понеделник, 20 май 2013 г.

Актуално

Кабинетът Орешарски: Червеняков, Калфин и други

Очаква се днес БСП да одобри плана Орешарски, който е на практика управленската програма,
която левицата ще предложи, ако получи мандат за съставяне на правителство.

Самият Пламен Орешарски, номиниран за премиер от БСП, заяви, че не иска да се ангажира с конкретни мерки за икономическите задачи на новия кабинет, защото не знае в какво състояние ще завари фискалния резерв. Той обаче подчерта, че точката от плана за отмяна на плоския данък трябва да остане, информира Би Ти Ви.

Освен програмата на „Позитано" 20 ще се обсъди името на новия председател на народното събрание. Фаворит за позицията към момента е юристът и преподавател Янаки Стоилов, а номинация има и Мая Манолова.

За момента няма яснота около състава на бъдещия кабинет. Те ще бъдат уточнени след финализиране на преговорите с неправителствения сектор. Яснота има за премиерското място - Пламен Орешарски. За финансов министър - Кирил Ананиев или новото лице от гражданската квота на БСП Петър Чобанов. За МВР - Младен Червеняков, а за социалното министерство - Драгомир Стойнев. Постът на министър на външните работи може да бъде даден на Ивайло Калфин, а на здравеопазването - бившата директорка на болница „Шейново" и също от гражданската квота Таня Андреева.

Водят се преговори с ДПС, които са поискали вицепремиерско място и министър на земеделието, но за сега официално потвърждение няма.

Първата и третата политически сили - ГЕРБ и ДПС също заседават днес и ще определят своите номинации за председател на Народното събрание. ГЕРБ се очаква да предложи и кабинет.