбула.

Специална оферта

За бойците на Хизбула е разработена специална оферта, за която се твърди, че е от известна тайванска компания. Пейджърът Apollo AR924 бил малко обемист, но идеален за бойна употреба. Той беше водоустойчив и имаше увеличена батерия, която можеше да работи с месеци без презареждане. Но основното предимство беше уж защита срещу хакване. Лидерите на Хизбула са били толкова впечатлени, че са закупили 5000 и започнали да ги раздават на бойци на средно ниво и помощен персонал през февруари.

Около 3000 служители и членове на Хизбула са били убити или осакатени, когато Мосад е активирал дистанционно устройствата, според израелски, американски и близкоизточни служители.

Идеята за операция на пейджърите възникнала през 2022 г. 

Първата част от плана - бомбардираните уоки-токита - започнала да се прилага в Ливан от Мосад преди почти десетилетие, през 2015 г. Мобилните двупосочни радиостанции съдържали огромни батерии, скрити експлозиви и предавателна система, която давала на Израел пълен достъп до комуникациите на Хизбула.

Според източници на изданието в продължение на девет години израелците са подслушвали Хизбула, запазвайки възможността да превърнат уоки-токитата в бомби. Но тогава се появила нова възможност - малък пейджър, оборудван с мощни експлозиви.

Устройствата не биха могли да бъдат направени в Израел, САЩ или друг съюзник на Израел. Поради това през 2023 г. групата започнала да получава предложения за групова покупка на пейджъри Apollo под тайванската марка. Според източниците тайванската компания не е знаела за плана.

Офертата за продажба дошла от маркетингов попечител, свързан с Apollo. Жената, чиято самоличност и националност официалните лица отказаха да разкрият, е бивш търговски представител за Близкия изток на тайванска фирма, която е създала своя собствена компания и е придобила лиценз за продажба на линия пейджъри с марка Apollo. Някъде през 2023 г. тя предлага на Хизбула сделка за един от продуктите, които нейната фирма продава: здравият и надежден AR924.

Както се оказа, действителното производство на устройствата било възложено на външни изпълнители и маркетинговият служител нямал представа за операцията и не е знаел, че пейджърите са физически сглобени в Израел под наблюдението на Мосад.

Компонентът на бомбата бил толкова внимателно скрит, че е било практически невъзможно да бъде открит дори ако устройството се разглоби. Израелски служители смятат, че Хизбула е разглобила някои от пейджърите и може дори да е направила с рентгенови снимки.

Криптирано съобщение

Електронен сигнал от разузнавателна служба може да предизвика едновременно взривяване на хиляди устройства. Но за да се осигурят максимални щети, експлозията беше задействана от специална процедура в две стъпки, необходима за преглед на защитени съобщения.

„Трябвало да се натиснат два бутона, за да се прочете съобщението“, казва един от служителите. Това всъщност означавало да използваш и двете си ръце. Според длъжностното лице в резултат на експлозията потребителите почти сигурно ще „осакатят и двете си ръце“ и по този начин „не могат да се бият“.

Според американски служители Съединените щати, най-близкият съюзник на Израел, не са били информирани за минираните пейджъри.

На 17 септември хиляди пейджъри, носещи логото на Аполо, звъняха или вибрираха едновременно в Ливан и Сирия. На екрана се появи кратко изречение на арабски: „Получихте криптирано съобщение“.

Оперативните служители на Хизбула съвестно следват инструкциите за проверка на кодираните съобщения чрез натискане на два бутона. В къщи и магазини, в коли и по тротоари експлозии разкъсаха ръце и откъснаха пръсти. За по-малко от минута хиляди други пейджъри експлодираха с дистанционна команда, независимо дали потребителят докосна устройството им.

На следващия ден, 18 септември, стотици радиостанции също избухнаха.

⚠️ Блогът разчита на аудиторията си. Не получава финансиране и не публикува реклама! Може да подкрепите блога с дарение⏬ 
PayPal:
Revolut: revolut.me/danibg1912