събота, 6 юли 2013 г.

Разкрития

От скандала с Елена Йончева лъсна държавна тайна – платили сме откуп на терористи?

Скандалът с измислените полети на журналистката Елена Йончева с правителствения
„Авиоотряд 28”, забъркани от бившия таранспортен министър Ивайло Московски открехнаха една деликатна тема, свързана със световния тероризъм и тайните на държавата.
Елена Йончева, която вече прие извиненията на Московски за допуснатия гаф, задава в профила си във Фейсбук един много важен въпрос, който вместо ясен отговор предизвиква само слухове и догадки:

"ЕДИН ВАЖЕН ВЪПРОС"

В Сомалия имаше, през 2009, два случая на освободени български граждани, взети за заложници от сомалийски ислямисти и пирати.

Данка Панчова, с още петима души от френската неправителствена организация "Действия срещу глада", е отвлечена на 4 ноември 2008 и освободена след 9 месеца, през август 2009 година. Френското правителство е взело участие /официално се казва, че е влязло в преговори с похитителите/в нейното освобождаване, което е логично. Сред отвлечените има и двама френски граждани.

Вторият случай е свързан с отвличането на кораба "Маласпина Касъл" с 16 български моряци на борда. Корабът беше похитен на 6 април от водите на Аденския залив и освободен на 9 май.

Нашият телевизионен екип, който беше в Сомалия през април - май 2009 година, не е бил отвличан, поради което никой не е трябвало да плаща откуп.

Информацията, дадена от г-н Московски, че България е платила милиони /не става ясно на мен или заради мен, на Франция/ по повод нашия "престой" в Сомалия е нелепа и ако не се извини публично, ще го съдя. Но не това е важното в случая. Тези приказки на бившия министър пораждат един друг изключително сериозен ВЪПРОС.

Ако страната ни действително е платила милиони, които, ако е истина, трябва да са били за откуп, екс-министърът не изнася ли държавна тайна? Няма държава, която да каже, че плаща откуп за отвлечени свои граждани. Публичното оповестяване на подобен факт дава мотив за бъдещи отвличания на нейните граждани навсякъде по света.

Нещо повече - господин Московски казва, че страната ни е платила милиони на Франция.

Изнася ли господин Московски държавна тайна на Република България? Има ли право да дава информация, която засяга държавната тайна на друга държава ? Защо го прави?", пита с основание журналистката.

Ако България е платила пари на терористи за освобождаване на свои пленници поставя страната ни в досто конфузна ситуация, защото позицията и на ЕС и на партньорите ни от НАТО е с терористи не се преговаря, а плащането на откуп се приема като легитимиране на престъпната им дейност.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 23-и!

За 23-ти пореден ден в страната се проведоха протести с искане за оставката на
правителството на Пламен Орешарски. Шествието в София продължи към Моста на влюбените, а част от протестиращите останаха на Орлов мост. Недоволните за пореден път освиркаха централите на БСП, ДПС и ГЕРБ. Някои протестиращи хвърляха балони в син, червен и черен цвят към сградата на Народното събрание, след което протестното шествие се отправи към Орлов мост и блокира движението там. Въпреки силния дъжд, който над час се изливаше над площада никой не отстъпва – нито Улицата, нито Властта.

Антипропаганда!

Филмът „Оставка“ хит в нета! Видео
Главни герои са Станишев, Борисов и Орешарски

Трейлър на касов холивудски филм с участието на цялата ни политическа класа стана хит в
Youtube само за няколко часа.
Филмът е озаглавен “Оставка”, а главните герои в него са Пламен Орешарски, Станишев, Делян Пеевски, Бойко Борисов и  Ахмед Доган.

Разкрития

Войната Пеевски-Прокопиев продължава! Пускат 300 хиляди безплатни книги срещу Прокопиев!

Кървавата битка между олигархичните лобита се ожесточава! Битката между икономическите
кръгове около Цветан Василев и Делян Пеевски, от една страна, и Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова, от друга.
Кръгът КТБ /Корпоративна търговска банка/ срещу кръга "Капитал"!
Сега кръгът КТБ се стяга за нов съкрушителен удар. Седмичникът "Уикенд“на Делян Пеевски, ще пуска във вестникарската мрежа книга - разследване за аферите на Иво Прокопиев във фамозния 300 - хиляден тираж. Още по-интересно е, че книгата ще се раздава напълно безплатно по павилионите следващия петък.
По същия начин преди година от "Уикенд" удариха с безплатна книга бизнесмените Любомир Павлов и Огнян Донев, които воюваха с групата около КТБ и Пеевски.
Инвестицията за отпечатване на подобно количество печатния издания е значителна и не пада под 200 000 - 250 000 лв., отчитат експерти. Това са 250 бона, които се пръскат ей така, на вятъра, тъй като книгата няма да има цена и съответно няма да има никаква финансова възвръщаемост.

Разкрития

Контрабандата и производството на наркотици започва през 60-те години с решения на Държавата

Мафията в България не е продукт на демократичните промени в страната, а на силите в
изпълнителната, законодателната, съдебната власти и в бизнеса, обвързани в минали и икономически зависимости, които през годините на прехода винаги са работили срещу установяването на трайни демократични правила в държавата.
Както документите от архивите на Държавна сигурност разкриват корените на мафията могат да се търсят в тоталитарното управление на БКП, което още през 60-те години на ХХ век разрешава да се организира държавна контрабанда с протекциите и контрола на ДС завоалирана с евфемизма „скрит транзит”.
В контрабандните канали са включени кадрови служители на ДС и представители на нейния агентурен апарат. Сред промените каналите са „приватизирани” от тях. Много от лидерите на силовите групировки и други икономически структури, пръхнали се веднага след рухването на комунизма, генерират първите си милиони именно от контрабанда.
Една от извършваните контрабанди е на наркотични вещества. В настоящата публикация се
разкрива организацията на този вид контрабанда и каналите за реализирането й. Текстът е откъс от книгата „Империята на задграничните фирми” на разследващия журналист Христо Христов.
Тя е базирана на  множество документални архиви, сред които на Министерския съвет, Министерството на външната търговия (МВТ), БНБ, както и на следствено дело №4/1990 г. на Главна прокуратура за икономическата катастрофа на управлението на БКП, в което е разследван и „скрития транзит”.

Обвиненията срещу управлението на БКП за незаконен износ на амфетамин

Х.Христов
В началото на 80-те години на ХХ век НРБ е обвинена в осъществяване на нерегламентиран износ на препарата амфетамин, който се произвежда в страната, в композиция с ацетилсалицилова киселина. Амфетаминът е психоактивно вещество, което стимулира централната нервна система. Образува се по синтетичен път. Днес в България амфетаминът и неговите производни са обявени за наркотици, а  производството и разпространението им се наказва със затвор.

Контрабандата при комунизма става със знанието и разпорежданията на министъра на външната търговия Христо Христов
Обвиненията срещу управлението на БКП в НРБ са отправени от два органа на ООН – от комисията на ИКОСОС по наркотичните вещества и от Международния съвет за контрол върху упойващите средства. Висшето партийно ръководство е принудено да реагира, защото  подобно обвинение има изключително негативно влияние върху страната.  Министерството на народното здраве информира с официално писмо Съвета за контрол върху упойващите вещества, че от 15 ноември 1983 г. НРБ е преустановила производството и износа на амфетамин.
През 1985 г. обаче обвиненията срещу НРБ се подновяват. През октомври същата година в посолството на НРБ във Виена се провежда среща с представители на Международния съвет за контрол на наркотиците при ООН по тяхно искане. В съвета са представени доказателства, че амфетамин българско производство се продава в няколко африкански страни, като например Бряг на слоновата кост и Нигерия.
Опаковките са заловени след обявеното от българските власти спиране на производството на наркотичното вещество. Българските дипломати заявяват, че НРБ стриктно спазва международните актове за производството, употребата и търговията, свързана с наркотични и психотропни вещества. Заявява се, че заловените опаковки са вероятно от количества, изнесени законно преди 1983 г.
В същото време на територията на страната е организирано производството на друг лекарствен продукт от групата на амфетамините – каптагон. Той действа стимулиращо и се използва за подобряване на психичното състояние на личния състав на армията или полицията при екстремни ситуации.
Така комунистическа България се сдобива с печалната слава на страна, която се занимава с незаконно производство и износ на наркотични вещества. С произведения в НРБ медикамент е снабдявана армията на Садам Хюсеин в Ирак и различни търговци на наркотици в страни от Близкия и Средния изток, както и в Африка. Интересът на комунистическата власт към производството и износа му е поради високата печалба във валута.


