събота, 9 ноември 2013 г.

ДАНСwithme

Протестът! Ден 149-и!

Стотина студенти и протестиращи блокираха кръстовището пред Ректората към 19:30 часа.

Протестът днес е чувствително по-малоброен, като вероятно протестиращи пестят сили за утрешното шествие по случай годишнината падането на тоталитарния режим у нас.

Актуално

Студентите поискаха оставката и на агентът-ректор

"Ранобудните студенти" искат оставката на ректора на УНСС проф. Стати Статев, агент от ДС с псевдонима Стойновски.
Това обяви Румен Стоев - студент по право, на пресконференция днес в окупираната зала 272 на СУ "Св. Климент Охридски".
Причината е демонстрираното от Статев подигравателно отношение и заплахи към учащите в УНСС, подкрепящи окупацията. “Не може това каруцарско поведение да бъде на човек, част от академичното представителство на УНСС. Ние, “Ранобудните студенти”, искаме оставката на Стати Статев за обидите, които той нанесе на студентите”. 

Разкрития

Вижте как Станка Златева мята 136 кг мъж на селски събор! Уникално Видео

Шампионката по борба Станка Златева е смляла от бой двойно по-едър от себе си мъж. Това се
вижда от уникално видео, което се разпространява в социалните мрежи. 72-килограмовата дама успява да победи здравеняка, който е цели 136 килограма.
Епичната битка се води на трева, пред доста голяма публика, която окуражава златното ни момиче. Не става ясно кога точно е заснет клипът, но към него има голям интерес в платформата за видео споделяне YouTube.
Видето бе публикувано днес във "Фейсбук" от бившия вътрешен министър Богомил Бонев. Със страхопочитание той пише: "Дума няма да кажа".
Думите наистина са излишни - Станка смазва от бой мъжагата за малко повече от минута.



Актуално

Прибраха маймуна-крадец в зоопарка в Айтос

Това е маймунката с вредните навици
Маймунка, обучавана от бившите си стопани да краде, е най-новият обитател на Айтоския
зоопарк. За награда тя получавала лакомства. Животното усвоило майсторски умението при определени звуци да търси лъскави предмети и пари. То било конфискувано от собствениците си, които го притежавали нелегално и сега забавлява малчуганите в зоологическата градина, чиито служители се надяват маймунката бързо да забрави досегашните си вредни навици.
Животното от порода зелени морски котки или така наречените верветки е иззето от бракониери. С новата маймунка младите верветки в клетката ставата седем. От тях само една е била подарена на зоопарка от частен собственик, който е отглеждал животното в клетка, но е отказал да продължи да се грижи за домашния си любимец.  Няколко от другите маймуни са заловени при опит да бъдат внесени нелегално в страната. Собственикът на друго животно пък го е използвал да му прави снимки с туристи в курорта Слънчев бряг. Една от маймунките е била в просещи роми, които са я карали да танцува и забавлява минувачите за пари.

В айтоския зоопарк има и друга клетка с двойка възрастни верветки. От следващата година новият им дом ще е нова и широка клетка, с подобрени условия близки до истинската им среда.

Мозайка

Мишел Бонев: “Има три начина да влезеш в света на шоубизнеса - да бъдеш приятел или роднина на някого, да корумпираш с пари или да проституираш.”

Тази сентенция, изказана от Драгомира Янева Бонева, известна с артистичния псевдоним Мишел Бонев, се забива като пирон в главите на “всички човешки същества, които обичат истината” и за които е предназначено петминутното  видеообръщение по YouTube. То бе препредадено от много италиански сайтове.

Именно на хората, “които не приемат повече да бъдат третирани като роби и които искат да оставят по-добър свят на децата си” родената през 1971 г. в Бургас Драгомира реши да разкаже “как функционира тази корумпирана система”, в която е живяла.

Видеото на Мишел Бонев е само последното оръжие от арсенала , впрегнат в битката за справедливост и за възтържествуване на истината. Вече близо месец българската продуцентка, актриса, режисьорка, сценаристка и писателка воюва открито не само срещу корумпираната система на политиката и шоубизнеса в Италия, от която е била част и се е облажвала в продължение на години, а и срещу медиите.

След като години наред те проваляха с унищожителните си критики нейните филмови изяви, днес журналистите са виновни на Мишел Бонев за друго - че не правят разследвания за Берлускони по нейните разкрития. За сметка на това няма всекидневник и сайт, в чиито коментари да не е разнищена сагата на българката. Истината и само истината, зове без умора в километрични излияния в блога си и чрез интервюта Драгомира.

Изливайки навън от себе си калта, с която се е каляла дълги години в името на “страстта си по
киното”, както обяснява простичко с 4 думички причината, заради която се е продавала, Драгомира смята себе си за преродена. “Истината ще ни направи свободни”, отсича Мишел. В действителност кръстоносния поход срещу гнилата система, чийто мозък е Силвио Берлускони (с него се наложило да преспи, за да финансира филма си), Драгомира Бонева стартира чрез двучасова изповед в тв предаването “Обществена служба” по канала “Ла Сете”. В една от най-гледаните програми с водещ известния журналист Микеле Санторо на 17 октомври Драгомира направи на живо дисекция на разядената система. Пристигналото в Италия през 1990 г. с 20 долара в джоба момиче влязло в системата, за да сбъдне мечтите си.

“Мислех си, че с талант и с много труд можех да реализирам мечтите си, но грешах. Много скоро ми дадоха да разбера, че трябва да приема много компромиси, ако искам да успея в света на шоубизнеса.”

Това откриване на топлата вода от Бонев - колкото и изтъркано да е клишето - всъщност не доведе до никакви съдебни последствия в Италия срещу Берлускони или поне засега. И всичко това, въпреки че в качеството си на премиер бил натискал министри и шефове на държавни компании да лансират българката с пари на данъкоплатците.
За подобен маршрут – от кревата на Берлускони до шоубизнеса, вече разказаха подробно из медиите и в съдебните зали десетки пропътували го “туристки”, участнички в неговите вечеринки. За обръгналите на пикантни разкази за частния му живот италианци също не бяха новост разкритията на Драгомира.

“Берлускони устоя до днес, минавайки през Ноеми и Руби, и е трудно да го отместят закъснелите разкрития на Драгомира. Неолюбителка на истината с осезаемо и може би непростимо закъснение”, писа за Бонев “Ил Фато куотидиано”, който я определи като “графоманка в търсене на справедливост”.

