четвъртък, 23 май 2013 г.

Актуално

Консултациите за съставяне на правителство започнаха.

От 10 часа днес при президента Росен Плевнелиев  се изреждат представители на четирите парламентарно представени партии.
За разлика от предишните разговори, когато се обсъждаше кога да бъде свикано Народното събрание обаче, този път редът е обратен и първи при държавния глава влязоха хората от Атака.
След тях ДПС,  Коалиция за България, а последни ще бъдат ГЕРБ.
Когато последните разговори приключат, Росен Плевнелиев ще направи изявление.
След консултациите президентът ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ.
Вече се знае, че когато това стане, доскорошните управляващи няма да се бавят с мотаене и директно ще го върнат, след като обявят публично какво би било тяхното правителство.
Когато това стане, той ще отиде при втората политическа сила – Коалиция за България. Очаква се от БСП да предложат програмно правителство, оглавено от Пламен Орешарски.
Сидеров: Президентът да не се поддава на влиянието на ГЕРБ

"Основната ми теза е президентът да не се бави, да не се поддава на влиянието на ГЕРБ, и да упражни влияние върху ГЕРБ, да не се държат безотговорно и антидържавнически. Защото ги видяхме още на втория ден в парламента, те започват с провокациите си - влизания, излизания", коментира Волен Сидеров преди консултациите при президента. "Те правят всичко възможно - да внесат някакъв хаос в работата на институциите, да черпят дивиденти от това и през това време да обработват конституционни съдии, което е много голямо престъпление - търговия с влияние", добави той.
ДПС иска президентът днес да връчи два проучвателни мандата
Ние ще поискаме от държавния глава днес да връчи не един, а два проучвателни мандата. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан, преди консултациите при президента Росен Плевнелиев.
Първо, мандат на господин Бойко Борисов, който ще удържи не само политическата, а и мъжката си дума, че ще върне незабавно проучвателния мандат. Очакваме още днес, държавният глава, след като получи обратно мандата от г-н Бойко Борисов, да покани г-н Сергей Станишев и г-н Пламен Орешарски, за връчване на втория проучвателен мандат, защото това налага националният интерес на България, каза Лютви Местан.