Строго секретното решение на Министерския съвет от 1978 г., с което разпоредено скрития
транзит да се извършва единствено от „Кинтекс”
В края на 70-те години управлението на БКП е спасено от втори фалит (1978) с отпуснат от СССР кредит. С него който е компенсирана неплатежоспособността на НРБ, затънала в дългове към западни банки за 6 млрд. долара. Под натиска на съветския лидер Леонид Брежнев, който е недоволен от лошото финансово и икономическо състояние на своя най-верен сателит, Тодор Живков е принуден да оглави през 1979 г. специално създадената Валутна комисия към Политбюро. Нейната задача е да се ограничат до минимум валутните разходи на страната и да се потърсят пътища за увеличаване на приходите.
В тази връзка по предложение на тогавашния министър на външната търговия Христо Христов е приета т.нар. резервна валутна програма. С нея се реализират допълнителни валутни приходи главно от реекспорт и други специфични операции, сред които и контролираната от ДС контрабанда. Производството и износът на каптагон стават едно от новите допълнения в списъка на традиционните стоки за „скрит транзит“ като цигари, алкохол и ценни метали, което носи значителни приходи.

Ролята на Исмет Тюркмен-Шабан

В началото каптагонът се внася официално от оригиналния му производител, западногерманската фирма „Дегуса“ – Хамбург. Човекът, който прави това, се казва Исмет Рашид Тюркмен-Шабан3. Той произхожда от  кюрдско-сирийски клан и през 70-те години емигрира от Сирия в НРБ. През 1981 чрез фирмата на Шабан „Тюркмен“  каптагонът е внесен официално в НРБ от фирмата - производител във ФРГ. От България той се реекспортира за Близкия изток на много по-висока цена.
Исмет Тюркмен-Шабан действа с най-висши протекции от комунистическия режим и Държавна сигурност и се превръща в един от най-доверените хора на ДС по линия на контрабандните канали.
През 1988 г. той е награден с орден „Кирил и Методий“ – първа степен. Умира през 1998 и е наследен от сина си Исмет Шабан – Малкия Фатик, сочен за една от основните фигури в трафика на амфетамини и автомобили след промените. Фатик, известен още като Филип Димитров Найденов, прекръстил се в почит към бащата на близкия му приятел Илия Павлов („Мултигруп“), е застрелян през 2003 в София. След смъртта му бившият главен секретар Божидар Попов (1997-2000) публично заявява, че Фатик е бил агент на няколко управления на ДС.


В музейната експозиция на МВР се пази позлатения пистолет, с който вътрешното министерство (преди 10 ноември 1989 г.) награждава Исмет Тюркмен-Шабан за особените му заслуги (към разработването на контрабандните канали при комунистическия режим). Партийното и държавно ръководство на БКП пък го награждава с орден | Снимка: bnews.bg.

След първите вноски на каптагон Стария Фатик обаче започва да играе ролята само на формален получател на стоката. Според показанията му в заведеното след промените разследване той е знаел, че не може да търгува с каптагон без разрешение на МВТ, и е поискал такова. Той се среща с Божидар Йорданов, когото познава като служител на „Сокотрейд“, една от фирмите на „Кинтекс“. Йорданов е бивш кадрови служител на Второ главно управление на ДС, а впоследствие е привлечен на работа в Трета дирекция „Скритн транзит” на „Кинтекс”, чрез която се осъществява партийно-държавната контрабанда.

Поверителна заповед на министъра на външната търговия Христо Христов, в която регистрираната още през 1959 г. във Вадуц, Лихтенщайн фирма „Икомев” е „размразена” и включена в реализирането на „специфичните” търговски операции, сред които и контрабандата с каптагон | Снимка: desebg.com.
След срещата с Фатик Йорданов поема продажбата на каптагона, внесен от „Тюркмен“. Шабан получава 25 пфенинга процент, а Йорданов – пазарната разлика. Човекът на „Кинтекс“ обаче помага на Шабан да получи кредит от 5 млн. германски марки от Минералбанк. С тях трябва да се внесат 1 млн. опаковки каптагон от ФРГ. Сделката включва превод на 400 000 долара по резервната валутна програма, а по сметката на „Интерпред“, осигурило гаранцията за кредита – около 150 000 долара.
Сдружението „Интерпред” е създадено през 1969 г. като държавно предприятие с изключителни права за представителство и търговско посредничество на чуждестранни фирми в НРБ.
Пратката с каптагон пристига в София през август 1986 г. От същата година обаче лекарственият препарат каптагон влиза в забранителната листа на Световната здравна организация. Каптагонът е получен на аерогара София. Пратката е следвало да бъде освободена и да постъпи в складовете на „Интерпред“, но на летището се появява Божидар Йорданов, вече като ръководител на „Икомев“ (друга фирма, използвана за скрит транзит, регистрирана във Вадуц, Лихтенщайн още от времето на „Тексим”), и се разпорежда, че той поема контрола върху стоката.
Шабан много добре знае какво означава това и не протестира. Той дори не получава дължимата комисиона, но понякога при бизнеса с Държавна сигурност се случват и такива обрати.

Производството на каптагон

Пак през 1981 г., когато Исмет Шабан започва официалния внос на каптагон, ДСО „Фармахим“
и Химико-фармацевтичният комбинат (ХФК) – София, сключват договор за разработване на технология за производството на каптагон. ДСО „Фармахим“ включва фармацевтичните комбинати в София, Троян, Разград и гр. Станке Димитров (днес Дупница). След промените софийският завод влиза в структурата на „Софарма“ АД, а тези в Троян, Разград и Дупница – в „Актавис оперейшънс“ ЕООД.
Производството на каптагон в НРБ обаче нарушава патентните права на официалния производител. Осигурява се внос на комплексна линия за производство на лекарствения препарат. Това става със знанието и разрешението на Държавна сигурност, а продукцията се реализира чрез „Кинтекс“. Генералният директор на оръжейната фирма Иван Дамянов обяснява, че търговските сделки с каптагон до 1985 г. са се осъществявали чрез Трета дирекция „Скрит транзит“ с директори Стамо Хаджийски и Божидар Йорданов. Дейността се извършва съвместно с „Фармахим“ по препоръка и под контрола на Второ главно управление на ДС. В схемата участва ливанецът Абдул Хамид Шамаа, получил българско гражданство, известен още като Виктор Мартин Радев. Любопитно е, че името на Шамаа се свързва с образуваната през 1990 г. заедно с МВР фирма „Безконтактни мултиплексорни вериги“ за търговия със специална техника, в която е съдружник. Впоследствие при увеличението на капитала той е изваден от дружеството.

