четвъртък, 2 май 2013 г.

ВЯРА!

Днес е Велики четвъртък, Юда предава Христос! Предателството и Онзи, който единствен не ни предава!

Библейските текстове ни спомнят за Тайната вечеря, на която Спасителят разкрил на
учениците си, че ще бъде предаден. Изумени следовниците му не вярвали кой може да бъде този, който да измени на своя Исус.
Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда станал, излязъл, а другите помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник. След вечерята Христос и апостолите се пренесли в Гетсиманската градина, където се молили до идването на предателя.

Тайнството в това време е свързано с причастието и завета на Учителя, който ни повелява всички ние да се обичаме. Обикновено в християнските храмове във вечерта на Велики четвъртък се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

 Предателството и Онзи, който единствен не ни предава!

Само Господ може да ни научи как да обичаме онези, на които не им е достигнала любов към нас
 Игум. Нектарий (Морозов)

„Всеки човек е лъжа"... Колко пъти всеки от нас е чел, чувал или произнасял тези думи на
псалмопевеца! Но колко различно може да откликва сърцето ни на тези думи... Едно е да прочиташ Правилото преди свето Причастие, в което е включен 115 Псалом, от който са тези думи. Може дори да не им обърнем внимание...

Друго е, когато разбереш, че самият ти си лъжа. Все пак има някаква утеха: да, аз съм нечестен, лъжлив, непостоянен; обаче не само аз съм такъв, а изобщо „всеки човек". Но ако са те предали, подвели, изоставили или ако са ти отказали помощ точно тогава, когато тя ти е най-необходима ... Тогава вече наистина човек осъзнава цялата сила, цялата скръбна бездна на тази пророческа констатация. Защото това е много тежко: не само да се окажеш сам, насаме със своето нещастие и болка; но и изведнъж да разбереш, че онзи, на когото си се надявал, когото си смятал за верен приятел, брат, сестра, в действителност не изпитва същите топли чувства към тебе. Или ако е изпитвал такива чувства, то после те са изстинали. Такова откритие може не само да наскърби душата, но понякога това е в състояние фактически да я убие, да унищожи в нея нещо много важно, онова, което ни е необходимо, за да живеем, а не само да съществуваме.

Ето защо, колкото по-рано разберем, че „всеки човек е лъжа", толкова по-малко разочарования, толкова по-малко трагични изненади ни очакват. Не може да те нарани толкова силно нещо, което очакваш. Или поне няма да те убие. Само че как да живеем с това знание? Да виждаме във всеки познат потенциален предател, да не се доверяваме на никого, да не вярваме на нито една дума? Да не се сближаваме с никого, да се изолираме от целия свят, да се скрием, след като „те са такива"? Да се превърнем в изтормозени, наплашени, недоверчиво озъртащи се диви зверчета? Не ... Разбира се, че не. Още повече, след като знаем убеждението на Еклисиаста, че всяко осъзнаване на повредеността и трагичността на тукашния ни живот, ако е лишено от любов, само трупа тъга (Екл.1:18).

Чувстваш се предаден и изоставен; боли те и те е страх. Ела и нежно се притисни колкото се може по-силно до Този, Който Сам бе предаден и изоставен от всички. Той ще те утеши и успокои ... И ще разбереш, че независимо от всичко, което ти се е случило, ти не си сам, не си изоставен, не си забравен, не си предаден. Защото само Той никога не изоставя, не забравя и не предава. Само и единствено Той! Но това не е просто „достатъчно". Тук се съдържа всичко, което ни е необходимо.

Само Господ може да ни научи как да обичаме онези, на които не им е достигнала любов към нас; може да ни научи как да простим; може да ни даде необходимата за това сила и също толкова необходимата мъдрост. Защото чрез Него невъзможното става възможно, нетърпимата болка се превръща в радост, всички противоречия се изглаждат, всички прегради падат. Само трябва да бъдем с Него, колкото се може по-близо.... 
източник : православие.русия