В крайна сметка Драгомира се пречисти и изплювайки мръсотията, се почувства свободна. Или така поне твърди. Последствията от цялата история обаче са за България.
Нейната роля в случая може да се перифразира като “двама се карат, трети губи”.
Няма какво да се заблуждаваме – италианците не са шампиони по география и голяма част от тях, дори и хората от средновисоките прослойки в обществото, имат твърде бледи и размити представи за българите. Прословутата българска следа вече отшумя, но “български” в италианския политически език продължава да е синоним на сив, мрачен и тъп. Италианците не знаят нищо или малко за българите.

През последния месец обаче много от жителите на Ботуша ни идентифицираха с Мишел Бонев. Някои си спомнят за нея от изминалите години, когато се е шумяло покрай скандалите с ходатайства за нея. За онези, които не знаеха нищо, пък тя стана единственото българско “нещо”, за което са чували. Ако сте българин в Италия, не е рядкост вече да чуете: “Българи? А! Мишел Бонев...”

По подобен начин в Америка много местни жители казват на италианците: “Италианци? А! София Лорен...”
Разликата в двата случая обаче не си заслужава да се коментира.

Из видеообръщението на Мишел Бонев:
 Отидох при Санторо (Микеле Санторо, водещия на тв предаването “Обществена служба” - б.р.) и разкрих как Берлускони, когато беше премиер, се намесваше в държавните компании за частни интереси... Никой досега не е направил разследване за тези неща...

Общественото мнение се разсейва от истинските проблеми. Не съм нито съдена, нито осъждана. И всички говорят срещу мен! Нека да се запитаме чий е проблемът - на онзи, който прави разкрития за тази система, или на онзи, който е част от нея? Проблемът мой ли е, дето рискувам, или е на онзи, който корумпира?...

Когато беше премиер, Силвио Берлускони се намеси в РАИ, за да накара да платят тв правата за моя филм. Обади се на Бонди (бившия министър на културата в правителството на Берлускони – б.р.), за да го накара да създаде награда за мен... Защо никой журналист не направи разследване след моите разкрития? Защо никой от цитираните от мен хора не е опровергал това, което разкрих? Когато някои си мислят, че някой ми плаща, за да говоря, искам само да кажа, че не завися от никого, не принадлежа на никоя партия. Аз днес съм тук сама, за да се боря срещу армия от слуги, платени от властта...

Реших да говоря на свой риск с малкото средства, които ми останаха, и с моето лице, защото за мен няма никакъв смисъл да живея, ако не казвам истината. Някои си мислят, че сега говоря, защото не съм получила нещо, което ми е било обещано. Мога само да кажа, че ако останеш в тази система, ти винаги ще имаш онова, което поискаш, и ако излезеш от нея, няма да имаш нищо. Винаги се намира някой благодетел, който иска да помогне на едно хубаво момиче. Всичко, което направих, бе заради страстта ми по киното, но когато разбрах, че заради нея губех себе си, реших да кажа истината. Защото никоя страст не струва колкото живота ни. Тази корумпираща система не е толкова силна, колкото изглежда. И аз съм демонстрацията, защото съм тук сега.

Антипропаганда


Екстра СмЕх

В месарницата на глухия месар се наредила опашка. Един се тупа по врата - дават му врат, втори се тупа по гърба - дават му плешка, трети по крака - дават му бут...
Един младеж си вади оная работа, удря я на тезгяха и получава палка салам. Отзад един старец се обажда:
- Младежо, ударете го веднъж и за мене, че ми омръзна да ям пилешки чревца!
***
- Тате, твоята майка била ли те е?
- Не, сине, само твоята...
***
По телевизията дават италиански филм. В едър план разгневена жена крещи на мъжа си:
- Идиото! Кастрато! Импотенто!
Гласът зад кадър превежда:
- Иди си, скъпи, аз съм много разочарована от теб!



Актуално

Уволненият посланик от Бразилия ще съди Вигенин

Отзованият ни посланик в Бразилия Чавдар Николов излезе с отворено писмо по скандала
"Боевски", в което заявява, че ще защитава името си в съда.
Той обвинява Министерството на външните работи, че с уволнението му се измества фокуса от истинския проблем. 

Разкрития

Как се стигна до 10 ноември 1989 г. Част 3: Решаващите совалки на Кремъл

Живков и съветския посланик ген. Шарапов
На 9 ноември 2013 г. ще се навършват 24 години от деня, в който генералният секретар на ЦК на БКП Тодор Живков подава оставка. Дата е символична, тъй като оставката му съвпада с падането на Берлинската стена. В България и до днес обаче се отбелязва не дата 9 ноември, а 10 ноември – следващият ден, когато на пленум на ЦК на БКП в резиденция „Бояна” висшият партиен форум я приема и огласява официално.
Материалите в поредицата са част от документалната книга на Христо Христов „Тодор Живков. Биография” (2009).
В част 3 от поредицата „Как се стигна до 10 ноември 1989 г.” се проследяват събитията от началото на ноември 1989 г. и неколкократните срещи между Живков и съветския посланик Виктор Шарапов, довели до принудителната оставка на генералния секретар на БКП 33 години, след като пак от Кремъл са го поставили начело на партията. Продължение от Част 2: Демонстративната оставка на Петър Младенов http://daniivanov.blogspot.com/2013/11/blog-post_2626.html
И Част1: Последната година на Живков http://daniivanov.blogspot.com/2013/11/blog-post_1856.html
На 3 ноември 1989  г.  „Екогласност“ провежда шествието на, в което участват над 4000 души. Това е първата демонстрация против управлението на генералния секретар на БКП. В Народното събрание е внесена петиция с 12 000 подписа.

Първата среща между Живков и Шарапов
Същият ден, 3 ноември е провежда първата от няколкото срещи на Живков със съветския посланик Виктор Шарапов, който до 2 ноември отсъства от страната. „На 3 ноември се състоя среща между него и Тодор Живков. Срещата започна в 11 часа и продължи до 12.30 часа. Очевидно Тодор Живков е направил опит да сондира съветската позиция, да печели време и съюзници”, посочва помощникът му Костадин Чакъров.
След срещата Живков заминава за резиденцията си в Правец. Придружават го председателят на БНБ Васил Коларов и Петко Данчев, кандидат-член на Политбюро и зам.-председател на Министерския съвет. „На вечерята с двамата, още под впечатление на шествието, Живков продължи да говори за него. Убедих се колко силно то ангажира съзнанието му, колко неспокоен и тревожен е. Същевременно долавях, че той храни надежда това първо по рода си и все пак ограничено по мащаб събитие да не се превърне в опасност за обществения мир”, разказва неотлъчно движещият се до него началник на УБО ген. Георги Милушев.

