събота, 29 декември 2012 г.

АКТУАЛНИ КОМЕНТАРИ


Eвропа пред разпад 


 Президентът на ЕС Херман ван Ромпой смъмри премиера на Великобритания Дейвид Камерън за позицията му, че Великобритания може да напусне съюза. Камерън застрашава бъдещето на ЕС, коментира в интервю за в. "Гардиън" Ромпой, изразявайки за първи път мнението си за политиката на британския премиер. Ромпой каза, че ако Великобритания реши да напусне ЕС, то това ще е все едно приятел да замине в пустинята. Европрезидентът за първи път взе отношение към опитите на Камерън под натиска на евроскептиците в неговата Консервативна партия да прехвърли обратно някои правомощия на Брюксел на Лондон. "Гардиън" отбелязва, че според допитване на общественото мнение 51 на сто от британците предпочитат пълното излизане на Великобритания от ЕС. На Албиона ЕС се възприема като институция, която се меси във вътрешните дела на страната и пилее пари, докато на британците се налагат мерки за икономии. Междувременно бившият шеф на Еврокомисията Жак Делор изрази мнение, че е по-добре Великобритание да излезе от ЕС, като обаче й се предложат нови форми на сътрудничество.

Борисов не дремел, май ние дремем

Премиерът Бойко Борисов отрече, че е задрямал на церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир на ЕС в Осло пред Канал 3. Никога не съм задрямвал, категоричен бе министър-председателят. По негови думи кадрите на камерите са показали как чете SMS-и от министрите си. Според Борисов премиерите командват държави и няма как три часа да не прочете какво се случва във въпросната държава.
Ако си спомням добре  Борисов първо обясни дрямката си с часовата разлика. Сега казва, че е чел СМС. Утре какво ще измисли?
 Борисов отговори на въпроси на журналиста Сашо Диков, който заяви, че българите искат да живеят в нормална държава, а не в тъпа милиционерска атмосфера, която е създадена в момента. Това са пълни глупости, заяви в отговор премиерът. Считаш ли, че е милиционерска държавата и пред хиляди и милиони хора ти да в момента говориш това, каза Борисов. Защо не го говорят там, където има милиционерски държави, попита министър-председателят и продължи:"Почваш да говориш неща, които не са верни, преди два дни ми си се обадил и казваш, че искаш интервю. Някой да ти е казал какви въпроси да ме питаш, някой да ти е казал, че ако питаш нещо, ще ти вземат камерата и касетата. Никой".
Явно представата на Борисов за   демокрацията е нещо като Хайд парк и толкова.  Аз пък искам: отзоваване на депутати по бързата процедура, по-малко държава в бизнеса, почтени, а не послушни прокурори и съдии, контрол над публичните разходи, и други нещица, които правят демокрацията демокрация.

СМЕХБългария трябва да получи Нобелова награда за мир, тъй като това е най-неутралната държава в света. Тя дори не се меси и във вътрешните си работи!
                               *
Пиян се поклаща и не може да уцели ключалката с ключа. Минава съсед и го пита:
- Да ти помогна ли?
- Ъхъ. Подръж къщата!
                              *
Ако жена лесно се съгласи да дойде у вас, това не означава, че тя толкова лесно ще се съгласи да си тръгне.
                              *
На вниманието на автомобилистите. Ако искате най-пълна и цялостна диагностика на вашия автомобил напълно безплатно, достатъчно е да го закарате на който и да е автомобилен пазар, и да се обърнете към прекупвачите с предложение да го купят...
                              *
- Вчера успях да вляза в компютъра на една секретна служба.
- И какво правят?
- Същото като нас - вицове в интернет четат.

