сряда, 22 май 2013 г.

Разкрития

 Министерски съвет мълчи за печатите!

"Изискването за броя на печатите за изборните секции, към което се е придържал
възложителят, е заложено в Изборния кодекс. Броят на изработените печати за секционните комисии в страната и чужбина включва и 10 %-ен резерв, съгласно Решение № 2166-НС/15.03.2013 г. на Централната избирателна комисия."
Така пресцентърът на Министерския съвет опитва да обясни защо са поръчани много повече печати за изборите от необходимите в писмо до юридическия сайт "Правен свят", направил разкритието. Изборни експерти посочват, че не само броят на отпечатаните бюлетини за току-що отминалите избори е бил завишен доста над необходимото - случаят Костинброд, но и броят на поръчаните печати за секционните избирателни комисии (СИК).
При по-малко от 12 000 СИК в страната за последните избори са поръчани 13 550 печати за СИК. Отделно от това, при наличие на 80 подвижни СИК за тези избори, поръчаните печати са 1030, т.е. 1287% отгоре.
Уточнението на Министерския съвет оставя доста въпроси без отговор. В цитираното решение на ЦИК се казва, че "Броят на печатите за секционните избирателни комисии е с 10 % по-голям от броя на секциите в страната". Точният брой на секциите в страната за последните парламентарни избори е 11 675. Това означава, че с добавката от 10 % отгоре, общият брой на печатите за СИК би трябвало да е 12 843.
Значи са поръчани и произведени 707 изборни печати повече. Защо?
Министерският съвет необяснимо мълчи по този основен въпрос на поредното разкритие за подготвяно манипулиране на изборите на 12 май.
"Изработили сме и доставили толкова печати, колкото са ни поръчали. Това, че бройката е по-голяма, научихме от медиите", казва Людмила Стойчева, управител на "Принтимарк" ООД, изработила печатите за изборите на 12 май.
Министерският съвет е възложил на варненското дружество изработката им. "Не мога да си позволя да накърня името на фирмата и да изпълня нещо друго", казва пред "Преса" Людмила Стойчева.