вторник, 27 август 2013 г.

Разкрития!

САЩ удрят Сирия в четвъртък (галерия и графики)

Американската армия може да удари Сирия още в четвъртък, съобщи телевизия Ен Би Си.

"Ракетните удари могат да започнат най-рано в четвъртък", заявиха пред програмата висши служители от САЩ. Атаките ще бъдат ограничени и ще траят три дни. Целта им е по-скоро да предупредят Башар Асад, отколкото да отслабят военната мощ на неговия режим.

Часове по-рано шефът на Пентагона Чък Хейгъл заяви, че американската армия е готова да действа в Сирия веднага, ако президентът Барак Обама даде заповед. Военните са разположили техника и оборудване на място, което ще изпълни вариантите, които президентът поиска, каза Хейгъл на път за Бруней. Пентагонът е предоставил на Обама всички варианти при непредвидими обстоятелства. "Той ги разглежда, ние сме подготвени. Готови сме за изпълнение", каза Хейгъл.

Причина за евентуалната бъдеща атака са обвиненията срещу режима на Башар Асад за химическа атака край Дамаск.

Западните сили съобщили на сирийските бунтовници да очакват удари до дни, съобщиха пред Ройтерс източници, присъствали на среща в хотел в Истанбул. Тя била между опозиционния Сирийски национален съвет и пратеници на 11-те държави, членки на групата "Приятели на Сирия".

Барак Обама обмисля военна атака срещу Сирия, която ще бъде с ограничен мащаб и времетраене, съобщи в. "Вашингтон пост".

Ще бъдат използвани бомбардировачи и крилати ракети, които ще бъдат изстрелвани от бойни кораби. Целта е САЩ да не се ангажират с по-голяма намеса в 29-месечната гражданска война.

Освен това, за да предприеме краткотрайна операция, Обама няма нужда да иска разрешение
от Конгреса. А депутатите в САЩ са във ваканция до 9 септември. Най-вероятно е, преди да заповяда атака, Белият дом да проведе кратки консултации с водещи конгресмени и сенатори от двете партии. Британският премиер Дейвид Камерън обаче обяви, че прекратява летния отпуск на депутатите в Обединеното кралство заради кризата в Сирия. В сряда той ще председателства заседанието на Съвета за сигурност на ООН. Очаква се на него САЩ, Великобритания и Франция да се опитат да внесат проекторезолюция за Сирия, одобряваща военна намеса. Със сигурност обаче тя ще бъде блокирана от Русия и Китай. И тогава по всяка вероятност ще се стигне до интервенция без мандат на ООН. За тази възможност още в понеделник намекна Великобритания.

Все пак САЩ таят малка надежда да получат зелена светлина от Русия, основен съюзник на Сирия. Американците водят консултации за кризата в арабската страна със своите съюзници. Турция заяви, че е готова да участва в подобна коалиция. Анкара ще направи това дори ако не бъде постигнато по-широк консенсус в Съвета за сигурност на ООН, заяви външният министър Ахмет Давутоглу. Според него в момента 36-37 страни обсъждат тази алтернатива.

Гръцкото министерство на отбраната е получило искания за предоставяне на свои съоръжения за евентуален удар по Сирия, съобщи в. "Катимерини". Решението за атака вече на практика е взето заради увеличения брой кораби - американски и британски, в югоизточната част на Средиземно море.

Великобритания вече е започнала да пребазира свои бойни и транспортни самолети, твърди в. "Гардиън". В британската военна база "Акротири" в Кипър, само на 160 км от Сирия, били забелязани да кацат два военни самолета С-130. Пилоти на пътнически самолети, излитащи от района, съобщават, че виждат на радарите си много бойни машини. По-късно обаче говорител на британските военновъздушни сили отрече информацията за повишена активност в "Акротири".


Сирийци намериха убежище в лагер край град Ирбил в Ирак. СНИМКИ: РОЙТЕРС


Русия призова за предпазливост в Сирия. Външното министерство в Москва изтъкна, че
военна интервенция със заобикаляне на ООН би имала катастрофални последици за страните от Близкия изток и от Северна Африка.

Решението на САЩ за военен удар срещу Сирия вече е взето, смята Алексей Пушков - шеф на Комисията по международна политика в руската Дума. Според него обаче Западът трудно ще се справи със сирийската система за противовъздушна отбрана. Режимът в

Дамаск разполага с 10 отлични ракетни батареи за поразяване на цели във въздуха, предупреждава депутатът.

Джон Кери: Доказана е химическата атака, зад нея стои Башар Асад

САЩ имат неопровержими доказателства за мащабна атака с химическо оръжие в Сирия, като разузнавателната информация убедително сочи, че виновник за нея е правителството на Башар Асад.

Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс. Той предупреди, че международната норма против използването на този вид оръжие за масово унищожение не може да бъде нарушавана без последици.

Става въпрос за допълнителна информация, която ще бъде предоставена на международната общност, добави Кери. "Имаме допълнителни данни за нападението и ги проучваме заедно с партньорите си. Ще предоставим сведенията през идните дни", каза дипломат номер 1 на САЩ.

Френският президент Франсоа Оланд също обвини Башар Асад за химическата атака в изявление във вторник.

Кери определи като "морална гадост" нападението с химически вещества. Според него кадрите, които се появиха от Сирия, трябва да разтърсят съвестта на света.

Думите му обаче не останаха без реакция от Сирия. В изявление по агенция САНА се казва, че настоятелността на Кери да прескочи разследването на инспекторите на ООН сочи, че САЩ искат да се възползват от събитията.

Експертите успяха да стигнат до мястото на атаката и да вземат проби от пострадалите. Те обаче едва ли ще могат да установят кой е извършителят на нападението. Специалистите заявиха, че "мястото е толкова разрушено от последвалите бомбардировки, че едва ли някой ще бъде хванат с димящ пистолет в ръка".


Инспектори на ООН преглеждат пострадали от газовата атака край Дамаск.


Има сериозни твърдения, че режимът в Дамаск е използвал и фосфорни бомби, съобщи тв каналът Си Ен Ен Тюрк. В Турция пристигнали 40 сирийци, повечето от които деца. Те имали следи от тежки рани и твърдели, че са от фосфорни бомби. (24 часа)

Опашки за противогази в Израел

Хиляди израелци се редят на опашки за противогази или масово ги поръчват по интернет
заради опасения, че западен военен отговор на предполагаемото нападение с химически оръжия от войски на президента Башар Асад ще въвлече страната им във война. Ако Западът удари Сирия, мнозина израелци са притеснени, че като отмъщение Асад може да атакува Израел.

Северна Корея опитала да изпрати противогази, оръжия и муниции на Сирия, съобщи АФП. Кораб поел с товара, но американците го надушили и проследили. Съдът възнамерявал да разтовари оръжията в Турция, откъдето пратката да стигне до Сирия по суша, но турските власти заловили товара.