неделя, 19 май 2013 г.

Мозайка

Още българи искат да летят до Марс

Още двама българи искат да летят до Марс, съобщи БНТ.


Така вече има четирима наши сънародници сред смелчаците от цял свят, които кандидатстват за мисията „Марс 1".

От близо месец холандска компания набира кандидати да създадат първата човешка колония на Червената планета през 2023 година.

За първите две седмици 78 000 души от 120 страни кандидатстваха да станат първите земни жители на Марс. Броят им главоломно расте всеки ден.

През последната седмица още двама българи се включиха в приключението. Така освен 29-годишната Надежда Томова и 31-годишният Пламен Николов, в списъка вече са и 31-годишният Петър Георгиев и 26-годишният Георги Христов.

„Наистина вярвам, че бъдещето на човечеството зависи от това да се научим да усвояваме ресурсите на Космоса. Това може да стане чрез проучване и, разбира се, колонизиране", твърди Петър Георгиев.

„Откакто се помня, все търся отговора за съдбата и смисъла на живота. За някои това са парите или кариерата, но за мен е нещо друго - искам да съм пионер в някоя сфера на човешката история", обяснява Георги Христов.

За Надежда Томова вдъхновението идва от фантастиката, на която е страстен почитател. „Има ли живот на Марс - искам да отида на Червената планета и да разбера отговора на този въпрос, който се търси отдавна. Освен това, ако нещо се случи със Земята, което се надявам да не стане, но Марс може да се окаже единственото ни убежище", казва тя.

„Защо искам да отида на Марс - отговорът е очевиден - за да живея там", кратко отговаря Пламен Николов.

Желаещите имат време до края на август да изпратят визитките си. След сложен подбор и подготовка, която ще отнеме години, ще останат само четирима - двама мъже и двама жени. Според плановете на компанията през 2023 година те ще полетят към Марс и след седеммесечен полет там вече ще ги очакват специални модули за живеене, сглобени от роботи, изпратени предварително. Всичко това ще се излъчва на живо по телевизията в космическо риалити.

Няма коментари:

Публикуване на коментар