Втората среща със съветския посланик и извънредно посещение в „Банкя”
Живков остава в Правец до 6 ноември, подготвя се за пленума, на който трябва да осъществи рокадата на министър-председателя и да се приеме поредната му програма за излизане от кризата в икономиката с новия състав на Министерския съвет, които е замислил. До тази дата той не споменава дори и пред най-доверените си, че мисли да се оттегли. В Москва обаче вече имат други планове. Ген. Милушев разказва:
„Часовникът на Живков, който до 6 ноември вървеше горе-долу нормално, без особени засечки, започна да се ускорява от събитията. Този ден трябваше да тръгнем от Правец за София, тъй като следобед му предстоеше среща със съветския посланик Виктор Шарапов в резиденция „Банкя“. Не зная какво са говорили двамата тогава, но на следващия ден сутринта Шарапов отново бе посетил Живков. Вторият разговор не бе записан в програмата на генералния секретар и за него научих по-късно.”

Последна среща с Шарапов
На 7 ноември 1989 г. от 18 часа вечерта е приемът в съветското посолство по случай годишнината от Октомврийската революция. На началникът на УБО прави силно впечатление, че Живков не влиза през официалния вход, а от страничния – вероятно, защото има нова среща със Шарапов. Гостите се посрещат не от посланика, а от пълномощния министър Иванисов. Ген. Милушев обяснява:
„На следващия ден узнах, че в „Банкя“ Живков и Шарапов са договорили тази промяна. Но защо? Единственото обяснение, което и досега мога да дам, е, че нещо е наложило нова среща преди началото на приема.
След двадесетина минути видях Тодор Живков и Виктор Шарапов да влизат в голямата зала, където държавният глава остана по-малко от час. Силната му потиснатост и липсата на настроение биеха на очи. Беше видимо угрижен, умислен и тревожен и си тръгна преди осем часа, като всъщност не бързаше за никъде.“
Костадин Чакъров допълва:
„В деня на приема в Съветското посолство по случай 7 ноември отново се състоя среща на Тодор Живков със съветския посланик. Разговорите очевидно са били тежки, защото Живков закъсня за приема около час. Живков с нищо не издаваше тревога за властта си. На приема се ръкуваше с всекиго, разговаряше весело и само тези, които знаеха, че води борба, можеха да открият напрежение в погледа и държанието му.
Той се владееше изключително умело. Беше волеви и потаен човек. Тодор Живков знаеше, че се „работи” за неговата оставка. Някои хора бяха разговаряли с хора от неговата охрана, за да бъдат предотвратени евентуални опити за противодействие от негова страна и те – хората от охраната му – му бяха съобщили за това.”

СмЕх

Женската логика е като катаджийска листовка...задава неясни въпроси, а очаква правилни
отговори.
   *
Три литра бира заместват обяда, четири - събеседника, а пет -жената.
   *
Едно време на автогарата в Пловдив имаше кантар, но който можеше всеки да се претегли срещу монета от 5 ст. Качваш се, пускаш монетата и кантарът започва да щрака-щрака-щрака. По някое време ти пуска розово картонче с напечатано на него теглото ти.
Веднъж се качила особено дебела лелка. Кантарът започнал да щрака, както обикновено, но на издаденото розово картонче пишело: "Слезте веднага от кантара! Качвайте се един по един!"
   *
- Моето момиче е като мобилния ми телефон.
- Такава мъничка, съвременна, необходима?
- Не, когато свършат парите и не говори с мен!
    *
Яхнал Крали Марко коня си Шарколия и тръгнал през гората. Но що да види: дърветата изкоренени, клоните изпочупени... Свило му се сърцето на Крали Марко и си мисли: Бреее, тук трябва да е вилнял някой голям юнак - и от мене по-голям....
Върви нататък, стигнал до една поляна: тревата изпотъпкана, цветята смачкани... Свило му се сърцето на Крали Марко и си мисли: Бреее, тук трябва да е вилнял някой голям юнак - и от мене по-голям...
Върви нататък, гледа Баба Яга: косата и оскубана, зъбите и избити, изнасилена, лежи и примира. Навел се Крали Марко над нея и я пита:
-Кажи, бабо, кой е тоя голям юнак, дето е вилнял в гората?
Баба Яга отворила насинените си очи, познала Марко Кралевича и му продумала със сетни сили:
-Жив да си ми, баби, я колко си ми хубав, когато си трезвен...
   *
На Олимпиадата в Лондон се сблъскаха фармацевтичната промишленост на САЩ и традиционната медицина на Китай.
   *
Контролно.
Преподавателят внимателно следи учениците, и от време на време гони тези, които хваща с пищови.
През вратата поглежда директорът:
- Аааааа, контролно ли пишем? Тук сигурно е пълно с любители на преписването!
Преподавателят му отговаря:
- Не, любителите ги гоня. Тук са само професионалистите.

петък, 8 ноември 2013 г.

ДАНСwithme

Протестът! Ден 148-и!

Петъчният протест срещу правителството на Пламен Орешарски за поредна вечер блокира центъра на града.

Екстра СмЕх

Поздравителна картичка от Сейшелите

Антипропаганда

Млади социалисти къпят партизаните на Позитано

Младежи хванаха парцали и препарати, за да почистят боядисания партизански паметник пред
централата на БСП на "Позитано" 20.

Актуално

Мъж умря в спор за Бисеров

56-годишен пловдивчанин починал вчера по обяд, докато водил разгорещена дискусия за политика Христо Бисеров. На мъжа му прилошало и се свлякъл на земята на пазара в квартал "Гагарин". Свидетели веднага подали сигнал на телефон 112. Мъжът обаче издъхнал в линейката преди да стигне до Спешното отделение.
Минути преди да падне пловдивчанинът участвал в политическа дискусия с познат на пазара. Мъжът спорил със събеседник за станалия скандално известен Христо Бисеров. Свидетел на разговора сподели, че 56-годишният мъж е намерил смъртта си, заради разочарование от "мутренските дела" на политика. Хората от пазара предполагат, че пловдивчанинът е получил инфаркт.

