четвъртък, 23 май 2013 г.

ОФШОРЛИЙКС

Кралят на офшорките с офис във Варна!

На 30 ноември 2007 г. във Варна е регистрирано дружеството “Менавер глоубъл груп” ЕООД
на улица “Софроний Врачански” № 6., етаж 2, офис 2, става ясно от Търговския регистър.
 В една от стаите на втория етаж в тази варненска кооперация на книга е офисът на “Менавер глоубъл груп” на Едуард Питър-Миърс. Както и на още около 200 фирми на българи и чужденци, за които се грижи адвокат Десислава Везенкова
На хартия фирмата се помещава в приятна нова триетажна сграда, която към онзи момент е офис на адвокатска кантора.

“Менавер глоубъл груп” има едноличен собственик - 45-годишния Едуард Питър-Миърс, поданик на Великобритания. Паспортът му е издаден от офшорната зона на остров Гърнси.

С.Питърс-Миърс
Едуард е партньор на родената в Брадфорд Сара Питър-Миърс (38 г.), която по документи
контролира над 1200 компании на Карибите, в Ирландия, Нова Зеландия и Великобритания.
Едуард от своя страна е посочен като директор на поне още 1000 международни фирми, разкри неотдавна разследване на британския “Гардиън”.

В България засега негова е само “Менавер глоубъл груп”, но в учредителния й акт е уточнено, че може да създава представителства в страната, да закупува предприятия и да участва в съществуващи или бъдещи дружества в страната и чужбина. Според наш източник към момента НАП проверява каква дейност е развил офшорният крал на българска земя.

Почти веднага след създаването на българската си фирма в края на 2007 г. Едуард Питър-Миърс назначава за свой пълномощник адвокат Десислава Везенкова - в една от стаите на чийто офис се помещава фирмата на британеца при създаването си заедно с още десетки фирми на чуждестранни и български граждани.

В същия ден, в който фирмата на Питър-Миър е регистрирана, той сключва с адвокат Везенкова договор за наем.

Според него получава една стая от офиса й на улица “Софроний Врачански”, която е длъжен да върне след изтичане на срока на договора.
Проверка в Търговския регистър показва, че на адреса на адвокатката са регистрирани още най-малко 112 фирми. А на същия телефон като нейния отговарят над 90.

Преглед на документите за тях в регистъра показват, че всички сключват с адвокат Десислава Везенкова аналогичен договор за наем на стая в офиса й.

Вероятно това е едно от най-населените офис пространства в страната, нещо като корпоративна дядова ръкавичка. Другото общо между фирмите в стаичката е, че отчитат загуби - година след година.

Адвокат Везенкова е на почивка в момента извън България, заяви служителка на кантората й. Тя пое ангажимента да уведоми адвокат Везенкова или някой от заместниците й за нашите въпроси, свързани с г-н Едуард Питър-Миърс.
Никой обаче не се обади. Готови сме да предоставим място за позицията на Везенкова по случая.

Както и на НАП, когато приключат проверката си по случая с адвокат Везенкова и г-н Питър-Миеърс.

Истинското местожителство на бизнес партньорите Питър-Миърс остава неизвестно. В регистъра на британските компании са посочени 12 адреса на Сара, като някои от тях са в Лондон.

На нито един от тях обаче няма къща: няколко от адресите са пощенски кутии, в които се събират писма, получавани от стотици места, а на други се помещават офиси на компании, показа разследването на “Гардиън”.

Само на един от адресите разследващ журналист откри истинско жилище - вила на остров Сарк. Преди време в Сарк наистина е било жилището на семейство Питър-Миърс. Разследването обаче показва, че фамилията е напуснала острова преди повече от 10 години и са се преселили на Карибите.

В крайна сменка “Гардиън” успя да открие дома на мистериозната бизнес дама - луксозна вила на Карибите с невероятна гледка към морето и шумно, развързано куче в градината. Макар че Сара Питър-Миърс отказва да коментира управлението на компаниите, които се водят на нейно име, изглежда, че цялата й империя от фирми е пълна измама. От години куриери на DHL редовно носят купища документи, които Питър-Миърс просто трябва да подпише срещу заплащане. Джон Паркър е един от хората, с които тя работи във Великобритания. Той регистрира офшорни фирми на анонимни клиенти, като Сара Питър-Миърс е фиктивен директор.

Изглежда, че не е необходимо дамата да знае много за хората, от чието име взема решения, разпределя дялове и помага при откриването на банкови сметки.

Това, което трябва да направи, е само да се подпише. Името й фигурира под широк спектър от дейности - от покупки на руски луксозни имоти до сайтове с порнографско съдържание и онлайн залагания.