четвъртък, 23 май 2013 г.

ОФШОРЛИЙКС

Доцент от СИК прави 5 офшорки, две са в пенсионен фонд! Четете всичко!

Дж.Баучер 87
В началото на 2007 г. служители на адвокатска кантора от остров Кипър и консултантска
фирма от Британските Вирджински острови (БВО) обсъждат създаването на пет офшорни компании.

Клиентът, който ги е “поръчал”, се казва Росен Тодоров и е посочил адрес в София, бул. “Джеймс Баучер” 87, става ясно от тяхната кореспонденция, придружена от немалко документи.

Ирене Кафатари от кипърската кантора Andreas Th. Sofocleous изпраща на колегите си от Porcullis TrustNet (BVI) Ltd на Британските Вирджински острови искането за създаване на Deramko Financials, Narbona Consultans, Slarion Financials, Onarta Consults и Solart Consulting.

В документацията по създаването на компаниите са посочени лица, които ще изпълняват ролята на техни директори и собственици - съответно Владимерос Теодосио, Хрисантос Зографио, Михаил Ливадинотис, Полиникис Анастасио и Петрос Хадживарнавас. Те са в тази роля успешно и до днес, а истинските собственици остават прикрити.

През август 2007 г. две от офшорките - Deramko Financials и Onarta Consults, вече имат едноименни български представителства, регистрирани всяко с капитал от 1 400 000 лева в София на адрес бул. “Витоша” 67, ет. 3, ап. 8. Същата година двете офшорки - чрез българските си клонове, вече контролират по 9,95% от акциите в пенсионно осигурително дружество “Бъдеще”. До края на 2011 г., когато успешно продават дяловете си.

Дали става въпрос за успешна бизнес операция, или за престъпно пране на пари? Кой е тайнственият Росен Тодоров и какво има на адрес “Джеймс Баучер” 87 в София?
Това място открай време е известно като главната квартира на бившата групировка СИК, където са регистрирани повечето свързани с нея фирми. През януари 2004 г. в същата сграда бе взривен петролният бос на групировката Стоил Славов. На този адрес бе регистрирана и прословутата охранителна фирма СИК, както и едноименното застрахователно дружество.

Не е тайна, че доц. Росен Тодоров, който към момента е член на учебния съвет “Застраховане и
осигуряване” в столичното Висше училище по застраховане и финанси, бе главен счетоводител на групировката СИК в периода 1995-1996 г. След като охранителната фирма СИК се трансформира в застрахователна компания, доцентът стана финансов директор на дружеството.

Опитахме се да намерим доц. д-р Росен Тодоров във Висшето училище по застраховане и финанси, където е в състава на постоянните преподаватели. Оттам обаче ни отговориха, че той няма лекции през този семестър. Като телефон за връзка бил оставил номер във Великобритания, на който обаче не отговарял. Готови сме да публикуваме неговата позиция по случая, когато се завърне в родината.

Веднага след като офшорките Deramko Financials и Onarta Consults създават едноименни български представителства през 2007 г., Диана Алипиева става техен пълномощник. Очевидно към онзи момент тя още е студентка по право - едва две години по-късно се явява на изпит за младши адвокат. Това не й е попречило да представлява две фирми с по милион и половина лева капитал.

Д. Алипиева
От профила на Диана Алипиева във фейсбук към момента става ясно, че работи в ЗД “Бул
инс”.
Междувременно двете офшорки имат нов пълномощник - Момчил Ангелов. Адресът на месторабота, посочен в регистрацията му като адвокат в Търговския регистър, е именно бул. “Джеймс Баучер” 87 - офисът на бившата СИК.

Адвокат Ангелов не отговаряше на посочените в регистрацията си телефони.