Разкрития

Как се стигна до 10 ноември 1989 г. Част 2: Демонстративната оставка на Петър Младенов

Продължение от вчера,  Част 1: Последната година на Живков http://daniivanov.blogspot.com/2013/11/blog-post_1856.html
Материалите в поредицата са част от документалната книга на Христо Христов „Тодор
Живков. Биография”.
Идеята на Живков за рокади в Министерския съвет
„Идеята за свикване на пленум, който по-късно щеше да се нарече Ноемврийски, започна да зрее още през пролетта на 1989 г. И то не в главите на шепа „реформатори”, потвърждава Тодор Живков.
Мотивите за подготвянето настъпление на генералния секретар са обяснени от него с тежката икономическа криза, в която неговото управление е вкарало страната от втората половина на 80-те години. Живков свидетелства:
„Два пъти се срещах с Георги Атанасов аз му заявих, че те (в Министерски съвет, бел. а.) не са в състояние да изготвят реални планове. Те бяха фалшиви. Атанасов започна консултации. Той привлече Зарев (Кирил Зарев, бивш председател на БНБ и председател на Държавния комитет за планиране, б.а.), Иван Илиев (икономист, вицепремиер и председател на Държавната планова комисия, б.а.). Те потвърдиха за плана през последната година. Три години поред са представени фалшиви планове.
Ние разкрихме, че в Министерския съвет работите не вървят и че там основна роля играе антагонизма между Луканов (вицепремиер и министър на външноикономическите връзки, б.а.) и Овчаров (Стоян Овчаров, министър на икономиката и планирането, б.а.). Всичко, което Овчаров предлагаше, Луканов го събаряше, а вероятно и обратното е ставало. Получавахме информация от министри, това се знаеше. Георги Атанасов превръщаше заседанията на Министерския съвет, както се изразяваха повечето комунисти, в комсомолско събрание. Когато излезе човек от това заседание не му е ясно какво трябва да направи. Ако се видят плановете за 1987 г. 1988 г. и 1989 г. ще се види, че те не само са нереални, но и фалшифицирани.
Едновременно с това назряваше въпроса, че ние с този Министерски съвет повече не можем, че назрява момента за преобразования. Създадох една група от икономисти, която трябваше да направи ревизия, и да посочи какви изменения трябваше да се направят. Групата от 30 души беше начело с Петко Данчев (назначен от Живков за вицепремиер, б.а.) и Васил Коларов (председател на БНБ, б.а.). Трябваше да се разработи това, което Министерския съвет не го направи. Те работиха доста месеци. И това се докладва на ноемврийския пленум. Съобщавахме в точка първа, че е разработена програма, която ще се внесе в Политбюро. Аз произнесох встъпително слово, главното беше пазара, но това не се напечата. Не ми се даде дума за заключително слово.
Забавихме програмата и решенията поради моето заболяване. На 8 септември 1989 г. се прибрах в София и исках да минат основните положения в доклада и да се докладва в Народното събрание. На заседанието в ЦК, когато се обсъжда плана, да решим и кадровите промени. Споделих го с някои членове на Политбюро – с Гриша Филипов, с Петър Младенов и други, че повече не може да бъдем поставяни пред свършен факт и трябва да се направят решителни промени в Министерския съвет.  Накрая Стоян Овчаров мина на страната на Георги Атанасов и Андрей Луканов.”

Момчета, социализмът си отива
Живков се връща от отпуск и отпочинал. „Първите му думи бяха: „Момчета, какво стана със социализма? Той си отива. Социализмът загуби като система... В тези дни той се занимава с разработка за националния въпрос, по който е работил неговия съветник проф. Тодор Иванов. От 24 до 27 септември 1989 г. във Варна се провежда съвещание на секретарите на комунистическите партии. От съветска страна присъства Александър Яковлев. Двамата се срещат.
Интересен е финалът на срещата. Ставайки от масата, Тодор Живков заявява: „Предайте на М. С. Горбачов, че ако Маркс и Енгелс са живи, ще ни кажат: „Момчета, рано е още да обявяваме партиите за социалдемократически и да се борим за капитализъм. Обществото и икономиката ни още не са готови за това.” И се смee в негов маниер – звучно и продължително.

Оставката на Петър Младенов
На 25 октомври 1989 г. Тодор Живков получава съвсем ясен сигнал кой започва да играе срещу него в Политбюро – Петър Младенов, онзи с който през пролетта на същата година ловуват глухари и го моли да то прехвърли на друг пост като председател на Народното събрание. Най-дългогодишният министър на външните работи (1971-1989) по време на собственото му управление. Същият с който Горбачов се среща зад гърба му без той да знае в Букурещ през юли 1989 г.
Живков сигурно е бил заварен изненадан от отвореното писмо на Петър Младенов с дата от предния ден – 24 октомври 1989 г. до Политбюро на ЦК на БКП, с което демонстративно си подава оставката и обявява открито несъгласие с управлението на Живков и го критикува от просъветски позиции. Външният министър Младенов използва като повод ултимативните указания, които Живков му е спуснал преди срещата му с посланика на САЩ в България Сол Полански. В писмото до Политбюро, което получава и Живков, той пише:
„Истинските причини за раздразнението и грубостта на другаря Живков са в това, че той разбра, че доведе страната до дълбока икономическа, финансова и политическа криза, че със своята политика на неискреност и дребни хитрувания, целяща той и фамилията му да задържат обезателно и колкото може по-дълго време на власт, „успя да изолира България от света, че стигнахме дотам, че се изолирахме дори и от СССР, че сега сме (и то само ние) в едно корито с прогнилия диктаторски семеен режим на Чаушеску. С една дума, със своята политика Тодор Живков изхвърли България извън бързея на времето.
Мисля, че всички разбрахме, че светът се променя и че България, ако иска да бъде в тон със света, трябва да води съвременна политика. Но ако на друго не вярваме, то би трябвало  да вярваме на СССР и КПСС.
Другари,
Както всеки от вас, и аз мисля, че имам реална представа за моралния лик на Тодор Живков. Зная, че той няма да се спре пред нищо, включително и пред най-груби престъпления, тогава, когато се докосват до неговата светая светих – властта му. Не изключвам, че ще се опита да премине и към физическа разправа с мен или членовете на моето семейство....”
На 26 октомври 1989 г. пред градинката на „Кристал“ членове на дружество „Екогласност” събират подписка от гражданите срещу хидро проектите „Рила” и „Места”, която да бъде внесена в Народното събрание. Държавна сигурност разпръсква със сила хората. По това време в столицата се провежда Европейската среща за опазване на околната среда на Съвещанието за сигурност и сътрудничество. Употребата на сила недвусмислено показва твърдата позиция на Живков срещу инициативите на неформалните организации. Той не желае да промени подхода си, да бъде по-гъвкав. Палките и арестите обаче не дава резултат, напротив ефектът е обратен и още по-компрометиращ управлението му.

СмЕх

В бара протестант, католик и мормон пият и лафят на спортни теми. Накрая решили да спрат
със спорта и да поприказват за семействата си.
Протестантът:
- Аз имам 4 деца, още едно и ще имам баскетболен отбор.
Католикът:
- Аз имам 10 деца, още едно и ще имам футболен отбор.
Мормонът:
- Аз имам 17 жени, още една и ще си имам игрище за голф…
   *
Преди около час · .. Марсоходът "Феникс", с който вече втора седмица специалистите от НАСА безуспешно се опитват да установят комуникация,
бе открит в Перник с пренабити номера...
   *
Запознанство в интернет:
- Hi! Where are you from?
- Hi! I from Bulgaria. And you?
- I from France.
- Bazikash li se.
- Chestna duma.
   *
Най-тъжният човек на света - катаджия, който гледа Формула 1!
   *
В близкото бъдеще, ресторант, меню:
-задушен заек с карамелизирани картофи и лук шалот.
(състав:вода, соя,нишесте, ароматизатор)
   *
Дупките по пътищата са станали причина за случайно изнасилване в маршрутка!
   *
Иванчо пита баща си:
- Тате, какво предствлява парното?
- Ами сине, това е нещо като порното. Не е за всеки, но дори и само да го гледаш трябва да си плащаш.

четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Екстра СмЕх

О-о-о Тигре, тигре!

Днес Локо Пловдив размаза Бистришките тигри на Бойко Борисов с 5-0!
О-о-о тигре, тигре!

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 147-и!

За поредна вечер се провежда протест срещу правителството в столицата.

Около стотина протестиращи блокираха кръстовището бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител" пред Ректората на Софийски университет. Блокирано е движението на пл. "Независимост". Движението и по бул. "Ал. Дондуков" бе спряно.

Разкрития

Как се стигна до 10 ноември 1989 г. Част 1: Последната година на Живков

На 9 ноември 2013 г. ще се навършват 24 години от деня, в който генералният секретар на ЦК
на БКП Тодор Живков подава оставка. Дата на оттеглянето му е символична, тъй като съвпада с падането на Берлинската стена. В България и до днес обаче се отбелязва не 9 ноември, а 10 ноември – следващия ден, когато на пленума на ЦК на БКП в резиденция „Бояна” висшият партиен форум приема оставката и едва след това я огласява официално.
Малко известни подробности от последната година на управлението на Тодор Живков и събитията в НРБ, предшествали 9 ноември 1989 г. Материалите в поредицата са част от документалната книга на журналиста Христо Христов „Тодор Живков. Биография” (2009).
Една друга оставка година по-рано
Малко известен, коментиран и анализиран факт е, че Тодор Живков подава доброволно оставка, година по-рано от 9 ноември 1989 г. – на 4 ноември 1988 г. Този ход от негова страна е изненадващ и потвърждава, че е едноличен господар в партията. Показателно е и че 12 месеца преди събитията през ноември 1989 г., довели до рухването на Източния блок, в НРБ смяната на Живков начело на БКП и държавата не е стояла на дневен ред.

Факсимиле от оставката на Тодор Живков от ноември 1988 
„До
Политбюро на ЦК на БКП
Другари,
Моля да се обсъди и да се внесе на предстоящия пленум на Централният комитет предложение да бъда освободен като Генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет, а също от Политбюро и състава на Централния комитет на партията, като премина в пенсия.
Не аргументирам молбата си, тъй като смятам, че съображенията са известни. Това произтича от нашите принципни постановки, развити на Юлския пленум на ЦК на БКП и на Националната партийна конференция, по-конкретно от духа на мандатния принцип, макар той да не е станал още уставно и конституционно положение.
4 ноември 1988 г.
Тодор Живков”
Отговорът на висшето партийно ръководство е потвърждение на лоялността към Първия и на липсата дори на най-малка критика към неговото управление. На заседание на от 12 декември 1988 г. Политбюро на ЦК на БКП се произнася за оставката така:
„Политбюро на ЦК на БКП смята, че внесената от другаря Тодор Живков молба за освобождаването му като генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет въобще не трябва да се обсъжда.
Такава молба не е актуална от всяка гледна точка и особено сега, в този преломен за преустройството етап.
Широко известна е ролята на генералния секретар на ЦК на БКП, авторът на Юлската концепция за по-нататъшно изграждане на социализма в Народна република България, за развитие и обогатяване на тази концепция, неговата роля на организатор за практическото осъществяване на преустройството в страната ни.
Политбюро смята, че удовлетворяването на подобна молба би довело до големи трудности и ще спъне преустройството в сегашния, решаващ момент за неговото извършване.”

Неосъществената подмяна на кадрите в Политбюро
Живков пояснява ситуацията в партийното ръководство:
„През 1988 г. се разболях. Наложи се за известно време да работя само по половин ден. Това беше и главният повод в края на същата година да подам писмена оставка пред Политбюро. Няма да описвам „суматохата”, която настъпи.... Какви ли не реверанси ми бяха направени, за да се засвидетелства респекта към моята личност. Как ли не ме увещаваха, че те не могат да си представят Политбюро без мен в този отговорен момент от развитието на страната.”
По-късно, след промените, ще си спомни и други подробности:
„Още в края на 1988 г. съм разговарял поотделно с кадрите, след което моето поколение в Политбюро като Пенчо Кубадински, Гриша Филипов, Милко Балев, Добри Джуров, Йордан Йотов, включително и аз, общо шест души, да излезем от състава на партийното ръководство. Бяхме решили да работим до следващия Четиринадесети конгрес на БКП.”
До такива рокади не се стига. Живков говори за конгрес, който още не е насрочен, събитие, което трябва да се случи чак през 1990 г. Оставката от 4 ноември 1988 г. е негов изпитан „маньовър” – проверка на ситуацията. Защото ако действително е взел такова решение в резултат на влошеното си здравословно състояние, няма как другите да те убедят в обратното. Единодушното отхвърляне на оставката е и друг знак – към онзи момент няма настроения и намерения срещу него в Политбюро. По-късно, след промените помощникът му Костадин Чакъров обяснява следното:
„Зрееха радикални промени в структурата на властта, насочена главно към свещеното право на партиен монопол. Тодор Живков разбираше това, предприемаше тактически ходове, беше готов и на някои промени, с изключение само на една – да се лиши от неограничената си лична власт над партията и държавата. На обществената сцена той започваше да се държи все повече като лош актьор.”