МОЗАЙКА 2012

Жена гледа с желязно спокойствие приближаването на тропическата буря "Айзък" в Ню Орлиънс. Снимка: Reuters

Катерица се подава от улична шахта в германския град Изернхаген. Снимка: БТАФилипинец се придвижва по въже между наводнени къщи в град Пасиг, намиращ се близо до столицата Манила. Наводненията в страната засегнаха близо 2 милиона филипинци, а жертвите на водната стихия са най-малко 24. Снимка: БТА

Индийският слон Карла пресича улица в германския град Франкфурт на Майн. Карла е една от атракциите в местен цирк, който ще има представления във финансовата столица на Германия. Снимка: БТА


петък, 28 декември 2012 г.

СМЕХ


Юсеин Болт вече е в 2013-та година.
                             *
Влюбих се в мъжа си, защото той беше строен и мълчалив. По-късно разбрах, че той просто не може едновременно да говори и да си гълта корема.
                             *
Влиза една вечер пациент при зъболекаря.
- Докторе, имам следния проблем... Аз съм нощна пеперуда.
- Да, ясно - отвръща лекарят. Това е типичен пример за психичен проблем, но се лекува с медикаменти и задълбочена психоанализа. Само не разбирам защо дойдохте при мен - аз съм зъболекар.
- Ами само при вас светеше.
                            *
Китаецът си продал душата на дявола. И след няколко дни тя се счупила.
                            *
Доктор към пациент: - Мисля, че все пак ще се съгласите на операция. - Никога! По-добре да умра! - Едното не пречи на другото...
                            *
Пострадал от финансовите пирамиди пита приятеля си: - Аз загубих 1000 лева и по цяла нощ не мога да спя! Ти как спиш, след като загуби 10 000 лева?! - Аз, спя си като бебенце. - Как така, бе? - Ами два часа спя, събуждам се, плача, пак спя два часа, пак се събуждам, пак плача..

четвъртък, 27 декември 2012 г.

МОЗАЙКА


Предлагам Ви  празнична мозайка на цитати от политици

"Както аз мисля, че прекрасно си върша работата и без първа дама и никъде не ми е потрябвала, в интерес на истината, така и той (Росен Плевнелиев) мисля, че ще се справи прекрасно."
Коментар на премиера за отсъствието на съпругата на президента Росен Плевнелиев до него на публични събития.
                                    *
"Хората се радват на ордени, а кучето – на месо... (...) Полицейските кучета са неразделна част от нас".
Изказване на премиера Бойко Борисов на парламентарен контрол
                                  *
"Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Мигар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира."
Борисов след среща с ръководството на обсерваторията в Рожен, на която бяха договорени поръчки за учените, които ще им осигурят финансиране от 270 000 лева до края на 2012 г.
                                 *
„Никога не бих свалял жена с малки гърди" - железен аргумент на Бил Клинтън, в отговор на обвиненията за сексуален тормоз от Катлийн Уили.
                                *
„Имаме постижения. Успели сме да направим бедността еднаква във всички райони", похвали се външният министър на Виетнам Нгуен Ко Тач.
                               *

    И завършваме с цитат от Айнщайн: „Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.“

ТРИБУНА


Изборът на главен прокурор противоконституционен, според Съюза на съдиите

Изборът и назначаването на новия главен прокурор са извършени в нарушение на Конституцията и поради това указът на президента подлежи на проверка за съответствието му с върховния закон. Това заявяват от Съюза на съдиите в България (ССБ) на официалната си страница в интернет. Съдийският съюз припомня разпоредбите на конституцията и на Закона за съдебната власт за избор и назначаване на главния прокурор - всички допуснати кандидати да бъдат подложени на тайно гласуване и ако никой не получи две трети от гласовете на Висшия съдебен съвет, тогава първите двама, получили най-много гласове, да бъдат подложени на второ тайно гласуване. Вместо да бъдат изпълнени конституционното и законовото изискване станахме свидетели на безпрецедентна намеса на член на правителството  при избора. ВСС направи предложение до президента за назначаване въпреки допуснатото нарушение, а президентът не упражни правото си да откаже да издаде указ при първо предложение от ВСС. Недопустимо е чрез вътрешни правила ВСС да ограничи конституционно даденото му правомощие да подложи на обсъждане и гласуване в процедурата всички участващи кандидати за назначаване на главен прокурор, подчертават от ССБ. Ето и официалната позиция на ССБ- http://www.judgesbg.org/

АКТУАЛНО


Oт днес ще ни агитират за референдума „Белене“


Информационно-разяснителната кампания за референдума започва днес и ще продължи до 25 януари 2013 г. Право да агитират имат четиримата участници в допитването - по два за всяка теза. Инициативният комитет на БСП и 76 депутати от ГЕРБ като вносители на предложението за референдума ще агитират "за" развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нова атомна централа. Инициативните комитети на ДСБ и на ЕНП на Мария Капон пък ще защитават противната теза - срещу нова ядрена централа. Мотото на инициативния комитет, начело с депутата от ДСБ Иван Иванов, е "Не на измамата "Белене". От инициативния комитет "Беля НЕ", представляван от Мария Капон, смятат, че гласуването с "не" на допитването ще означава "да" на развитието на ядрената енергетика чрез АЕЦ "Козлодуй".  БСП започва агитацията си днес с прожекция на документален филм за истината за АЕЦ "Белене". Информационно-разяснителната кампания може да бъде проведена чрез разнообразни форми. Част от тях - Националното радио и Националната телевизия - са предвидени в изборния кодекс, предвидени са хроники, диспути, клипове и други възможности. Възможно е и провеждането на агитация на събрания, на митинги, в помещения, предоставени безвъзмездно за целите на обсъжданията от кметовете на общини, и разпространяването на агитационни материали, афиши и други. Ако поне 20% от избирателите гласуват на референдума, вотът им няма да бъде пропилян. При участие на повече от 20% от общия списъчен състав на всички български гласоподаватели, това са онези, които са включени в избирателния списък и тази цифра вероятно ще бъде около 7 милиона. Народното събрание задължително трябва да вземе решение, след като се прецени и се видят резултатите от гласуването, но това е вече в сферата на правомощията на Народното събрание.

СМЕХ


Прогнозата на маите за края на света беше толкова точна, колкото изявленията на Дянков за края на кризата.
                                     *
В магазина баща трябва да купи на дъщеря си подарък - кукла Барби.
- Имаме три вида Барби: Барби неомъжена, Барби омъжена и Барби разведена.
- Коя колко струва?
- Барби неомъжена е 18 долара, Барби омъжена също е 18 долара, Барби разведена обаче струва 180 долара.
- Защо Барби разведена струва толкова скъпо?
- Защото е в комплект с къщата на Кен, колата на Кен, караваната на Кен, хеликоптера на Кен и още...
                                    *
- Защо вдигат Паметника на Царя Освободител? - Защото не си бил пуснал есемеса за синята зона.
                                    *
Американец е по бизнес в Япония и вечерта си поръчва компаньонка. В леглото тя само повтаряла "фуджимицо, фуджимицо". На другия ден го водят на голф, американецът вкарва топката и извиква:"Фуджимицо." - Защо, в правилната дупка сте, сър - успокояват го японските му домакини
                                   *
На руснак му откраднали колата, оплаква се в милицията: - Какво виждаш зад мене, - пита милиционерът. - Портрет. Ленин сред работници. - И какво държи Ленин в ръката си? - Каскета си. - Тъй значи! Ленин сред работниците си стиска каскета да не му го свият, а ти си оставил колата на улица...
                                   *
Хасан и Айше се оженили. Три дена празнували сватбата. Дошъл моментът на първата брачна нощ. Легнали си те и Хасан казал:
- Айше, дано си девствена! 
- А дано, ма надали.                                   

сряда, 26 декември 2012 г.

АКТУАЛНО


Българите- оптимисти за 2013


43% от българите имат оптимистични очаквания за новата 2013 година. Те вярват, че идващата година ще бъде по-добра от предходната за страната. 7% смятат, че 2013-а ще бъде поне толкова добра, колкото отминаващата. Всеки пети българин очаква новата година да е по-лоша за страната от отминаващата, а всеки четвърти посочва, че тя ще бъде точно толкова лоша, колкото е била 2012-а. Сред хората с оптимистични нагласи преобладават младите и образованите българи, както и хората със стандарт над средния. Негативни очаквания декларират главно хора на възраст над 50 години, с нисък стандарт и ниско образование. Вторичният прочит на данните показва, че хората оценяват състоянието на страната главно през призмата на собственото си благополучие. Изследването е проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. по метода на полустандартизираното face-to-face интервю сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна.

 В тази връзка си спомних и един стар анекдот:
Песимистът и оптимистът отишли на гробищата. Песимистът казал:
- Боже, колко мъка има на този свят!
Оптимистът му отговорил:
- Е, да, ама виж колко плюсове има

СМЕХ


Умираща баба с усилие говори на внучката си:
-Искам да ти оставя моята ферма. Това включва вила, трактор и друго оборудване, чифлик и 22 398 750 долара в брой.
Внучката, виждайки себе си богата, казва:
-О, бабо! Tолкова си щедра! Аз дори не знаех, че си имала ферма. Къде е?
С последния си дъх бабата прошепнала:
-Facebook ...
                                                *
Пред двореца на шейха спира автобус, пълен с възрастни жени.
- Пак ли туристи? - пита шейха.
- Не, тъщите Ви идват на гости - отговаря секретаря.
                                               *
Въпрос:
Какво е, когато играят Челси и Милан?
Отговор:
Това е, когато двама милиардера гледат, как играят двадесет и двама милионера.
                                               *
Питат радио Ереван:
- Каква е разликата между еротиката и порното?
- Във фокусировката на камерата...
                                              *
С това пиене няма да стигнеш далеч!
- Не ми и трябва… Кръчмата е на пет метра от дома ми!

вторник, 25 декември 2012 г.

ЧЕСТИТО


Честито Рождество Христово!


Рождество Христово е граница във времето и празник на празниците за християните. Днес празнуваме раждането на Исус Христос, който е Божият Син и Спасител на всички хора. Рoждеcтвенcкият пpaзник е изpaз нa идеятa, че c paждaнетo нa Иcуc Xpиcтoc пpед вcеки вяpвaщ чoвек cе oткpивa възмoжнocттa дa пocтигне чpез вяра и христоподобен живoт cпacение нa душaтa cи. Празникът започва в първите часове на 25 декември като своебразно продължение на Бъдни вечер.

                                                            *
Не се дебелее от яденето между Коледа и Нова Година, а от яденето между Нова Година и Коледа, така че не го мислете много. Наздраве!

СМЕХ

Кристина Костова

Докторът ми пише рецепта и дава указания:
"10 дни никакво пиене!"
После ми вижда погледа, променя рецептата и казва:
"Добре, ела след Нова година!"
                                                  *
Краят на света тази година ми се стори някак по-скучен от обикновено...
                                                  *
-Не мога да повярвам, че клипа "Gangnam Style" са го гледали 1000 000 000 пъти!Аз три пъти го гледах и нищо интересно не видях!
- Аз го гледах шест пъти:пълна тъпня!
- Трябва да го гледам още веднъж: какво толкова интересно все пак са видели хората в тоя клип?....
                                                  *
        Заека имал голям проблем. Всеки ден вълкът го минавал поне по веднъж и понеже това не можело да продължава, Зайо отишъл при добрия стар лъв да се оплаче.
Лъвът:"Виж сега , заек, заека си е заек, вълка си е вълк, аз нищо немога да направя , мога само да огранича вълка да те минава не повече от веднъж седмично"
На другия ден Зайо върви из гората и насреща му вълка.
Вълка: "Заек , я ела тука ... "
Заека не се дърпал , понеже знаел че после цяла седмица няма да го закачат.
На следващия ден пак се засичат и ...
Вълка: "Заек , я ела тука ... "
Зайо: "Ама нали по веднъж на седмица ... ? "
Вълка: "Е, нищо де, това ще е за другата седмица" ...
... И така дните минавали, вълка пак си пердашил заека всеки ден , само че му казвал че е за по- ....другата седмица ...
Един ден заека решил да отбелязва за колко седмици напред го е минал вълка и пак да отиде при лъва, но този път с доказателства ...
Един ден си върви лиса и гледа заека седи на един пън с един куп календари и зачертава, псува Лиса: "Зайо , какво става ... ?  
 Зайо: "Абе, не питай, нестига че ме оправят  всеки ден, ами и съм затънал в бумащина"                                          

понеделник, 24 декември 2012 г.

