петък, 3 май 2013 г.

Мозайка

Градчето Зеделгем в Белгия е пред морална дилема!

Жителите на малко белгийско градче са изправени пред тежка морална дилема. Въпросът е дали да върнат десетки хиляди евро, които са изхвърлени от автомобил с крадци, преследвани от полицията.
Всичко започва преди две седмица, когато обирджии нахлуват в къща в съседен град и отмъкват сейф с около 1 млн. евро. Колата, с която престъпниците пътуват бързо, е идентифицирана и започва полицейско преследване.
Когато гонката стига до малкия фламандски град Зеделгем, дъжд от пари залива местните жители.
Десетки хора, деца и възрастни, излизат от домовете си и автомобилите си, за да си поделят банкнотите. Една дама дори излиза от дома си с метла и събира парите с лопата, разказват местните. Полицията се връща на мястото и буквално започва да изтръгва парите от ръцете на хората. Органите на реда призоваха хората да върнат откраднатите банкноти, в противен случай рискуват присъда от две години затвор.
Над Зеделгем сега тегне облакът на съмнението – всички жители се следят един друг, а полицията провежда разпити от врата на врата.
До момента са открити половин милион евро, останалата сума е в ръцете на тези жители на градчето, които по случайност са били на улицата в онзи ден. А колкото до крадците – те все още са на свобода.