Признанията за държавната контрабанда с наркотика

Началникът на отделение „Крупна валутно-контрабандна дейност и „Кинтекс“ в едно от управленията в МВР Стефан Лилов посочва, че до 1986 е съществувал договор с Шамаа, който е купил поточна линия.  Единствено той е имал правото да продава каптагон и по този начин с част от печалбата е изплащал линията. Продажбата се осъществява чрез „Кинтекс“, а след това чрез фирмите „Олтрейд“ и „Икомев“. Божидар Йорданов, човекът, посветен в схемите, потвърждава това пред прокуратурата през 1991 г. по дело №4 за икономическата катастрофа на управлението на БКП (разпитан е във Виена, откъдето след 1990 г. движи свой бизнес):
„За лекарствения препарат каптагон разполагам с информация от постъпването си в „Кинтекс“. Това е лекарствен препарат, който има тонизиращ ефект. В началото се е внасял от Германия оригинален такъв, а впоследствие Шамаа е внесъл в страната машина за неговото производство. Знаех, че това производство се осъществява без лицензно право и е незаконно. В началото на 1986 разбрах, че препаратът е поставен под международен контрол.”
Архивните документи сочат, че производството на каптагон се реализира на три места – в Научноизследователския химико-фармацевтичен институт (НИХФИ) – Дървеница, в Илиянци и в ХФК „Станке Димитров“ (днес в Дупница).

Документалната книга на журналиста Христо Христов разкрива малко известни факти от партийно-държавната политика на БКП и ролята на ДС при извършването на т. нар. скрит транзит или държавна контрабанда | Снимка: desebg.com.
През 1985 г. Трета дирекция в „Кинтекс“ изненадващо е закрита. Мотивът на висшето партийно ръководство на чело с Тодор Живков е НРБ да не бъде уличена в контрабанда от страна на Турция след започването на „възродителния процес”. Операциите с каптагон обаче, както и останалата контрабанда, са пренасочени към „Икомев“. Една от ключовите фигури в тези операции – Божидар Йорданов, разкрива:
„Непосредствено след образуването на представителството на „Икомев“ устно ми беше разпоредено от министър Христов да изнеса от страната останалите количества каптагон, които бяха произведени в страната и бяха на Шамаа. Нито аз, нито моите служители имат общо с изнасянето. Нашето участие е било само с оглед намирането на клиентите и получаването на стоката от „Фармахим“ и предаването й на въпросните клиенти. Въпросът за производството на каптагон е бил разрешен още по време на „Кинтекс“.  Това е било съгласувано с представители на държавните органи и МВР. Известно ми е, че транзитирането на каптагон е било одобрено лично от Григор Шопов. Той е огледал складовите бази и е изказал одобрение. В качеството ми на директор на представителството на „Икомев“ беше заварено едно наследство, свързано с производството и търговската реализация на каптагона.“

Второ главно управление на ДС и схемата на контрабанда на каптагон

Създадена е и специална система, по която забраненият лекарствен препарат да се изнася от страната. Едно от правилата в нея е, когато „Икомев“ осигури потенциални клиенти, да уведоми съответното звено във Второ главно управление на ДС, което отговаря за подсигуряването на тази „специфична“ търговия. От ДС извършват проверка на клиента и сделката се сключва само след одобрението му. Изнасянето на пратките също са поставени в максимално поверителен режим и са обвързани с митниците и ГКПП. За всяка календарна година се изготвя списък на транспортните средства, които „Икомев“ използва. Освен регистрационния номер на колите се вписва и поредният им номер в списъка. На тази основа се създават шифровани таблици, които се разпращат до ГКПП в страната и до оперативния дежурен на Второ главно управление (ВГУ) на ДС. При влизане и излизане на превозното средство с телеграма от контраразузнаването се уведомява съответното ГКПП, което означава да не се извършва проверка.
Атанас Вълчев, началник на ГКПП Капитан Андреево в периода 1985-1990, потвърждава, че след обаждане на дежурния офицер на ВГУ по предварително предоставени таблици със зашифровани номера на моторните превозни средства, предимно с югославска и турска регистрация, същите са пропускани след формална митническа проверка, като пренасяли специални товари. При някои случаи товарите са придружавани от служител на „Икомев“. Двама от служителите на митницата са назначени специално да обработват само сделките на фирмата.
Божидар Йорданов разказва за случай, при който лекарственият препарат се изнася от склада на „Фармахим“ и след това се продава на турски търговец на име Деличай. С него е поддържал личен контакт началникът на втора кантора от Трета дирекция „Скрит транзит“ в „Кинтекс“ Тодор Чорбанов. При закриването на дирекцията Чорбанов минава на работа в „Икомев“, а впоследствие е прехвърлен към държавната фирма „Тератон“, ръководена от Младен Мутафчийски. При получаването на стоката Деличай заплаща такса извън стойността на пратката. През 1987 г. „Икомев“ изнася 1 889 950 опаковки каптагон, а през 1988 г. – 1 344 414 опаковки, произведени от ХФК – София.

Антипропаганда!

Флашмоб на живо feat. Делян Пеевски

Протестиращи бомбят живо предаване на TV7, носейки маски на Делян Пеевски на 22-рия ден
от протестите срещу правителството на Орешарски.

Актуално

Изчезна Чавдар, който осъди Топлофикация!

Чавдар Янев, който осъди Топлофикация и живя на палатка до Съдебната палата, е оставил
предсмъртно писмо и е изчезнал. Съпругата Латинка е разпространила молба за помощ и призив, който има някаква информация за Чавдар да се обади В МВР или на телефона й 0899 926 463.
В прощалното си писмо Чавдар е написал, че обича близките си и не може да се примири да загуби честта си. В текста пише още “във високата планина започва зоната на смъртта”, откъдето съпругата му прави извода, че той вероятно е тръгнал към някоя планина.

“Помогнете ми да го намеря. Скоро ще се стъмни, а в планината нощем е трудно да се търси човек. Вчера получи поредния отказ от правосъдие и беше много разтроен. Моля тези, на които съм помагала да ми върнат жеста”, пише още Латинка.

Въпреки че спечели делото срещу “Топлофикация” Янев все още дължи огромна сума. На 10 май той заплаши, че ще се самозапали пред съда. След една истински трогателна драма на отчаяние и любов, близките му го разубедиха.

Антипропаганда!

Плевнелиев: Трябва да има избори !

Актуално

Борисов се връща в парламента, ако Волен остане без имунитет!

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов постави условия, при които парламентарната му група
ще се върне в Народното събрание. Той иска сваляне на имунитета на Волен Сидеров и гарантиране на спокойствие около парламента.
"Ще искаме вот на недоверие, ще се борим парламентарно докато падне този парламент и да се направят предсрочни избори. Преди това Михаил Миков или прокуратурата трябва да отнеме имунитета на Волен Сидеров или гарантират реда и спокойствието. Тогава ГЕРБ ще се върне в пленарна зала. Те знаят, че ще има предсрочни избори. Въпросът им е колко време ще могат да си купят. Това, което чух, че ще взимат 1 млрд. лв., за да покриват някаква имагинерна дупка, която не съществува на практика, при по-добри приходи в бюджета от заложените от нас, при това, че международния валутен фонд им го казва, те най-хитричко взимат само едно изречение и пускат – че социалните мерки били добри”, каза Борисов пред БНТ.

Той защити критикувалата го бурно през годините телевизия СКАТ във връзка с инцидента между нейни репортери и депутати на "Атака". "Волен Сидеров е човек, който отива и крещи пред СКАТ вчера, неговите хора от телевизия „Алфа” дни наред стоят пред дома ми под немия поглед на властта. Комшиите не могат да спят, да отидат на работа. От една страна парламентът блокиран, от другата страна – дома ми блокира. Къде да ходя? Този човек, както виждате, с наглостта си отишъл под балконите на Валери Симеонов отдолу да подвиква и отива след това да се оплаква, че бил нападан”, добави Бойко Борисов.

