четвъртък, 23 май 2013 г.

Разкрития

Излизат първите 30 български имена от „Офшорлийкс“

Имената на над 30 българи “излизат” до момента от така наречения списък “Офшорлийкс” -
база данни с информация за 122 000 фирми, регистрирани в 10 офшорни зони.

Сред българите са:

- финансист - доцент и университетски преподавател, свързан с бившата групировка СИК, участвал в създаването на застрахователни и пенсионни дружества

- държавен служител, експерт от фонд “Земеделие”, работил преди това в министерството на образованието

- създателят на частен университет в България

- множество бизнесмени от различен калибър.

Според информиран източник, за офшорната активност на повечето българи в “Офшорлийкс”
данъчните власти не са имали никаква информация до момента.
От “Офшорлийкс” изплуват и чужденци с българско гражданство, адрес в България или друга връзка със страната. Някои тях отдавна представляват интерес за правоохранителните и данъчни власти както по света, така и у нас.

Например Едуард Питър-Миърс, на чието име в света са регистрирани над 1000 офшорни фирми, има българска компания с офис във Варна. Едуард е познат повече покрай приятелката си - офшорната кралица Сара Питър-Миърс, с която са регистрирали над 2300 офшорни компании на хора от цял свят.

Това показва до момента разследването на Станимир Въгленов, директор на онлайн изданията на “Медийна група България”, който е и представител на Международния консорциум на разследващите журналисти с централа във Вашингтон. Той единствен у нас има достъп до данните от “Офшорлийкс”. Преди 15 месеца журналистическият консорциум се добра до огромна база данни с обем 260 гигабайта (колкото над 500 хил. библии), с изключително интересна информация от 10 офшорни кътчета по света. Оттогава близо 90 репортери от 46 страни ровят в данните и правят разкрития за държавите, в които са базирани.
Данните засягат над 122 000 фирми, регистрирани на Британските Вирджински острови, Самоа, Хонконг, Кипър, Сингапур, Каймановите о-ви, Лабюен, Мавриций, Сейшелите и други данъчни оазиси. В порочните схеми са замесени 12 000 посредници.

Общият брой на физическите лица, които попадат на прицел, е близо 130 000 души, чиито адреси са разпръснати в 170 държави Общият обем на информацията е около 160 пъти повече от документите в “Уикилийкс”. Всички 30 имена ще бъдат публикувани в петък в печатното издание „24 часа“.