МОЗАЙКА


“Толкова демокрация, колкото сега има, толкова свобода, никога не е имало”
Бойко Борисов премиер във „Всяка неделя“
                                                       *
"В Йерусалим от музея се обадиха и искат Тракийските съкровища. Миналия ден Китай пожелаха също Тракийските съкровища. Предложих им вампири, за съжаление, не желаят."
Министърът на културата Вежди Рашидов пред колегите си
                                                        *
"Кой е щастлив от тези цени - това определено не са кокошките, защото те бяха щастливи към 1 януари."
Министърът на земеделието Мирослав Найденов по темата за повишението на ценат
                                                         *
 "Премиерът дойде да поздрави тези велики мъже, пък и той им е кумир."
Министърът на културата Вежди Рашидов коментира коя е причината премиерът да се снима с Робърт де Ниро и Джон Траволта, които бяха в България за снимки на филм.    
                                                         *
 "Г-жа Кунева е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо".
Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на ДСБ Иван Костов.                      

ТРИБУНА

Рубрика за хора с позицияПетър Доков

КРУШКА С ОПАШКА

Старите римляни са влюбени в коприната, а тя достъпна, отзовава се бързо и лесно на техните пожелания. Поставя само едно условие, копнежът за притежание да бъде скрепен с достатъчно злато. Тази фина материя се разменя по съвсем лесна формула – грам за грам. Живи богове, богини и метреси не оспорват цената, знаят: в  Китай технологията за нейното производство е свещена тайна. Пътят на коприната е дълъг, изпълнен е с премеждия през земите на враждебни варварски племена.
И тук навлизаме в сърцевина на проблема.
Развитието на мореплаването намалява времето за транспорт, рисковете и разходите. През 19-ия век към Европа и Америка текат обилни потоци от китайска коприна, чай и порцелан. В началото западните търговци плащат стоката със сребро, но тази примитивна практика не им се нрави и те изобретяват по-цивилизован и изгоден (за тях) начин.
В името на Короната и величието на империята, бизнесът в Англия решава да се възползва от чудотворните свойства на опиума. Засилва неговото производство в Британска Индия, а по-късно и в Афганистан. Изземва оттам опиата и великодушно го  предоставя на Китай вместо презряното сребро.
Правителството на тази страна обаче е още некултивирано и  неотзивчиво, ориенталски предразсъдъци го закрепостяват към звонковото разплащане. Има и други претенции, настоява всички сделки да се извършват само в Кантон и то под негов контрол. Като оправдание то се позовава на някаква си там опасност за реда, морала и трудовия ентусиазъм на поданиците на Поднебесната империя. Опитва се да намали вноса на опиум, но няма как да успее. От една страна Англия е твърде силна, а от друга – чиновниците навсякъде по света открай време са подкупни, китайските не правят изключение.
...
Британската Източноиндийска компания е принудена да смачка това предизвикателство и търси радикално решение на проблема. Намира го лесно, в нейна услуга са военните кораби на Англия,  те имат солиден опит в пиратска дейност и необявени войни.
Допотопните китайските джонки не устояват на натиска, англичаните без особени усилия превземат Хонконг и го превръщат в своя база, след него пада и Шанхай. Според мирния договор Китай е задължен да отвори безусловно своите пазари за победителите. Те не искат да разчитат вечно на военна сила, надяват се опиумът да свърши останалата работа, да укроти още повече съпротивата на местното население.
През първата половина на 19 век опиумът е част от менюто на кулите. Така наричат китайските заселници в Сингапур, които на общочовешки език не са нищо друго, освен обикновени роби. След изнурителен работен ден те се прибират в общи бараки, които спокойно могат да бъдат сравнени с обори за безсловесни. Приемат опиума като пенкилер против всички тропически заболявания, но намират в него и успокоение, отдават се на съня доволни и щастливи.