Смех

Лети самолет. Пилотът се обръща към пътниците по микрофона:
- Уважаеми пасажери! Вашият командир ви поздравява. В момента летим на височина 10 000 метра със скорост 900 км/ч. Температурата зад борда е... Ах, мамка му!
В салона се възцарява гробна тишина. След пет минути отново по микрофона:
- Моля за извинение, уважаеми пътници, но стюардесата разля кафе по панталона ми. Да можеше само да видите какво петно ми остави отпред на панталона...
Глас от салона:
- Ти да можеше да видиш какво петно имам аз отзад на панталона!
    *
Друго си е вратна пържола от жираф...
    *
Среднощен чат.
Той: А ти как си облечена в момента?
Тя: С розови гащички.
Той: По- точно? Опиши ми!
Тя: 90% памук, 10% синтетика...
   *
Американска радост - сега една американска ракета сваля един китайски изтребител.
Китайска радост - сега китайският изтребител струва двойно по-евтино от американската ракета.
   *
До сватбата годеникът нарича годеницата си мишле, птиченце, писанче и т.н. С всяка година съвместен живот животните стават все по-големи.
   *
- Знаеш ли, че средната заплата в България вече е 750 лева?
- Средна? Какво ще рече това?
- Моят шеф яде месо, аз картофи или средно ние ядем мусака!
   *
Скандал в семейство на костенурки. Накрая женската костенурка се провикнала:
- Ти съсипа триста от най-хубавите ми години!

петък, 5 юли 2013 г.

Болен!

Екшънът продължава! Волен обсади ТВ СКАТ!

Екшънът между Волен Сидеров и СКАТ продължава с пълна сила. След като по-рано днес
лидерът на "Атака" и негови депутати се сблъскаха челно с репортери на телевизията на входа на Бургас, сега екшънът продължава пред централата на СКАТ.
В момента Волен Сидеров заедно с 20-ина човека е обсадил офиса на политическия си враг. Атакистът с мегафон в ръка призова Валери Симеонов да излезе навън. Съсобственикът на СКАТ и съпредседател на НФСБ се появи, но не на улицата, а на балкона. Той се съгласи на диспут, но само ако бъде осъществен в телевизионното студио. Волен Сидеров отказа категорично предложението и продължи да настоява за среща на улицата. На място има няколко полицаи, но засега не се е стигнало до ексцесии.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 22-и!

За 22-и пореден път граждани протестират срещу правителството на Пламен Орешарски и
настояват за оставката му. По традиция активистите се събират на площад "Независимост" в София, акции се провеждат и в други градове на страната.

Преди началото на протеста из социалните мрежи се разпространяваха призиви след тръгването си от площада към сградата на парламента шестващите да не се насочват към Орлов мост и НДК. Идеята беше колоната от протестиращи да спре пред Народното събрание и да се разлее до статично положение, докъдето стигне мястото към университета и бул. "Цар Освободител". Целта е така да се види действителният брой на протестиращите.

Екшън!

Сблъсък "Атака" - СКАТ на бензиностанция OMV

Пореден сблъсък между депутати на "Атака" и хора на телевизия СКАТ е имало преди броени минути на входа на Бургас. Инцидентът е станал пред очите на десетки свидетели на бензиностанция OMV. Екипът на телевизията е бил нападнат от Волен Сидеров, негови депутати и 10 яки мъже с вид на мутри. Партийният лидер е посочил един от операторите на СКАТ като виновен за скандала. "Светлан, когото познаваме много добре като един от известните оператори на СКАТ, в момента дава показания. До него е Светослав Стойнов – шеф на операторския екип, както и репортерката на ТВ предаването "Паралакс" Ваня Чечева", съобщава  очевидец.

В същото време  депутатът на "Атака" Десислав Чуколов, който е бил на мястото на сблъсъка заяви: “Аз съм депутат от Бургас и в момента съм в избирателния си район. Тук съм заедно с колеги от парламентарната група на “Атака” и г-н Сидеров. Спряхме на бензиностанция и давахме интервю по повод изявлението на президента, когато екип, силно казано екип, мускулести мъже и една репортерка на телевизия СКАТ, дойдоха към нас и ни нападнаха. Предизвикаха конфликт, при който пострадаха трима народни представители – Деница Гаджева, Калина Балабанова и Димитър Димов. Те са с охлузвания, имаше ритания. Просто нещата, които мутрите правят на хората. Както си стоим, дойдоха и ни нападнаха. Това е резултатът. Мутрите, биячите на СКАТ, от които целият град е пропищял, е тези хора сега упражниха агресията си и на наш гръб. Аз съм човекът, който се обади в полицията. Просто не искам по никакъв начин ние да влизаме в конфронтация. Дойдоха полицаите и установяват нещата. Ако ние сме предизвикали нещо, бихме ли викали полиция. Няма логика, нали”, заяви депутатът от “Атака” Десислав Чуколав

МВР-Бургас прекрати професионалния си празник, заради екшъна на Волен Сидеров на бензиностанция OMV

В момента пред Пето РУП на МВР – Бургас се разиграва истински екшън. Униформени с бронежителки са завардили входовете на сградата, вътре са трима журналисти на СКАТ ТВ, които дават показания за случилото се между тях и групата на националистическия водач Волен Сидеров на бензиностанция OMV  край града преди час. Със специален екскорт самият Волен Сидеров и придружителите му бяха също доведени до РУП-а, но Сидеров отказва да слезе от автомобила си – вишнева „Шкода” СА 4300 РВ. Преди малко тук в официални костюми пристигнаха директорът на ОД на МВР Милен Димитров и неговият заместник Калоян Калоянов. Те влязоха директно в сградата, въпреки че охраната пред управлението им каза, че първо трябва да се насочат към Волен Сидеров. Димитров и Калоянов прекъснаха демонстрационните игри на площад „Тройката” послучай професионалния празник на МВР , за да разберат какво се е случило. 
"Волен Сидеров и неговата глутница павиани се нахвърлипа върху екипа на телевизия СКАТ на бензиностанция "OMV". Ядосали са се, че моите служители са ги снимали. Волен е ритал оператора ни Светлан Атанасов, а Деница Гаджева е ритала репортерката ни Ваня Цечева". Това обясни преди минути Валери Симеонов, собственик на телевизия СКАТ и лидер на НФСБ.

"Извикахме полиция след атаката на Волен и мутрите му. В момента нашите хора пишат обяснения в полицията. Органите на реда призоваха Волен Сидеров, Деница Гаджева, Десислав Чуколов и другите участници в побоя. Те дойдоха пред полицията, но после завъртяха колите си и си тръгнаха. Ето това - едните са в полицията, а другите избягаха! Да живее демокрацията", допълни Валери Симеонов.

Актуално

Волен Сидеров: "Атака" започва консултации за импиъчмънт на президента

"Атака" започва консултации за импиъчмънт на президента, това заяви лидерът на "Атака"
Волен Сидеров по повод речта на президента Росен Плевнелиев. "Шокиран съм от антиконституционното поведение на лицето, което изпълнява за съжаление функцията президент на Република България. Преди всичко на първо място той призовава българите да се разделят на две. Като държавен глава той олицетворява и би трябвало да олицетворява единството на нацията, а всъщност призовава българите да се разделят на една и втора категория, което само по себе си моментално трябва да предизвика действия за импийчмънт, за свалянето на президента от поста", се казва в изявлението на Волен Сидеров.
"Плевнелиев застава зад екстремизма, който от 2-3 седмици по улиците на София тормози хиляди граждани. Екстремизъм, имам предвид протестиращи, които хвърлят камъни, предмети, счупиха вече няколко глави. И всичко това президентът Плевнелиев го оправдава като нещо „симпатично”. Всъщност в своето изявление той призовава към преврат. Вместо да призове към укротяване на тези, които вандалстват по улиците на София, той ги подклажда да свалят законно избрания парламент - това също са антидържавни действия и смятам, че би могло да му бъде взет имунитета и да бъде подведен за тежко нарушаване на Конституцията и държавна измяна", се казва в изявлението на Волен Сидеров.
Сидеров ще сондира от другите парламентарни сили - има ли готовност за такава подписка - да започнат действия по импийчмънт, тъй като това изявление на Росен Плевнелиев премина всякакви граници, допустими за държавник.

