събота, 14 декември 2013 г.

На 14 декември - България става член на ООН

На 14 декември 1955 година, България е приета за пълноправен член на ООН, заедно с
Албания, Австрия, Финландия, Унгария, Ирландия, Италия, Йордания, Лаос, Португалия, Румъния и Испания.

Организация на обединените нации (ООН) е международна организация, създадена по инициатива на участниците в антихитлеристката коалиция
по време на Втората световна война.
Учредителната конференция на организацията се провежда през 1945 г
в Сан Франциско (САЩ). В работата й вземат участие представители на 50 страни, главно от бившата антихитлеристка коалиция.
През следващите години броят на държавите, членки на ООН, непрекъснато се увеличава. До 1 януари 2001 г. те са 189. Организацията си поставя за цел да поддържа международния мир и сигурност, да развива приятелски отношения между народите на принципа на равноправието и самоопределението им, както и да разрешава проблеми от икономическо, социално и културно естество, при спазване и зачитане правата на човека и основните свободи за всички жители на планетата, без оглед на техния пол, език и религия.
Главни органи на ООН са: Общо събрание, Съвет за сигурност, Икономически и социален съвет, Съвет за попечителство, Международен съд и Секретариат.
Общото събрание се състои от представители на всички страни-
членки на организацията, като всяка една от тях има право на един глас в него. То провежда редовни годишни сесии, а при нужда и извънредни. Общото събрание приема бюджета на организацията, избира генералния секретар на ООН, членове на Съвета за сигурност и други свои органи.