Властолюбието на Първия
Генералният секретар вече е друг. Освен, че е човек на 78 години, властта отдавна го е
променила. Изолиран е и още по-самотен. „Вече го разкарваха из София с чудовищни охранителни мерки, които не бяха нужни. Само дразнеха хората. Живков приличаше на арестуван от себе си”, описва го поетът Любомир Левчев.
Приближените около него продължават да му галят ушите с клишетата колко е велик и незаменим, а когато възникне проблем, го омаловажават пред него. Началникът на Пето управление на ДС – Управление безопасност и охрана (УБО) ген. Георги Милушев посочва:
„Обкръжението на Живков винаги откликваше по обичайната схема: отгатвайки, че е тревожен и се надява на опровержение, всички омаловажаваха случая и го представяха в по-благоприятна светлина“.
Системата за информираност на генералния секретар на БКП вече не допуска лоши новини. Той иска да чува само хубавите. Ген Милушев разказва:
„Всичко бе строго програмирано – от по-ниските „етажи“ нагоре се пропускаше само захаросана информация, която нямаше опасност да затрудни храносмилането на висшия ешалон. Той от своя страна допълнително я прочистваше от „опасни подробности“, преди да я поднесе на Живков. Иначе всички се стремяха да му дават „най-последни“ и „най-свежи“ новини, но винаги след автоцензура.“
Костадин Чакъров потвърждава:
„Въобще малко бяха хората, които можеха да му носят лоши вести. Впоследствие тази нетърпимост спрямо неприятната информация се превърна в стил на работа на цялото Политбюро. И затова той често биваше подвеждан или, по-точно казано – лъган.
Бил съм свидетел, когато му докладват хората, които носят отговорност за един или друг сектор на държавата или партията. Подминаваха и омаловажаваха отрицателните факти в своите доклади и дълго и надуто говореха за успехи. Те знаеха какво иска да чуе Тодор Живков и какво не. А той се стремеше да не чува нищо, което можеше да доведе до отрицателни емоции и настроения. Сякаш в него бе заложен един предпазен, егоистичен механизъм върху биологична основа.
Когато имаше някаква формулирана теза, той задаваше въпроси, но слушаше само тези отговори, които той искаше да чуе. Не обичаше да му се излагат съображения или доводи за други решения освен това, което той вече е приел. винаги искаше идеята, инициативата да излиза от него и постоянно беше в плен на този властнически егоцентризъм.”
Убеден е в непогрешимост. И все още уверен с армията на ДС и поносимостта на Москва към него. Костадин Чакъров допълва:
„Тридесет и пет годишното управление на Тодор Живков се крепеше върху два основни стълба – въоръжената сила и репресията, която приемаше различни цветове и форми през този период, и подкрепата, и доверието, с което той се ползваше от страна на съветското ръководство. Тези два фактора действаха безотказно и трайно формираха у него убеждението, че при всички сложни ситуации той ще остане на върха.
Постепенно с течение на времето посоченото чувство за сигурност и пълната липса на персонална критика спрямо себе си го тласнаха до ръба на своеобразна мания за непогрешимост, до абсолютната самоувереност, че всякаква негова идея и всяко негово действие в управлението са навременни, оригинални и верни, че „другите” в последна сметка провалят добре замислените начинания.”

Пропукване на системата

През юли 1989 г. в Букурещ съветският лидер Михаил Горбачов се среща тайно от Живков с членовете на Политбюро ген. Добри Джуров и Петър Младенов (двамата на първия ред вляво). Това е знак, че Москва подготвя смяната на дотогавашния си 78-годишен фаворит
Системата обаче започва да се пропуква. Първото свидетелство – на 7 и 8 юли 1989 г. в Букурещ се провежда заседание на Политическия консултативен комитет на страните-членки във Варшавския договор. На него Горбачов за първи път предлага превръщането на тази военна организация в политическа. В българската делегация са Тодор Живков, Георги Атанасов, Петър Младенов и Добри Джуров.
След срещата Горбачов се среща с ръководителите на групите-участнички. Началникът на УБО ген. Георги Милушев разбира от един от румънските колеги, че Горбачов се е срещнал с Добри Джуров и Петър Младенов.
Отделна среща между Горбачов и Живков не се е състояла. Знак, че Горбачов вече търси форма и промяна на върха в България.
По-късно Живков ще признае:
„Могъщи специални органи и сили във все още „свръхдържавата” СССР се бяха заели с малка България. И с нейния ръководител.”
През лятото на 1989 г. обаче генералният секретар на БКП се подготвя за настъпление. Въпреки "Голямата екскурзия" след  „възродителния процес”, въпреки „неформалите”, въпреки влошеното му здравословно състояние и трудно предвижване. Лечението от София се прехвърля в Евксиноград, където изкарва цяло лято. Той вече е решил да смени министър-председателя Георги Атанасов – „дяланият камък”, както го е наричал дотогава. На неговото място подготвя младия си земляк Петко Данчев.
Следва продължение...

Фен зона

Безумна полиция във Варна изпъстри скучен мач

На днешния футболен мач за купата на България във Варна, "Черно море" и "Ботев" спукаха
Снимка: "Таралеж"
топката за 0-0 в слаб мач, но пък за това полицията се постара да стане интересно. На полувремето двама от феновете на "Ботев" напуснаха сектора за гости, за да си купят вода и не бяха пуснати обратно. В резултат на безумията на униформените цялата агитка на "Ботев" в знак на солидарност  след бурна разправия с органите на реда напусна стадиона. След това се отправиха до близкото РПУ, за да подадат жалба срещу действията на полицията.

Актуално

Бисеров освободен без дебат от парламента

Без дебати още в началото на
работния си ден парламентът прекрати депутатските пълномощия на Христо Бисеров. Гласуваха 171 народни представители, от които 138 – „за”, 10 – „против” и 23 се въздържаха. Депутатите, които бяха против и се въздържаха бяха от групата на ГЕРБ.

Антипропаганда

















На 7 ноември се отбелязва годишнина от началото на Октомврийската революция. По този повод беше изрисуван подобаващо паметника пред централа на БСП в София.

Актуално

Новите номера на колите ни ще са немско производство

Драги притежатели на МПС в България, новите номера на колите ви и аксесоарите за монтажа им от догодина ще са германско производство. Фирма от тази страна в ЕС е фаворит за спечелване на обществената поръчка, обявена от МВР на 4 октомври. Тогава формално бяха поканени много фирми от ЕС да участват в конкурс за изработване на 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е за 10 млн. лв. без ДДС

СмЕх

Отишли при един фотограф китайци ( много китайци) да се снимат за документи. Фотографът
си помислил що ли да ги снима всички, ако са толкова еднакви, ще направи една снимка за всички. Дошло време да си взимат снимките. Китаец взима снимката и казва:
- Това не е моята снимка?
- Как да не е твоята? - пита фотографът. - Това не е ли твоето лице?
- Лицето е мое, но фланелката не е моята. . .
   *
Жените са като медали, първо трябва да се бориш за тях, за да ги спечелиш, а после ти увисват на врата.
   *
Мъж се прибира и вижда бележка: Салатата е в хладилника,супата е на печката,съседа Пешо е в гардероба. Не го буди, че е бил нощна смяна.
   *
- Ало скъпи можеш ли да говориш?
- Да скъпа...
- Добре тогава, слушай...
   *
Решил един да провери жена си, казал и, че отива на работа и се скрил под леглото...
Жена му се обадила на любовника си, легнали в спалнята и тя му казала:
- Васко, искам дете от теб...!
- Ти добре ли си? Не те виждам да повиваш и да храниш деца...
Жената за да му докаже, че може, го повила в чаршафа и отишла да търси биберон...
Мъжът и в това време излязъл изпод кревата и се навел над повития любовник, казвайки му:
- АГУ , Васенце, АГУУУ....!
След това спокойно отишъл при жена си в кухнята:
- Трябва да преповиеш Васето, че се наака............
   *
ИКОНОМИКА НА КРАВИТЕ

Традиционен капитализъм
Имате две крави.
Продавате едната и купувате бик.
Стадото ви се умножава и отбелязвате икономически растеж.
Продавате ги и се пенсионирате с дохода.

Американска корпорация
Имате две крави.
Продавате едната и насилвате другата да дава мляко за четири крави.
Изненадани сте, когато кравата пада мъртва.

Френска корпорация
Имате две крави.
Стачкувате, защото искате три крави.

Италианска корпорация
Имате две крави, но не знаете къде са.
Правите кратка почивка от два часа, за да обядвате.


Руска корпорация
Имате две крави.
Броите ги и научавате, че имате пет крави.
Броите ги отново и научавате, че имате 42 крави.
Пак ги броите и разбирате, че имате 12 крави.
Спирате да броите крави и отваряте друга бутилка водка.
Швейцарска корпорация
Имате 5000 крави, но нито една от тях не е ваша.
Взимате други, за да ги държите на склад.
Израелска корпорация
Е, ето ги тези две еврейски крави, нали така?
Те отварят млечна фабрика и магазин за сладолед, и тогава продават филмовите права.
Изпращат телетата си в Харвард, за да станат доктори. Така че, за какво са им хора?


Българска корпорация
Нямате никакви крави, но твърдите, че сте експерт в гледането им.
Наемате гръцки консултант, който да ви напише проект, с който кандидатствате да получите две безплатни крави по ФАР и едно теле по САПАРД.
След тригодишни мъки получавате само двете крави, които веднага давате на гръцкия консултант като разплащане за услугите му.
Консултантът твърди, че му дължите още две крави и едно теле и ви съди в Брюксел.
    *
Баща към сина си: - Как може да се запознаваш с момичета по интернет и да си търсиш съпруга по форумите? - Защо бе, тате? Ти как се запозна с мама? - По най-традиционния начин - спечелих я

сряда, 6 ноември 2013 г.

Разкрития

В бензиностанции "Еко" наливат 61,2 литра бензин в 60 литров резервоар! Снимка

Интересна констатация е направил шофьор - клиент на бензиностанции "Еко". Той е успял да
зареди 61,218 литра бензин в резервоара на автомобила си, който е с вместимост от... 60 литра.
Потърпевшият е Любен - той е направил снимки на касовата бележка, издадена му от бензиностанцията, и на характеристиките на автомобила си, от които се вижда ясно, че има нещо нередно. Фотосите са от 1 ноември.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 146-и!

Около 150 души блокираха кръстовището пред Ректората в поредния протест срещу правителството на Пламен Орешарски.
Към демонстрантите се присъединиха и част от студентите, които са окупирали сградата на Университета. Арт проявата на вечерта бе организирана от няколко души, които жонглират с огнени факли.

Антипропаганда

Прочутото българско гостоприемство - да те посрещнат с хляб и сол в раната

Актуално

След Доган днес и парламента освобождава Бисеров

Проектопрограмата на Народното събрание предвижда като първа точка от дневния ред
депутатите да гласуват прекратяването на пълномощията на Христо Бисеров, който в неделя заяви желанието си да се оттегли от заеманите от него постове. Бисеров подаде оставка като заместник-председател на ДПС и изрази желание да напусне парламента, с което ще освободи и поста на заместник-председател на Народното събрание.
В съобщение до медиите бе посочено, че мотивите за оставката са изцяло лични. Самият Бисеров не е коментирал публично причините, довели до това негово решение. За 12.30 часа е предвидено провеждането на т.нар. „блиц парламентарен контрол”, който е всяка първа сряда на месеца.

Мозайка

Млад моралист се жалва на омбудсмана от полугола кондукторка

Млад моралист от Бургас обяви война на живот и смърт срещу билбордове и реклами, които показват разголени женски тела. Протестиращият се е подписал с името Петър Танев и е изпратил гневно писмо до омбудсмана на морския град Татьо Атанасов.
Депешата е придружена с цял фотоалбум. Приложените фотоси са направени в различни точки на града и показват порнографски, според Танев, реклами. Свидетели сме на масова деморализация, която осакатява най-вече подрастващите, деморализация, която извращава обществения морал до степен, в която вече няма такъв.

Петър Танев се жалва също и от кондукторка в градския транспорт, чиито имена е записал и старателно е приложил в писмото си. Възмутила го снимката на баджа й, която според него била полугола.

СмEх

- Мамо, сладоледът по-полезен ли е от кренвиршите?

- Сине, вече и цигарите са по-полезни от тях!
  *
Мъж отсяда в хотел в Австралия. В стаята има компютър и той решава да изпрати електронно писмо на жена си. Обаче случайно обърква адреса и без да осъзнае грешката си изпраща писмото.
В същото време, някъде в Хюстън, вдовица се връща от погребението на съпруга си. Вдовицата решава да си провери електронната поща за писма от роднини и познати. След като прочита първото писмо, тя пада възнак в безсъзнание. Синът на вдовицата дотърчава в стаята, намира майка си на пода и хвърля поглед на екрана, на който пише :
До: Моята любяща съпруга
Тема: Пристигнах!
Дата: 5-и ноември, 2013г.
Знам, че ще се изненадаш да ме чуеш. И тук имат компютри вече, и можеш да изпратиш писма на своите любими. Току-що пристигнах и отседнах тук.
Виждам, че всичко е приготвено и за твоето пристигане утре. Нямам търпение да се видим! Надявам се твоето пътуване да е също безпроблемно, като моето.
Послепис: Адски е горещо тук долу!
   *
Момичета не вярвайте на мъжките покани "на кафе",... На кафе кани само Гала!!
   *
След периода на “медения месец”, започва периода на “железните” нерви.
   *
По телевизията единственият хубав канал е порното..няма стрес, няма политика, няма бежанци, няма убийства, хората се обичат и има щастлив край.
   *
- Имам проблем. Моята жена е разбрала, че й изневерявам.
- Нищо де, твоята жена е силна жена.
- Точно това ме плаши.
   *
- Има ли някаква разлика между мъжа и котарака?
- Няма, и двамата ги е страх от прахосмукачката...
   *
Ирландец влиза в бар. Бармана:
- Извинете, сър, отваряме след час.
- О, ще почакам.
- Не възразявам. Ще пийнете ли нещо, да не скучаете?

вторник, 5 ноември 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 145-и!

Пореднa вечер на протест срещу правителството на Пламен Орешарски се проведе в центъра
на София.

Актуално

Студентите към Орешарски: Да не би тайно да сте подал оставка?

След като министър-председателят Пламен Орешарски каза, че е готов да разговаря с
протестиращите студенти, но отказа да се срещне с тях при условията, които те поставиха, а именно - срещата да се излъчва на живо по националната телевизия и нарече исканията им чисто политически, днес те излязоха с първото от поредица Отворени писма до него.

Г-н министър-председател, На 1 ноември 2013 г., запитан какво мислите за студентския протест заявихте: „Това са типично политически искания, така че не е най-подходящото към мен да се отправят. Аз очаквах да имат други искания, професионални“. Тъй като ние сме не само ранобудни студенти и събудили се техни преподаватели, но и бдителни граждани, длъжни сме да Ви попитаме:
1. Ако искането „оставка“ е политическо искане, което „не е най-подходящо“ да се отправи към Вас, единствената възможност е вече да не сте министър-председател. Да не би тайно да сте подали оставка? Но има и друга възможност – да сте се отказали от политическата отговорност, изискваща се от Вас като министър-председател, което би било публично признание, че някой друг – партия, групировка, субект – решава вместо Вас дали и кога да подадете оставка.
2. Едно от повтаряните до втръсване твърдения срещу протеста на студентите е „университетите не са място за политика“. Ако го споделяте, как бихте отговорили на следния въпрос: От 1990 г. и понастоящем в университетите преподават лица, които наред с ролята си на преподаватели са: народни представители, избрани с партийни листи и знакови фигури в съответната партия; министри в правителства, които са издигнати и избрани за министри като представители на партия; висши магистрати, предложени за такива от партийни централи и избрани с гласовете на партийно предложени магистрати от по-горното равнище на съдебната система. Смятате ли, че дори да полагат максимално усилие да разграничават академична работа от партийно пристрастие и принадлежност, тяхното присъствие в университетските аудитории може да остане партийно неоцветено?
3. Другото непрекъснато възпроизвеждано твърдение е „протестиращите ограничават правата на другите студенти, които искат да учат“. Пак на 1 ноември 2013 г. Вие казвате: „Нямам възможност да взимам редовно лекциите си, така че съм се откъснал малко от академичния живот“. Вие, като безспорно политическа фигура – министър-председател на Република България, не ограничавате ли правото на студентите да учат като пропускате да „вземате лекциите си“, заради политическата си дейност? Не е ли редно, след като дори и формално не сте в състояние да съвместявате двете си роли – на преподавател и на министър-председател (академична и политическа), доброволно да се откажете от едната? ПП Отсега нататък ще задаваме въпроси към Вас, министри от Вашето правителство, народни представители и висши магистрати, когато доловим в тяхно изказване нежелание и/или невъзможност да поемат политическа отговорност – което означава отговорност пред гражданите на България, за свои думи и/или действия. Ранобудните студенти и събудилите се техни преподаватели.

Цитат на деня

Мишо Шамара: Трябва ли да пера всеки в дюзата, за да докажа, че не съм гей?
Рапърът искрено се възмути от навика на социоложката  Мира Радева да „лепи етикети“ на
всички около нея. „Е, какво, да перем всеки в дюзите, та да се доказваме като мъже ли?“. Това коментира в „На кафе“ последният засега изгонен от Къщата на „ВИП Брадър“ Мишо Шамара.

Актуално

Мая Манолова с патерици в парламента!

Зам.-шефката на парламента Мая Манолова се появи с патерици на извънредното заседание на
Народното събрание. Бойната депутатка от БСП се качи с помощта на квестор на трибуната, където седи ръководството на парламента. Появата й контузена на работа беше посрещната с възгласи в пленарната зала.
"Моля ви за спокойствие, на всеки се случва", въведе ред в залата шефът на Народното събрание Михаил Миков. След контузията на Мая Манолова ръководството на парламента съвсем се "оголи". Другият зам.-председател Христо Бисеров днес не е работа, след като напусна ДПС и Народното събрание в неделя.

Заради липсата на Бисеров и контузията на Манолова се оголва и "правният фронт" в законодателството. Бившият вече депутат от ДПС беше шеф на правната комисия, а Манолова - основно острие в нея. Двамата са вносители и на много законодателни промени. Една от тях - за изменения в правилника на Народното събрание, която депутатите разглеждат днес. "По разбираеми причини - няма кой да я представи", обяви Манолова от трибуната.