понеделник, 3 юни 2013 г.

Разкрития

Варна се готви за цунами

Варна може да бъде ударена от цунами. Последното, за което се знае, е било през 543 година
след Христа.
За него византийските хронисти отбелязали, че вълната е била много висока и е навлязла на 6 километра навътре в сушата.
Това стана ясно на днешното представяне на проект: ,,Изграждане и инсталиране на основни компоненти на регионална ранно-предупредителна ситема за морски и геоопасности на румънско-българската черноморска крайбрежна зона” по програма ,,Трансгранично сътрудничество” на Европейския съюз.
Теорията за цикличността кара много изследователи да смятат, че е дошъл повратен момент, в който опасността от преди 1500 години може да се повтори.
През последното хилядолетие, въз основа на историографски сведения, съвременните учени знаят, че е имало 20 цунамита в Черно море. Нито едно обаче не е станало по крайбрежието на България. Проблем е, че по време на Османското робство – за близо 500 години, липсват каквито и да са били данни.
Цунами през ІІ век след Христа е имало на Южното Черноморие, където вълната е влязла на 4 километра навътре в сушата, в района на днешния град Царево.
Именно за да се вземат превантивни мерки, е бил разработен проектът, представен днес. Той е бил  с продължителност 30 месеца. Вложените средства са 6 млн. евро.
По него е направено пълно проучване на българската и румънската акватория на Черно море.
Разположени са мрежи от дълбоководни морски станции – две у нас, и 3 в Румъния, 5 сеизмични станции у нас.
Целта е при засичане на земетресение, координационен център веднага да има пълните данни за силата и посоката на вълната, за да може да вземе конкретни мерки по евентуална евакуация, ако се наложи, на населението.