Разкрития

Депутатите атакувани с хумористични SMS-и

Прелюбопитно и силно хумористично съдържание получиха на смартфоните си журналисти в
петък. Те са адресирани до народните представители – “колеги”, а като подател е посочено името на председателя на парламента Михаил Миков. Шеговитите съобщения започнаха да пристигат малко преди обед през няколко минути.

Ето и съдържанието им по ред на получаване:

„Административно съобщение: Днес тоалетните на НС няма да работят. Моля, използвайте химическите до Александър Невски. Благодаря за вниманието.”

„Колеги, менюто в стола на парламента днес е – домати, домати, домати. За да ги получите, излезте пред парадния вход за 5 минути.”

„Колеги, достигнахме 100% от наличния ни кредит на доверие. За да продължим напред, подаваме оставка или подаваме оставка.”

„Колеги, палавите снимки на Мая, за които писа pernik1.com, ще се показват само срещу декларация за подкрепа при следващия вот на доверие.”

„Внимание! Има пробив в мобилната сигурност на НС! За да защитите телефона си от атаки, вдигнете го високо над главата си за 30 секунди с екрана надолу.”

„Колеги, Делян каза, че идва в парламента – освободете две широки места на първия ред. Благодаря.”

„Колеги, епикризата на Волен е готова. Имаме проблем.”

„Колеги, Бойко каза, че полива картофите, разхвърля блокадата пред дома си и идва. Сега ли гласуваме оставката или в понеделник на извънредно заседание?”

„Колеги, според НЦИОМ времето ни в този парламент изтича. Заплащаме с ½ от нашия политически рейтинг за всеки изминал ден или подаваме оставка сега.”

„Колеги, не мога повече, ние с Мая си тръгваме! Разпускам заседанието
Пробив в мобилната сигурност, както е посочено в едно от „посланията”, може да бъде постигнат през ботове в интернет (компютърна програма, която използва мрежови услуги – бел. ред.), които изпращат съобщения до смартфони, свързани с интернет. Програмите използват уязвимост в операционните системи на мобилните устройства.

Актуално

Плевнелиев призова към избори

На 22-ия ден от многолюдните протести президентът Росен Плевнелиев призова към
предсрочни парламентарни избори. Според него това е единственият демократичен изход от кризата, в която се намира страната.
"Да плашим хората с избори, означава да кажем, че демокрацията е опасна", каза още държавният глава.
Днес гражданите вливат своята енергия в политическата система на България - те, а не политиците отварят нова страница в историята на страната, в която слагат край на оцеляването поединично. Гражданите се върнаха на политическата сцена, те показаха, че няма да си затварят повече очите, време е политиците да ги отворят.
Държавният глава призова партиите в парламента да се позиционират къде са - за европейска демокрация или задкулисие. И каза, че ще започне дебати в президентството за развитието на страната от тук нататък.

Мозайка

Сноудън е готов да се ожени за бившата руска шпионка Чапман

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън заяви днес, че е готов да се ожени за бившата
руска шпионка Анна Чапман, която сама му предложи брак чрез социалната мрежа „Туитър”, предаде Би Би Си.
„Бих се оженил за Чапман, независимо от всички останали обстоятелства. Само я вижте как изглежда!”, написа Сноудън в своя акаунт в „Туитър”, отговаряйки на въпрос на читатели.
При евентуален брак между Чапман и Сноудън последният ще има законови основания да иска руско гражданство, посочи запознат със ситуацията източник. Той отбеляза, че сценарият с женитбата се появи, след като ситуацията около Сноудън е се оказа в задънена улица.
Бившият технически сътрудник на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън стана известен след като публикува разобличителни материали за американските спецслужби. Властите в САЩ обвиниха Сноудън в държавна измяна и шпионаж.

Актуално

Правителството започна да трупа дългове

Новият дълг ще е колкото да покрие недостигът от приходите и освен това да имаме някакъв
ликвиден буфер за началото на следващата година, за да не се повтарят пожарните емисии от началото на тази година. Това каза пред журналисти в парламента финансовият министър Петър Чобанов по повод актуализацията на бюджета за годината. „Числото, към което се ориентираме засега, е да се поберем в рамките на лимита за дълг, който е в държавния бюджет, т.е. до 1 млрд. лв.”, посочи Чобанов.

Актуално

Президентът игнорира „Атака“ за консултации

Партия "Атака" е единствената парламентарно представена сила, която не е била поканена за
участие в консултации на "Дондуков" 2.
Причината е очевидна - определяното от мнозина като "неадекватно" поведение на пощурелия през последните седмици лидер на партията Волен Сидеров, който си позволи да бъде невъздържан дори на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента. Президентът Росен Плевнелиев ще направи днес обръщение към нацията, в което ще анализира актуалната политическа ситуация в страната и продължаващите вече 21 дни протести.
Преди две седмици Плевнелиев подчерта, че иска да изслуша намеренията на всяка една от партиите. В разговорите се предвиждаше да се обсъждат оставки, трансформации и идеи за излизане от кризата. На база на това той смята да направи своя анализ, както и да обяви нова дата за провеждане на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС).
От извънпарламентарните сили и гражданските формирования президентът се е срещнал с представители на хората, подписали "Харта 2013", както и с интелектуалците, които пожелаха в открито писмо до него да каже своето мнение за ситуацията в страната.
"Обръщаме се към Вас с тревога за днешния ден на България и с опасения за нашето общо бъдеще", написаха преди дни в писмо писатели, режисьори, философи, лекари, журналисти. Те призоваваха Плевнелиев да изрази публично и недвусмислено отношението си към събитията у нас.

#ДАНСwithme

Поредно кафе пред парламента

За пореден ден над 1000 души се събраха пред парламента, за да пият сутришното си кафе и да
изразят искането си за оставка на неморалното правителство на Пламен Орешарски. Една група от протестиращите се събраха пред храм-паметника “Александър Невски”, за да почетат паметта на починалия от инфаркт полицай след дежурство.


Мерките за сигурност продължават да се увеличават, като днес целият периметър – от бул.”Васил Левски” до Раковска е отцепен, а в НС се влиза само по предварително определен списък. Гражданите обаче са непоколебими и са готови да отстояват исканията си.

Разкрития

Кандидат- кметът Бозов бил образцов турист като част от екипа на Йорданов

Обменял опит в екзотични дестинации като Монтего Бей в Ямайка!

Като образцов турист е уплътнил ресора си „туризъм” в екипа на Кирил Йорданов кандидатът за стола му доц. Христо Бозов. В петте години служба в администрацията харесаният от БСП и ДПС кандидат за кмет на Варна е сред най-активно пътешествалите чиновници от висшия ешелон на общинската власт, показва справка във времето от 2008 до 2012 г.Още с влизането си в екипа „Йорданов” отговорният за общинското здравеопазване, социалните дейности и туризма доцент прави три бързи командировки – до Стокхолм, Одеса и Истанбул. През 2009-а сред служебно оформените му пътувания могат да се видят дестинации като Гьотеборг, Лондон и испанския град Сеговия. Най-екзотичният воаяж на зам.-кмета Бозов е до Карибите. На служебна издръжка той каца в райското кътче Монтего Бей, в Ямайка. Локация, популярна в Карибския басейн като предпочитана за царски ваканции, но не и за бизнес-форуми.

През 2010 в туристическия актив на Бозов набъбва с две конференции – в Барселона и в Малта – втората – „кметска”. Октомври отново отвежда отговорния за развитието на варненския туризъм кадър на Кирил Йорданов отново в Скандинавия – този път в датската столица - Копенхаген. Почти неразопаковал куфарите, броени дни по-късно, кандидатът на БСП за кмет на Варна заминава за Лисабон. На следващия месец добавя тур Рощок-Хамбург-Дордрехт-Брюксел.Началото на 2011-а пътуващият заместник-кмет среща в ирландския град Корк. В първите дни на март вече е в Берлин, като участник на група, работеща по проблемите на психичното здраве. Май заварва Бозов в Будапеща, на семинар за социалните услуги. Финалната дискусия за психичното здраве е в есенен Брюксел, където варненският зам.-кмет отново участва – през октомври. Дни преди началото на Коледно-новогодишните празници същата година той усвоява командировка в съседно Косово.

В края на февруари и началото на март 2012 г. туристическите воаяжи със служебна цел на Бозов продължават – този път до Ялта, където участва в международен туристически панаир. През май дискутира „Развитието на здравето” в Дебрецен, Чехия. След това стъпва и на светите земи – в Тел Авив.

Ефектът от задграничните пътувания на Бозов засега е трудноизчислим. И по-скоро е в съответствие с биографията на активен турист. Дали това ще остане запазената му марка от годините, прекарани във властта на Варна, предстои варненци да решат в неделя.Тогава, когато ще издадат и присъдата си за това, че като зам.-кмет доц. Христо Бозов, който сега парадира с добрия си диалог с гражданските сдружения, не е имал приемни дни за граждани

Смех

Чукчата се закопчава, излиза от колибата и вика на жена си:
- Тичам за акушерка до града! Ще гледам до девет месеца да съм се върнал!
    *
Горския:
- Не знаете ли, че лова на зайци сега е забранен?
Ловеца:
- Зная, но стрелях при неизбежна саоотбрана.
   *
Щирлиц караше "Мерцедес" след успешно изпълнена задача в Берлин. Той не знаеше, че войната ще свърши скоро, и като Герой на Съветския Съюз ще му подарят "Запорожец" без да чака ред.
   *
Между колеги:
- Мисля, че ще ме съкращават.
- Защо така мислиш?
- Преди нямах достъп до jobs.bg, а сега имам..
   *
- Кой ти е любимия певец или певица?
- Азис! Азис ми е любимия певец или певица.
   *
- Може да е готина моята съседка, но е кучка.
- Защо?
- Смених й цялата ел. мрежа, а тя едно благодаря не ми пусна...
   *
- Кога ще се оженим с теб?
- Като се опознаем по-добре! Махни си ръцете!
- Как ще се опознаем по-добре, ако си махна ръцете?

четвъртък, 4 юли 2013 г.

Разкрития

Внимание! Китай изкупува земята ни!

Китайска държавна компания ще купи български ниви срещу 50 милиона долара (300 млн.
юана). “Тиендзин фарм култивейшън груп” търси 90 хиляди дка земеделска земя, за да сее люцерна и фуражна царевица, които после да изнася в Китай, съобщи представител на компанията по време на българо-китайски бизнес форуми в столичния хотел “Шератон”. В него участваха над 150 български компании и 30 от китайската провинция Тиендзин.

През 2012 г. китайски фирми са вложили у нас 100 млн. евро,  съобщи директорът на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов. Икономическият министър Драгомир Стойнев уточни, че до края на годината Законът за инвестициите ще бъде променен в посока да се насърчават чуждите вложители у нас. Предстоят ремонти на още няколко други закона, за да се подобри цялостно бизнесклиматът у нас.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 21-и!

Отново хиляди столичани се събраха на площад "Независимост" в четвъртък - 21-ия ден на
протеста срещу правителството на Пламен Орешарски. Прииждащите хора малко преди 19 часа блокираха движение по Ларгото и то бе отклонено от полицията.

"Не сме тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане, довиждане!". С такъв плакат млади хора призоваваха правителството да си ходи. Както всяка вечер от началото на протеста хора със знамена, свирки, барабани, балони, малки деца, напълниха с шум, скандирания и глъч площада.

Група джаз музиканти поддържаха настроението на протестиращите с импровизации пред фонтана до президентството.

Разкрития

Точно в 18:30ч ще атакуват Орешарски с SMS-и: „Оставка! Ваш Лумпен!“

Протестите срещу кабинета, оглавяван от Пламен Орешарски, постоянно придобиват нови
форми. След блокадите на кортеж на НСО и на централни кръстовища в София в пиковите часове, протестиращи са подготвили SMS-атака срещу премиера Орешарски. точно в 18.30 часа, когато е традиционният начален час в 21-ия ден от протестите, е планирано портестиращи да пратят SMS на премиера с текст: „Оставка! Ваш Лумпен!“
Призивът за акцията се разпространява на лични съобщения сред протестиращите в социалната мрежа и по Skype. В текста на призива са посочени телефоните на премиера и на неговата съпруга.
Подобна форма на протест се зароди по време на зимните протести на млади учени, които искаха оставката на ръководството на Фонд „Научни изследвания“. Тогава учените решиха да пратят SMS-и до премиера Бойко Борисов с призив “да спре кражбите във фонда и да озапти безобразията на Игнатов” и “Осъзнай се, спри кражбата на фонда!”.
По това време бившият премиер и бившият образователен министър Сергей Игнатов бяха на заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище България – Гърция.
Инициативата тогава се роди спонтанно по време на протеста, като организаторите обявиха телефонния номер на премиера по мегафона.

Скандално!

Вижте как Бареков набира хора в подкрепа на Бозов във Варна! ВИДЕО

Вижте част от мръсния сценарии на „журналистът” от ТВ7.Пред камерата говори наблюдател
на изборите за кмет на Варна от „Гражданска инициатива за свободни и демократични избори”. Вижте накратко как Бареков набира хора от всички градове срещу заплащане, за да подкрепят доц. Бозов на балотажа.Бареков “знаел как да прави политически ПР”...

И неколкократно им натяквал: „Трябва да подкрепим доц. Бозов, той е нашият кандидат”.

Сред хората е бил дори и Ангел Славчев от „ДГИ”.

Човекът пред камерата твърди, че Бареков искал да ги обединява в сдружение, което по-късно да прерасне в политическа партия, „Партия на протестиращите”.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК: http://www.youtube.com/watch?v=XvSOnf8tkOE#at=539

Разкрития

Бойко договоря тайно  с БСП и ДПС завръщането си в парламента

Има голяма вероятност ГЕРБ, която преди две седмици напусна Народното събрание и отказа
да участва както в заседанията, така в комисиите, да се върне в парламента. Рязката смяна на стратегията е породена от няколко причини, сред които и тази, че при едни предсрочни избори, за каквито ГЕРБ настояваха, партията няма да получи мнозинството, на което разчита. Бившите управляващи разполагат с данни, че спадът в доверието към БСП и "Атака" не работи автоматично в тяхна полза, твърдят източници на Mediapool от партията.

Другата причина са настоятелните призиви на евролевицата и евродесницата "Атака" да бъде изолирана. На проведената във вторник дискусия в Европейския парламент за ситуацията в България Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) си размениха взаимни обвинения за колаборациите на дъщерните им партии ГЕРБ и БСП с националистите на Волен Сидеров. Имаше обаче съгласие по въпроса това да не се допуска.

"Казаха ни, че не може две правителства поред – и нашето, и това на БСП, да зависи от благоволението на Сидеров”, разказаха от ГЕРБ.

Според източниците Бойко Борисов ще стъпи именно на тази европейска позиция, за да оправдае връщането на ГЕРБ в парламента, с което ще го легитимира като нормална, демократично работеща институция с управляващи и опозиция.

Това е жизнено важно за БСП и ДПС, но най-вече за социалистите и техния лидер Сергей Станишев, чиито позиции като шеф на ПЕС се клатят заради отявления съюз с "Атака". Управляващите оправдават този съюз с отсъствието на ГЕРБ от парламента, заради което се налагало да дадат на Волен Сидеров председателството на комисията по антикорупция и парламентарна етика, тъй като то се полагало на опозицията.

Следващата причина, която подтиква ГЕРБ да се откаже от бойкота на НС, е по-скоро битова, но не маловажна. Голяма част от депутатите остават без доходи, след като не ходят на работа, а партията няма легални възможности да ги обезщетява финансово.

"Макар да не ходим на работа, ни текат осигуровки и стаж, но положението с парите наистина става все по-сложно”, споделиха от групата на ГЕРБ.

Според неофициална информация ръководството на партията е поело ангажимент да финансира по легален начин избраниците си, които бойкотират парламента по партийна повеля. Това можело да стане с парите от държавната субсидия и лихвите, но все пак имало затруднения депутатите да бъдат изцяло компенсирани.

“Освен основната заплата (2196 лв.), има допълнени пари за комисии, например, които няма как да ни “осребрят”, казват от ГЕРБ.

Менда Стоянова: Нека Станишев се откаже от “Атака” и проведе диалог с нас

Към момента се обмисля какъв да е публично приемливият мотив, с който ГЕРБ ще се върнат в НС.

"Искаме поведението ни да изглежда национално отговорно, но ако със завръщането в НС напомним за себе си, протестите ще се обърнат с пълна сила и срещу нас”, разсъждават в ГЕРБ.

На въпрос  обмисля ли се смяна на плана и край на бойкота, народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова първо напомни, че решението да напуснат НС е било взето не под натиск, а чрез "единодушно гласуване", в което само трима са се въздържали.

Стоянова повтори казаното от Бойко Борисов, че ще се върнат в пленарната зала, “когато влезе за разглеждане Изборният кодекс, което 19-ти ден хората искат да се случи”.

Менда Стоянова посочи и още един вариант - “ще влезем в парламента, когато Станишев се откаже от подкрепата на “Атака” и проведе диалог с нас”.

“Господин Борисов ясно каза след срещата с Мартин Шулц (председател на Европейския парламент -бел.ред.), че ако БСП инициират подобни разговори с нас, ние ще влезем с тях”, допълни Стоянова.

Очакванията са разговорите да бъдат проведени в близките дни.

Борисов си остави вратичка за договореност с БСП и ДПС още в първите дни на настоящия парламент, като на няколко пъти повтори, че ако признаят партията му за първа политическа сила и победител на изборите, ако му поискат подкрепа, той щял да жертва дори лично своя глас при избора на правителството "Орешарски", за да не трябва да Станишев и Местан да прибягват до подкрепата на "Атака".

БСП и ДПС обаче демонстративно отхвърлиха тази "протегната ръка", като "великодушно" се съгласиха Борисов да подкрепи правителството, ако иска.

След това гръмна скандалът с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, предшествано от спешна трансформация на ДАНС и превръщането й в най-мощната силова структура в страната. Оправдавайки пред депутатите си избора на Пеевски, Станишев им бе казал да очакват почти незабавен "удар" срещу ГЕРБ. Според източници от управляващите било решено да бъдат пресечени тайните финансови потоци към Борисов и компания, чрез няколко фокусирани акции спрямо бизнесмени, близки до ГЕРБ, чиито имена и прякори се споменаваха пред годините и от парламентарната трибуна.

Сега обаче управлението на БСП, ДПС и "Атака" е твърде уязвимо и компрометирано, за да предприеме каквото и да е. Преди около две седмици Бойко Борисов хвърли бомбата, че БСП и ДПС му готвели покушение – щял да бъде арестуван и убит след избора на Пеевски начело на ДАНС, но протестите осуетили този заговор. "Всъщност бе осуетен ударът спрямо "черните каси" на ГЕРБ", коментираха източници, близки до управляващите. Те уточниха, че гръмкият скандал с Пеевски, който отекна дори в ЕС, както и последвалите граждански протести, са отнели легитимността на новата власт.

Сега тази легитимност е на път да бъде възстановена с връщането на ГЕРБ в парламента. И Борисов, и Станишев в момента се чувстват уязвими и нямат интерес от скорошни избори, а това е достатъчно за първа стъпка към политическа сделка. "Атака" ще бъде изолирана, Волен Сидеров ще бъде инструктиран да намали кресчендото, а всичко това ще успокои ситуацията и ще стабилизира правителството, според оптимистичния сценарий на управляващите.

Мозайка

Кенгуруто-беглец забелязано край родилното в Пловдив

Служителка на хирургиите на Пещерско шосе е засякла избягалото от частен зоокът в Пловдив
кенгуру на пътека зад акушеро-гинекологична болница "Селена" вчера сутринта, съобщава "Марица".
"Изненадах се, не се изплаших. Първо го видях от терасата и го помислих за куче, но после видях, че е по-голямо. Не ходеше, а подскачаше, а пък бе по-едро от заек", разказа с усмивка Биляна Димова от Пловдив.
Жената живее в блок в района на един от жилищните комплекси на Пещерско шосе.
Кенчо, както галено го нарича собственикът му Стефан Йосифов, избяга от двора му на "Коматевско шосе" и вече втори месец живее, обикаляйки из селата около Пловдив.
Първо бозайникът се бе заселил из Родопската яка, като бе забелязван край Марково, Белащица, а последните седмици живя в черешовите градини край Брестник и си похапваше от техните плодове.
Собственикът му определи награда за човека, който успее да хване Кенчо и да му го върне жив. Засега скокливецът се изплъзва на ловците.