По онова време носителите на цивилизация не виждат в робството и опиума социален или нравствен проблем. Нещо повече – британците, които окупират Сингапур и внасят там китайски кули, са категорични: този опиат притежава безопасни и дори полезни за робите качества.
Няма кой да оспори техните твърдения, те имат власт, следователно и право. И наистина, опиумът укротява недоволните роби, те не се бунтуват, няма да бъдат наказвани. За средна продължителност на живота никой не говори, винаги могат да докарат от Китай евтина и свежа работна сила.
...
Отбелязаните успеха на западноевропейската цивилизация са  постигнати в резултат на две войни, които са познати в историята като опиумни. Втората завършва през 1860 година, не толкова далеч в миналото. Англия е модерна и могъща сила, ползва се неограничено от правото да използва собствени методи и средства за разпръскване на ценностите на либерализма по света.
Не е излишно да си спомним – през ония времена изтъкнати дейци на балканските народи гледат към просветена Европа с надежда за освобождаване от Турция. Тя обаче си има други планове, грижи се дълголетието на Колоса на глинени крака. Както и днес, той е бил необходим за геополитическия баланс.
Наши сънародници с основание съжаляват, че освобождението – каквото и да било то – идва от изостаналия Изток, а не от напредничавия Запад. Те са готови да ни посочат за пример Афганистан, където англичаните развиха процъфтяваща индустрия с омайното маково семе.
Ние също имаме природни дадености. В България от хиляди години вирее канабис, но великите сили не пожелаха да му обърнат подобаващото се внимание. Правехме от него допотопни кълчищни ризи и въжета, вместо да станем водеща страна в производството на марихуана.
...
Опиумните войни продължават и в наше време, най-горещата е в Афганистан. Правителството на талибаните забрани производството на хероин и за наказание бе свалено. Инсталираната нова власт създаде условия за възстановяване на цялостната структура и база за производство на този наркотик. Официалните данни на властите показват, че след влизането на НАТО производството на дрога в Афганистан е нараснало 40 пъти. За последните 8 години тази страна е започнала да дава на света двойно по-голямо количество наркотици в сравнение с всички останали държави взети заедно.
Ежегодният доход на международните картели от продажба на афганистански наркотици е около 69 милиарда долара, съобщи министърът по борбата с търговията с наркотици на Афганистан. Нещо остава и за местните търговци, техният пай надминава 1 милиард долара на година.
Тези цифри без съмнение говорят за голяма победа за 150 хилядната армия на антитерористичната коалиция. На бойния театър в Афганистан тя се отбелязва със зрелищни спектакли на отрядите за борба с наркотиците. Четем във вестниците, че при един от тях са изгорени 2 тона хероин, 3 тона опиум и 140 килограма хашиш.
Няма спор, това хич не е малко, но се намират скептици, които твърдят: тези количества са незначителна част от общото производство. Шоуто обаче трябва да продължи, необходимо е да се покаже на всички неверници по света, че интервенцията все пак върши някаква работа и войната си заслужава изразходваните средства и дадените жертви.
През последните години се плъзна едно подозрение, което никой няма да потвърди, но не може и да изкорени. Според него Съединените щати организират войната в Афганистан заради ликвидираното от талибаните производство на опиум. Дял от печалбата на наркобосовете отивал в секретните фондове на ЦРУ като благодарност за затваряне на очите. Няма как да се докаже това, но едно е сигурно – не само старите китайци са обичали рушвета.
Историци и политици са съгласни – в Афганистан никой никога не е печелил война. Англия и Русия знаят това от горчив опит, фактът без съмнение е известен и на лидера на международна коалиция. Победата обаче едва ли е на първо място в глобалните сметки; важното е, че там се печелят милиарди.
Има едно неоспоримо схващане: ако нямаше толкова голямо търсене на наркотици, няма да има и такова обилно предлагане. Тук обаче наблюдаваме един парадокс. Пропускателните пунктове на границите са затворени толкова стриктно, че и пиле не може да прехвръкне. В същото време тонове и тонове наркотици пътуват някак си по целия свят. Може би не става дума само за големи пари, а и за властта върху тези пари и човешкото поведение?
...
Упойващите вещества имат дълга история, те се използват от шумерите 5000 години преди новата ера. Към хилядната година в Китай и Далечния изток пушат масово опиум. Традицията е жива, предава се от век на век, днешното състояние е очевидно.
Следващата история от Пиринският край ни убеждава, че тя може да се прояви и на богоугодни места. Там един поп заменя тамяна с канабис, отгледан саморъчно от хрисимата попадия в задния двор на храма. Може би е забравил, че е задължен да се снабдява с тамян от църковните магазини. Забележете – гръм не поразява ни църквата, ни попа за това светотатство. Вероятно някъде там горе са харесали благовонието или не са го различили от излъчването на другите молитвени храмове.
Революционният свещенослужител е хванал крушката за опашката и е разбрал дълбоката същност на нещата – Дявола може да се гони с различни средства, особено ако и той взема участие в играта на криеница. Важното е да не го настигнем, защото той е завистлив и отмъстителен.
Тамянът е неизменна част от всички благовонни смески, които се  използват в арабските магически и духовни практики. Пратеник на Аллах твърди, че благочестивите са длъжни да използват благовония. Тамянът намира достойно място и при християнските богослуженията; не само в църквите, а и у дома.
Заедно с величествените храмове, аурата от лицата на иконите и ангелските хорове, той помага на вярващите да проникнат в тайните на небесните селения и улеснява контакта със Светия дух. Това въздействие може да бъде разбрано, само ако допуснем:
определени свойства на тамяна или друго вещество в благовонните смеси въздейства върху човешкото светоусещане.
В никакъв случай на твърдя, че религията, връзката между човек и Бог, е „опиум на народите”. Някои църкви обаче наливат вода в мелницата на атеистите, отдават се тъкмо на тази дейност, използват религията за манипулиране на вярващите.
Не случайно в нашия език има израз Бяга като дявол от тамян. Разбира се, отците не го гонят от църквите, та нали той там не влиза, плаши се от кръста. С кадене гонят вътрешния дявол, който се е загнездил в душата на всеки един от паството.
В тази практика не би трябвало да търсим някакъв грях, стига да не се използват подобни вещества и методи. Те водят до промяна на психическото състояние и поведение на човека; правят го податлив за проповедите от амвона, а те не винаги са в служба на Бога. А когато всичко това става без информираното съгласие на вярващите, грехът е двоен.
...
През 60-те години на миналия век Сан Франциско се превръща в център на хипи революцията – място не само за музика и наркотици, а и за политически протест. Тук младите искат много неща, включително прекратяване на войната във Виетнам, премахване на частната собственост и държавата. Въпреки различията, хипитата са единни в едно – стремеж да избягат от грубия прагматизъм и бездушие на системата.
Всичко това прилича на бунт срещу установените порядки, но странно – властите не са разтревожени. Всичко става ясно, като си спомним – хипитата не са организирани и, нещо по-важно, те са против всяко насилие, включително и против властта. Така отново стигаме до опашката на крушката.
Животът си тече, така продължава и днес. Приемането на някои наркотици е забранено, но мнозина го правят открито и без страх на стадиони, концерти, плажове, ресторанти..., училища. На някои места тоалетните са така устроени, че да създават комфорт при изпълняване на някои рецепти. Търговията и консумацията на наркотици просто не трябва да се прави пред очите на блюстителите на реда; те не обичат тези, които им навират проблемите си в очите им.
В доклад на Европейската комисия се отбелязва: въпреки международните усилия, опасностите от световният проблем с наркотиците не са намалели. В някои страни – развити и в преход – положението дори се е влошило рязко. През последните десет години цените на наркотиците в повечето западни страни са спаднали с 10 до 30%. Това показва, че снабдяването с тези продукти там е станало по-лесно.
В тоз ред на мисли България заема достойно място в Европа. Тя е пред цели 30 страни от общността по използване на различни наркотици. Въпреки сериозността и мащабността на проблема, темата дори не фигурира в дневния ред на парламента. Тя избягва и от приоритетите на президента и министър председателя.
Темида и блюстителите на реда са странно милостиви към наркодилърите. Изглежда висшите чиновници знаят къде е опашката на крушката и се страхуват да я докоснат. Не можем да очакваме резултати и от служителите на по-ниските етажа на властта – те знаят какво се очаква от тях и правят тъкмо това. Естествено, те не са имунизирани против СНД – Синдрома на нравствена недостатъчност.
...
Всичко това е в пълно съгласие с основния стожер на показната демокрация – репресивната толерантност; тя създава усещане, че живеем в един напълно свободен и неограничен свят. На сцената излиза откритият от Маркузе едноизмерен човек, неговият протест не напуска границите на съществуващата действителност и бързо затихва. Пресметнатата търпимост и неутралност на правителствата се превръща в насилие от рафиниран вид.
За системата е много по-удобно недоволните да бъдат дрогирани, отколкото да излязат на барикадите. Лозунгът Прави любов, а не война става изгоден за хората на власт; протестите против външните войни са безсилни, а отказът от вътрешни борби е добре дошъл. Едва ли някой може да открие доказателства за планирана политика в тази насока, но изобилието от наркотици и тяхната достъпност говорят поне за мълчалива толерантност.
Там горе знаят добре какво правят. От тъмните ложи следят и измерват отклоненията, не допускат те да причинят опасни сътресения. Ползват се и от услугите на статистиката, а тя показва правотата на избраната от тях стратегия. Средната възраст на поемащите наркотици е 23, а на търсещите лечение – около 30 години. Голямата част от хората, които от любопитство или съзнателно бягат от съществуващия ред в света на съновиденията, впоследствие отхвърлят своята зависимост от дрогата. Превръщат се в съвестни данъкоплатци и ухажвани от партокрацията гласоподаватели.
Тези, които с чисти пориви на сърцето бягат от безличието и сивотата на външния свят в някакво свое убежище, придобиват житейски опит; сърдите млади мъже и жени остаряват и помъдряват. Постепенно разбират, че системата не може да бъде победена; нямат друг изход, освен да се адаптират към нея. Не сторят ли това, ще бъдат натикани в презрените периферии на обществото.
Знам, звучи тъжно, но е така.

неделя, 23 декември 2012 г.

СМЕХ


Заекът имал рожден ден. Решили вълците да му изпратят поздравителна телеграма.
Седнали, написали я, дошли до подписа и взели да се чудят какво да напишат: "глутница вълци" или "група другари".
Накрая се решили на компромис: "глутница другари".
                                                       *
В най-голямата жега трима депутати отишли на риба. Риба не хванали, но решили да се топнат в рекичката. Бански нямали, затова решили да се съблекат голи. Нещеш ли, задали се някаква група от хора. Двама от тях бързо си прикрили половите органи с шепи, а третият сложил дланите на лицето си:
- Ти защо си криеш лицето? - попитали го двамата.
- Не знам как е при вас, но моите избиратели ме познават по лице - отвърнал им той.
                                                       *
Голямата акула(майка) ще учи малката акула да яде хора.
Голямата акула към малката:
Когато видиш човек във водата правиш 1 много голям кръг около него, след това още 1 по-малък и 1 още по-малък. След това се спускаш и изяждаш човека.
... Малката акула:
Добре бе мамо, не може ли направо да се засиля и да го изям!?
Голямата акула към малката:
Ако искаш да го ядеш с лай...