понеделник, 22 юли 2013 г.

Разкрития

Светът е в състояние на информационна война

Светът е в състояние на информационна война и за много правителства практиката на
шпионаж в интернет, за който активно се говори през последните седмици, е рутина. Това съобщи на пресконференция в Женева генералният секретар на Международния съюз по далекосъобщения (ITU) Хамадун Туре.

" За съжаление, в света се води информация война. Иска ми се да не е така, но тя се води" – каза ръководителят на специализираната агенция на ООН.

Говорих миналата седмица с един посланик и той ми каза: "Не мога да разбера защо европейците са толкова изненадани, ние всички го правим. "

При това генералният секретар на ITU не се съмнява, че и неговата електронна поща се отваря от специалните служби.

"Би било глупаво да се мисли, че моята електронна кореспонденция не се следи," – каза Туре, според който светът коренно се е променил и с новите предизвикателства страните мога да се борят само заедно.

"В света вече няма суперсили. В киберпространството всичко решава човешкият мозък Някои от най-опасните вируси са създадени на лаптопи , които струват по-малко от хиляда долара," – каза ръководителят на ITU.

"Ние трябва да действаме заедно, това е – нов ред. Не е същото като в случая с ядрените оръжия, когато всичко се определя от технологии, знания, инфраструктури и инвестиции, тук е различно." – допълва Туре.