събота, 4 май 2013 г.

Вяра

Днес е Велика Събота

Днес е Велика Събота, последният ден от Страстната седмица - на този ден Църквата
възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането му в ада.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота.

При погребението на Иисус присъствали Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф. Това е ден на оплакването и погребението на Иисус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро; гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Това е и втория ден, в който могат да се боядисват яйцата за празника. Според традициите във великотърновско върху яйцето с восък се изписва името на любимия човек. Капанците в разградско боядисват всички яйца в червено, а във видинско наричат всички яйца перашки.

„Първото яйце винаги е червено, винаги черви най-старата жена вкъщи, защото в нейните ръце символично е живота на рода. Понякога се правили три червени яйца, които още преди изгрева се правят и се оставят в сито пълно с жито, защото както яйцето така и житото и символа на живота, да ги огрее слънцето. И те да донесат и неговата енергия вкъщи."