Разкрития

Нов агент на ДС назначават в Министерски съвет

Премиерът Пламен Орешарски предстои да назначи Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Боян Чуков е външнополитически съветник на бившия премиер Сергей Станишев и секретар на Съвета по сигурността към МС (2008-2009) по време на тройната коалиция. Той зае мястото на Петко Сертов, щатен сътрудник на Второ главно управление на ДС, след назначаването му за председател на Държавна агенция „Национална сигурност (ДАНС) през януари 2008 г.
Чуков беше разкрит като щатен сътрудник на Държавна сигурност от комисията по досиетата в първото й решение през 2007 г. при проверката на кандидатите за народни представители в Европейския парламент.
Тогава Боян Чуков е кандидат за евродепутат, издигнат от платформа „Европейски социалисти” – БСП и партия „Движение за социален хуманизъм”,  но номиниран е от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).
Чуков (1952) е разкрит като кадрови служител на научно-техническото разузнаване в Първо главно управление на ДС от 1980 г. Уволнен е със заповед на министъра на отбраната през август 1991 г.
Бил е трети секретар в българското посолство в Париж (1984-1988) и първи секретар в българското посолство в Мадрид (1989-1992). Владее френски, испански, гръцки, руски и английски език. Директор на Център за регионални и конфесионални изследвания (1998-2002). Представян е като специалист по международни отношения, политически анализатор и експерт по тероризма.
В периода 2000-2001 г. е главен редактор на в. „Балкански диалог”. Преподавал е в Дипломатическия институт към МВнР, Военна академия – София и УНСС. Член е на УС на Българското дипломатическо дружество, на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт при МВнР. Член е на Националната асоциация за международни отношения. Бил е заместник председател на УС на ССИ по проблемите на регионалните организации. Ръководи звено за анализ на тероризма при ССИ (към 2007 г), чийто изпълнителен директор и член на Консултативния й съвет е бил Алексей Петров.
Боян Чуков е изпълнителен директор на "Лев корпорация" от края на 2005 г. до септември 2006 г., а неин член е ССИ. След ареста на Петров през 2010 г. тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов посочва Чуков като един от най-приближените хора на Алексей Петров и заявява, че „октоподът е имал директен контакт с политическия кабинет на тогавашния премиер”.
Чуков отрича Алексей Петров да го е пратил в Министерския съвет. „Бил съм изпълнителен директор на „Лев корпорация” от края на 2005 г. до септември 2006 г., когато бях отстранен”, заявява  Чуков. Като причина за освобождаването му от застрахователната компания той посочи различия във „вижданията за развитието на фирмата”. Той твърди, че от 2008 г. „нито съм виждал, нито съм чувал Алексей Петров”.
След отстраняването му от „Лев корпорация” кабинетът му е прехвърлен в Съюза за стопанска инициатива. „Предполагам, че вътрешният министър е бил подведен”, с тези думи Чуков коментира изявлението на Цветан Цветанов, който го посочи като „човек от тефтера на Петров”.
В коментар по случая през 2010 г. бившият премиер Сергей Станишев отрича да е знаел, че Чуков е бил изпълнителен директор на „Лев корпорация”. Не е ясно дали цялата тази информация преди назначаването на Чуков за секретар на Съвета по сигурността се знае от Пламен Орешарски.
На последното заседание на кабинета Станишев през юли 2009 г. Боян Чуков е предложен за посланик в Скопие. Това назначение е предотвратено от правителството на ГЕРБ през август същата година.
Съветът по сигурността към Министерския съвет е създаден през септември 1998 г. (при кабинета Костов). Той обобщава, анализира и прави изводи от цялата текуща информация за рисковете пред националната сигурност; дава професионална оценка и прогноза за динамиката на опасностите за националната сигурност; планира конкретни мерки за неутрализиране на опасностите за националната сигурност; предлага решения в условия на криза и др.
Негови членове са министърът на външните работи, министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР, началникът на Генералния щаб на БА ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби, а президентът може да участва лично на всяко от заседаванията.
Секретарят на Съвета по сигурността се назначава от министър-председателя, който е и експертен сътрудник към политическия му кабинет. Секретарят осъществява връзка между премиера и членовете на съвета и по негово решение може да изисква от министрите и ръководителите на специални служби необходимата информация за работа на органа.
Ако назначаването на Боян Чуков на поста стане то ще е второто назначение на сътрудник на ДС, извършено лично от премиера Орешарски. Преди десетина дни той назначи депутата от БСП и агент на Шесто управление на ДС Росен Малинов за областен управител на София.

Смех

Две колежки обсъждат нов колега.
- А какъв е строен, какви очи има само!
- А и как се облича!
- Да, и толкова бързо!
    *
Кое е общото между космоса и българската реформа?
И двете са безкрайни...
    *
А в Америка започват да пият на 21 години, у нас на тази възраст вече зарязват пиенето и стават сериозни хората.
    *
Жена изпраща мъжа си на морето:
" И моля те! Не харчи пари за неща, които може да имаш без пари вкъщи!"
    *
Психотерапевт пита пациентка:
- Кажете, а има ли някой в семейството ви с мания за величие?
- Понякога моят мъж твърди, че той е глава на семейството.
    *
Един много запален рибар се оказал на местопрестпление, хванал престъпника, но той му се измъкнал. Давайки описание на полицията, рибарят твърдял, че престъпникът бил около три метра и половина на височина и тежал поне черистотин килограма.
    *
- Защо има закон, по който се обявяват кандидат-депутати-агенти на ДС, а не им се забранява да станат депутати?
- Така се опознават всички агенти, после лесно се обединяват в парламента, а отделно ДС си има най-стабилния електорат.

сряда, 3 юли 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 20-ти!

3 юли е първият ден с целодневни протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

 Срядата започна с „кафе“ пред парламента, което прерасна в обсада и блокиране на ул. „Оборище“. Почти през целия ден имаше хора около сградата на Народното събрание, а блокадата на кръстовището на бул. „Васил Левски“ пред Народна библиотека бе вдигната от полицията към 16,00 часа.

Разкрития

Кои медии лапнаха 66 милиона от властта?!

Вицепремиерът Зинаида Златанова публикува списък на парите, които министерствата са
давали на медиите по комуникационните стратегии на оперативните програми на ЕС и Програмата за селските райони. Отчетът е за периода от началото на 2007 г. до 22 май 2013 г., който обхваща втората част на мандата на Тройната коалиция и управлението на ГЕРБ, като най-големите суми са раздавани от кабинета “Борисов”.
Раздадените суми на медиите са на стойност 66 милиона лева, разпределени чрез няколко министерства – земеделското, социалното, финансовото, на екологията, на регионалното развитие и на икономиката.
Почти половината от раздадените от държавата европари за реклама са били разпределени чрез министерството на Мирослав Найденов по Програмата за развитие на селските райони – става въпрос за 31 249 986 лева от всички 66 139 878 лева.
За реализирането на комуникационните планове в рамките на този програмен период (2007-2013) са предвидени общо над 80,2 милиона евро. Голяма част от парите (като например тези за реклама във вестници) са минавали през рекламни и PR агенции.
Най-много пари са получили bTV Media Group (над 5,52 млн.) и Нова броудкастинг груп (над 5,8 млн.) - собственик на Нова телевизия. Парите са платени за предоставяне на програмно време, излъчване на реклама и създаване на тематични рубрики по няколко оперативни програми.
ТВ7 и ВВТ (сега News7) са получили съответно 1,12 млн. лева и 274 000 лева, а Канал 3 - 400 000 лева.
Държавната БНТ е била допълнително “субсидирана” от министерствата, разпределящи парите за комуникационните стратегии, с над 2,3 милиона лева.
Над 1 милион – 1 045 126 лева, са били платени на Българското национално радио по пет от оперативните програми.
7 459 236 лева са платени на радиостанциите. Повече от половината са отишли само в една радиостанция – “Дарик”, които са получили общо 4 245 506 лева по всички 6 оперативни програми, в някои от програмите имат повече от един финансирани проекта.
Фирмата “Фокус нунти“, която притежава едноименните онлайн информаци0нна агенция и верига радиостанции, е получила общо 1,66 млн. лева за радиорубрики, реклама и консултантски услуги (медиен анализ).
Управляваният от Моника Йосифова “Консорциум за диалог с администрацията” е получил 1 078 833 лева за изразотване на информационна кампания на ОП “Административен капацитет”. За популяризирането на програмата са похарчени и още 1 млн. лева, спечелени от 5 други фирми.
960 000 лв. пък е получила “Медиа планинг груп” за популяризиране чрез печатни издания на Програмата за развитие на човешките ресурси.
Компанията “Зенит адвъртайзинг” е спечелила 540 000 лв. за осигуряване на достъпност, публичност и прозрачност на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. (ОПРР) чрез печатни медии.
“Д енд Д Агенция за проучвания и връзки с обществеността“ АД е взела 364,800 лв. от Програмата за развитие на селските райони, за информационна кампания и изготвяне на материали за печатни медии и консултации на рубрики в електронни медии. Пак по същата програма, добила скандална популярност с “Кристинките на Миро Найденов”, други 1,46 млн. лева са отишли за вестникарска реклама чрез агенция “Арчър айдиас”
Пълният списък е публикуван тук.През последните години наблюдатели неведнъж алармираха, че чрез комуникационните стратегии по европрограмите държавата се превръща в един от най-крупните рекламодатели  и най-големият в печатните медии, което е предпоставка за опасна зависимост.