неделя, 19 май 2013 г.

Разкрития

Кои са най-алчните милиардери

Сп. Spy реши да проведе проучване по един любопитен въпрос: кой от световноизвестните
богаташи е най-голям скъперник. Затова списанието реши да прибегне до една нестандартна техника, а кампанията получи името „Национален информационен център за възвращаемост“.

Като начало от списанието пратили на 58 милиардера чек на стойност 1.11 долара. 28 милиардера сметнали, че тази сума не е пренебрежимо малка, и отишли да изтеглят парите. Сред тях били Доналд Тръмп, Шер и Кърт Вонегът. Били Джоел, Уди Алън, Дъстин Хофман и другите не намерили това за нужно.
На втория тур богаташите получили чек за 0.64 долара, маскиран като компенсация за допусната компютърна грешка. 13 души изтеглили и тези чекове.

На третия тур били изпратен чек за 0.13 долара. Този път останали само двама души: строителният магнат Доналд Тръмп и оръжейният бос Аднан Хашоги били единствените, които отишли до банката за осребряване на чековете за 13 цента.

Така според Spy те си спечелиха приза за най-алчни сред богатите.

А ето и кои са най-стиснатите хора в историята на света


7. Ефрем Лопес Перейра д'Агилар

Роден е във Виена през 1793 г. в семейство на барон. Никога не му се е налагало да работи. Той получава титлата на баща си и се жени за дъщерята на друг богат благородник. Когато умира, състоянието му е на стойност около 200 000 лири стерлинги. Никога не е поверявал парите си са банка, а ги е криел в къщата си.

Скъперничеството му започва след като загубил плантация от 15 000 акра при започването на американската революция. След това той станал изключително внимателен в ежедневните си действия, пиел само вода и понякога с месеци ядял само сух хляб.

Продал имотите си и се преместил в малка барака, с цел да пести възможно най-много. Втората му съпруга се развела с него, тъй като не искала да живее пестеливия му живот. Мразил да храни животните и продал овцете си, защото ядели трева ненаситно. Гледал само прасета и крави.

6. Андрю Карнеги
Карнеги е много близо до описания от Чарлз Дикенс Ебенезер Скрудж. Неговото състояние в днешно време щеше да се равнява на 300 млн. долара. Той е вторият най-богат човек, живял някога на земята, след Рокфелер.

Забогатял от неговата US Steel Industry, която е първата компания в света, достигнала пазарна капитализация от 1 милиард долара. Той обаче не си позволявал никакъв лукс. Държал парите си в 5-годишни златни облигации, които пазел в трезор на банка в Ню Джърси. Често отивал там и влизал в трезора, само за да се наслаждава на гледката.

Обичал лова, но ако не уцелел с първия изстрел, никога не повтарял по 2 причини – първо, не трябвало да пропуска и второ, амунициите били скъпи.

В края на живота си обаче, той давал много за благотворителност и написал прочута статия, в която твърди, че богатите трябва да даряват всичко, което имат, с изключение само на това, което им е необходимо, за да съществуват.

5. Едуард Стьобендроф

Починал е през 1891 година, като оставя наследство от 9 000 долара, което се равнява на 215 561 долара днес. В последните 25 години от живота си е живял в малък апартамент без отопление в Манхатан.

Никога не са го виждали да купува нищо друго, освен храна, и то от най-евтините магазини. Излизал, купувал храната и бягал обратно към апартамента си. Не ходел никъде.

В нощта преди да умре не повикал лекар, а адвокат. Оставил всичко, което имал на съпругата на портиера на сградата, без да дава обяснения.

Почива в резултат на недохранване и спукана язва – нещо, което е доста болезнено. Лекарят, който го прегледал знаел за проблема му. Казал, че ако Едуард е изял една ябълка и е изпил един сок предната нощ е нямало да умре.

4. Тайгър Уудс
Първият спортист, който спечели 1 млрд. доларa (от които след развода му останаха 600 млн. долара), е известен с това, че не дава бакшиши.

Говори се за случай, в който тъкмо щял да подаде на сервитьорка бакшиш от 5 долара, но се сетил, че вече и бил дал 5 долара, затова си прибрал втората банкнота в джоба си.

Една от неговите любовници казва, че всеки път, когато излизали, той уж на шега питал сервитьора дали няма вечерята да му е безплатна, защото е Тайгър Уудс. Това никога не минавало, но той никога не спрял да опитва. Тя казва, че никога не го виждала да дава по-голям бакшиш от 10 долара, а често не давал никакъв.

От луксозен хотел в Лас Вегас казват, че Уудс си е тръгнал с тоалетната хартия, кърпите и всичко друго, което е успял да вземе от стаята. Мрази да раздава автографи, дори на деца.

а най-стиснати са...

3. Братя Колиер
При братята Колиер скъперничеството преминава всякакви граници на нормалното.

Те са родени през 1881 г., и умират през 1947 година, с около една седмица разлика.

Двамата са много интелигентни. Наследяват сума, която в днешно време може да се сравни с 2-3 млн. долара.

Те не се женят и не е известно да са имали някога приятелки. Живеят сами в къща в Харлем. В квартала плъзнал слух, че в къщата се пазят ценни предмети и хора започнали да се опитват да влязат вътре. Тогава те буквално се барикадирали вътре.

Събирали са боклуци от цял Ню Йорк, които са пазели вътре и са оформяли барикади срешу крадци.

Нямали са ток, вода, телефон, защото не си плащали сметките, въпреки че можели да си го позволят. Понеже къщата била ипотекирана, банката заплашила да ги изхвърли. Когато пристигнали служебни лица, за да ги изгонят, малкият брат просто написал чек за всички сметки, както и за ипотеката. Той бил на стойност 6 700 долара (което днес се равнява на 90 000 долара). Чекът бил с покритие.

През 1947 година от къщата започнала да се разнася непоносима воня. След няколко дни хората извикали полиция. Когато униформените влезли в къщата, те били посрещнати от планини от боклуци. Пред тях се издигали цели стени от боклуци и те дори не можели да минат. Отнело им 2 часа, за да намерят тялото на по-големият брат - Омир. Бил брадясал и гол, облечен само с халат за баня. Ноктите на ръцете му били огромни. Той починал от глад. Счита се, че е имал толкова тежък артрит, че не е можел да стане.

Но не той бил източникът на вонята! Първоначално се считало, че другият брат е изчезнал. Той обаче бил намерен – 3 седмици по-късно, тъй като бил заринат от боклуци. Той е умрял, когато боклуци са се сринали върху него и са го затиснали. Братята са живели така 50 години.

2. Хети Грийн
Наричали я вещицата от Уолстрийт. Носила дълга черна рокля и след смъртта й се установило, че e имала само една единствена в гардероба си. Носила е една и съща рокля всеки ден, въпреки че е имала 200 млн. долара през 1918 година, което се равнява на 3.5 – 4 милиарда долара днес!

Тя е една от инвеститорите -легенди на Уолстрийт. Била консервативна инвеститорка. Купувала е дялове в железопътни, имотни и други компании. Била е толкова богата, че най-малко 3 пъти е спасявала Ню Йорк от фалит, като е писала чекове за милиони срещу облигации.

Тя обаче мразела да харчи. Когато била млада и леля й починала, Грийн била бясна за това, че леля й е завещала 2 млн. долара на благотворителни фондации. Тя обжалвала в съда завещанието и спечелила делото, след което накарала благотворителните организации, сред които една детска болница, да й върнат парите.

Тя живеела в офиса си на Уолстрийт и ядяла студена овесена каша, която затопляла на радиатора. Веднъж предприела сама пътуване от Ню Йорк до Айова с каруца, теглена от един кон, за да си получи обратно дълг от 350 долара. Когато пристигнала се оказало, че мъжът, който й дължи парите е починал. Тя взела парите от вдовицата. По онова време жените не смеели да пътуват сами, но Хети си носела револвер, който взела назаем.

Най-фрапантният случай обаче е този със сина й. Когато си счупил крака, майка му го завела в безплатна болница за бедни хора. Някои хора обаче я разпознали и от болницата настояли тя да си плати сметката. Та се опитала да отрече, че е Хети Грийн, но не й повярвали. Тогава тя взела сина си вкъщи и казала, че ще лекува крака му сама. След като с години тя лекувала сина си с компреси и витамини, в крайна сметка, кракът е трябвало да бъде ампутиран.

Няколко години преди да умре получила тежка херния, но отказала да даде 150 долара за операция и търпяла болките. Починала от удар на 81 г.

1. Джон Елуис
Счита се, че той е вдъхновил Чарлз Дикенс за героя Скрудж.

Елуис е бил депутат между 1772 и 1784 г. Починал е на 75 г.

Наследил е 350 000 паунда от баща си и чичо си, които днес ще се равняват на 19 млн. долара.

Давал е пари назаем на близки, дори и на тези, които не са му ги връщали.

Оставя на незаконните си синове състояние от 500 000 паунда, или около 43 млн. долара днес.

Въпреки че е бил толкова богат, през целия си живот той е живял с 50 лири на година. Носил едни и съши дрехи всеки ден (въпреки че другите се оплаквали от миризмата му) и се къпел само в река Темза, защото за нищо на света не искал лукса да му носят вода до имението и да я затоплят. Това означава, че цяла зима не се е къпел – нещо, в което той не виждал нищо лошо.

Гонил лястовиците от двора си, защото му крадяли от сеното, за да си правят гнездо. Когато му идвали гости, той крадял от сеното на техните коне.

Купувал само най-евтината храна и пиел само вода. Ядял от месото на умрял елен с месеци, дори след като започнело да се разлага. Казвал, че просто ще го вари по-дълго време. Поради това често страдал от хранително натравяне.

Рядко се задържала прислуга в къщата му, заради абсурдните условия.

Имението се разпадало, комините падали и всичко се превърнало в една съборетина, но той не искал да дава пари за ремонти. Когато имението му било обявено за опасно от пожарната и за негодно за живот, той се преместил в един от многото си други имоти, който не било в чак толкова лошо състояние.

Когато станал на 70 години по покрива на дома му имало дупки, колкото камина. Никога не палил огън, а се завивал с повече одеяла. Понякога на улиците хората ги мислили за клошар и му давали монети, на които той се радвал.

На смъртното си легло не извикал лекар, а адвокат, за да разпредели състоянието си от 800 000 паунда.

Той пътувал на кон от дома си до Парламента, само с едно яйце в джоба си за обяд. В последните си години живял в различни свои имоти. Те всички били в лошо състояние, без отопление и дори без прозорци. Умира през 1789 от старост, утежнена от глад и студ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар