петък, 30 август 2013 г.

Актуално!

Затворете делфинариума и пуснете бозайниците в морето

Варненският Делфинариум да бъде затворен, а обитателите на басейна - Доли, Кимбо, Попи,
Бимбо и Йоана да бъдат извадени и пуснати във водите на Черно море – за това настояват група защитници на интелигентните морски бозайници.

Във Фейсбук вече има петиция, под която са се подписали десетки. След като в Индия призна юридически статута на делфините като личности без да са хора, ред е на нашата страна да направи същото, гласи мнение, публикувано в групата. Според Мария Чанова, която също се е подписала под петицията, делфините трябва да бъдат свободни, защото са интелигентни същества и в днешно време няма нужда да да ги държим извън нормалната им среда за живот.

„Друг е въпросът, че във Варненския делфинариум със сигурност не заслужават облагите, които ползват на техен гръб. Условията са крайно неподходящи, за това през по-голяма част от годината делфините са наранени и са намазани с някакъв син препарат, жалка гледка, като цяло си личи, че базата е неподдържана. Делфините будят по-скоро съжаление отколкото радост“, сочи Чанова.

В петицията, която е адресирана до Правителството на България е записано още, че според Световното дружество за защита на животните, много диви делфини умират по време на опитите да бъдат заловени. Освен това, около половината от заловените видове умират в рамките на три месеца, след като бъдат ограничени в плувните басейни. Някои се използват и за месо, за консумация от хората, допълват природозащитниците, чиято цел е Варненският делфинариум да бъда затворен.

1 коментар: