събота, 23 ноември 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 163-и!

Антиправителствен протест ДАНСwithme се провежда и тази вечер на жълтите павета в
столицата. Протестиращи се събраха пред Министерския съвет в 163-ия ден от протестите и потеглиха по обичайния маршрут към Народното събрания под звуците на барабани, свирки, вувузели и викове за оставка на властта.

Антипропаганда

Агатонийския епископ и игумен на Бачково Борис, който тази вечер може да бъде избран за
Варненски и Великопреславски митрополит, си е заплюл годината на раждане /'53/ върху регистрационния номер на колите си.

Екстра СмЕх

Николай Бареков и Николай Бареков в собствените си очи
Всяка прилика е случайна

Разкрития

Тайна среща на властта за еврофондове и рокади

Властта се събра на тайна сбирка. Тя била свикана от премиера Пламен Орешарски. Настоял да присъстват всички министри, които не са на посещение в чужбина, и техните заместници. Дошли и шефовете на политически партии, подкрепящи правителството, на парламентарни групи и комисии, както и членове на политически кабинети по министерства и ведомства.

Основният въпрос, разискван на срещата, била заплахата от орязване на еврофондовете, съобщиха запознати.

Позицията на правителството е категорична - че сега Орешарски плаща еврогреховете на Борисов. Министрите получили заръка да наддоговарят средства по програмите си и така да свият загубите до възможния минимум. Преди ден стана ясно, че Брюксел ни е разрешил да договаряме евросредства до юни 2014 г., което давало допълнителни шансове за това.

Премиер и министри били запознати с пристигналите преди дни в кабинета на вицепремиера Зинаида Златанова препоръки от Брюксел, в които имало критики за забавените реформи в здравеопазването, водите, инфраструктурата, електронното правителство и обществените поръчки.

Били обсъдени и резултатите от последните социологически изследвания, както и евентуални дати за предсрочни избори. Най-ранната била фиксирана след евровота догодина.

Каква би била обществената реакция, ако се предприемат структурни и кадрови промени като освобождаването на шефовете на агенциите по заетостта и за бежанците, се коментирало още на сбирката.

Дали се прогнози за цените на енергията, за да не се допусне повторение на февруарските протести срещу високите сметки за ток. Тъй като вчера при обсъждането на бюджета на НОИ в комисии стана ясно, че някои от обещаните от БСП социални мерки не са осигурени финансово, ресорният министър Чобанов получил заръка спешно да “покрие” липсите.

Музикална пауза

Младият Георги Петранов и " Металика"
Видео:https://www.youtube.com/watch?v=D_bZZhslKxw

Актуално

Епископ Игнатий: С по 30 000 лева на човек са манипулирани изборите за Варненски митрополит

Аз съм като шерпите, които носят багажа към Еверест. Такъв съм в избора за Варненски митрополит. Защото при Борис нещата са предопределени. Пак ще повторя – говори се за 30 000 лева на човек, за да бъдат манипулирани изборите. Това заяви в „Тази събота“ по bTV епископ Игнатий по повод скандалите около номинациите за нов Варненски митрополит.
Той и епископ Борис са двамата кандидати за престола на починалия владика Кирил. „Мен също не ме искат за владика. Защото ме свързват с Борис и смятат, че играем заедно“, каза отецът.

Игнатий не пропусна да подчертае, че починалият митрополит Кирил е бил убит. „Неговата честна кръв успя да измие и малките грехове, които бе натрупал приживе. Това е библейски пример“, каза Игнатий.

„Искате ли да говорим сега за убийството? Той сякаш чувстваше, че ще бъде убит. Не съм виждал друг по-тъжен поглед от неговия. Каза ми веднъж: „Искат да ме премахнат, да ме отстранят“. Аз му казах, че само с митрополит Николай имат търкания, а всички останали от Синода са на негова страна. Той ме погледна в очите и нищо не каза. Според мен има връзка цялата тази работа – патриаршеските избори. Дядо Кирил възпрепятства избора на Николай на патриаршия престол – там трябва да се търси истината за смъртта на дядо Кирил“, подчерта отецът.

Според него не митрополит Николай, а олигарсите, свързани с него, стоят зад пъкленото дело. „Самият Николай не би направил такова нещо, но тези хора са свързани с Държавна сигурност, те управляват капиталите на България. Убийците потулиха много неща, но има една книга, която предизвести това убийство. А смъртта на даден човек не може да се предвиди 3 или 4 години преди това“, каза Игнатий.
Според него владиката Кирил е бил удушен. „Удавниците падат на дъното, а той е бил на повърхността на водата“, допълни духовникът.

Той заяви, че дори да бъде избран за Варненски митрополит, ще се откаже от мястото на третия ден след избора и ще посочи кой да бъде управляващ огромната епархия. „Как ли не се опитваха да ме омаскарят. Какво ли не измислиха за мен – че съм участвал в бизнеса с проститутки, какво ли не. Аз съм отдаден на Бога и това е истината“, заяви Игнатий.

Той допълни, че имал „скрито оръжие“ – „тежка артилерия“, която щял да извади в случай, че бъде обвинен в клевета. „Имам врагове, а в Библията пише, че всеки си плаща за стореното“, заяви епископ Игнатий.

Днес в 18 часа Светият синод се събира да избере нов варненски владика между двамата кандидати Борис и Игнатий.

СмЕх

Всяка вечер, на брега на морето седи чукча и крещи към Америка:

- Бедняци!
Питат го:
- Добре де, защо бедни? Там добре живеят!
- Да, Аляска купиха, а за Чукотка не им стигнаха парите!
        *
Блондинка и гаджето и се возят.
- Мила, я си подай главата през прозореца и виж дали ми работи мигачът?
- Да, не, да, не, да, не, да, не…
        *
Маршрутка - единственото място в България, където финансовия поток може да мине три и повече посредника и никой да не вземе рушвет!
        *
- Тате, може ли да те целуна?
- Нямам пари, майка ти вече ме целуна.
         *
Бисери от часовете по история!
Бисерите е събрал пловдивският учител по история Асен Димитров-Феликс.
*“Със задните си части Хан Крум запушил Върбишкия проход, а с предните си изненадал император Никифор отзад!”

*„Историята се пише с кръв, а се чете с пот!”

*Богатите римски граждани се наричали партийци, а бедните се наричали плейбои.

*Хуните били много невъзпитани и с големи претенции, а варварите били просто хулигани.

*Атила бил обявен за Пич Божий.

*Султанатът на великите суджуци се оказал нетраен.

*Колумб тръгнал да търси Индия, но вятърът го отвял и открил Америка. След това отседнал на Бохемските острови.

*Накрая португалска експозиция начело с Влашко Дагамата открила пътя с питане.
      *
Пристига кандидат за работа в автосалон. Шефът задава въпрос:
- Имате ли професионален опит? Трябва да знаете, че тук ще се наложи да продавате, както се казва: "хладилници на ескимоси"!
- О, разбира се, един път продадох на един шейх, който имаше 32 жени...
- Това не е достатъчно убедително! Шейховете имат толкова пари, че не е трудно да им продадеш някой Ролс Ройс...
- Да, Ролс Ройс не е трудно, но я пробвай с надуваема кукла...
       *
Седят в бара англичанин, шотландец и ирландец, пият бира. Изведнъж на всеки в чашата паднала муха. Англичанинът гнусливо побутнал чашата настрана. Шотландецът извадил мухата и продължил да пие. Иркандецът хванал мухата и почнал да я тръска над чашата:
- Плюй ма, гад такава!

петък, 22 ноември 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 162-и!

Около 200 души протестираха  в центъра столицата към 20.00ч. по време на вечерния протест
срещу правителството на П. Орешарски.

Антипропаганда

Спомени от една предишна зима. Спомени от едно предишно соц. управление.
София, хранителна криза – опашката гледа завистливо жена, успяла да си купи хляб, 1991 г.






София, 1 февруари, 1991-ва година. Въпреки увеличението на цените от 1 февруари, щандовете на магазините в столицата остават празни.







Бензинова криза – София, 8 февруари, 1991-ва
година. Колона от автомобили, чакащи за бензин.

Разкрития

117 агенти на ДС- директори на училища

117 директори и зам.-директори на средни училища в страната са били сътрудници на
Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА. Това съобщи Комисията по досиетата след проверка, обхванала общо 7937 ръководни кадри за периода от 2004 до 2013 година.
В 22 областни града има най-малко един зам.-директор или директор на училище, който е с агентурно минало. След сътрудниците преобладават агентите, но има някои щатни служители от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия или от Пето управление на ДС – Управление безопасност и охрана (УБО), които също заемат директорски и зам.-директорски постове.

Най-много са директорите и зам.-директорите с досиета в София – 14 и Пловдив – 7. Интересно е, че във Варна има само един агент - Светлан Илиев, който е директор на Руското училище „А.С.Пушкин”. С по 3-ма агенти са областните градове Велико Търново, Пазарджик, Сливен и Добрич. 24 от обявените сътрудници са жени, останалите 93 – мъже. Най-младият сътрудник е 46-годишният Стефан Радионов (1967) - директор на Основно училище “Иван Вазов” – Чакаларово, Кърджали. Той работи по линия на Първо главно управление на ДС от 1986 г.

Най-възрастният сътрудник е 73-годишният щатен служител на Шесто управление на ДС Кръстьо Муховски (1940), който е работил в идеологическото управление на ДС от 1974 г. и има школа в КГБ. Муховски е директор на Частна езикова гимназия “Проф. Иван Апостолов” – София и заместник-директор на Частно средно общообразователно училище “Проф. Иван Апостолов” – София, съобщи сайтът desebg.com.

От всички 14 сътрудници на ДС в столицата 6 са в частни училища. В най-именитото от тях - Американския колеж в София, работи Юлия Йотова, която е посочена като заместник-директор. В Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” – София, бившите служби на ДС присъстват чрез Огнян Радев, който също е посочен като заместник-директор. Помощник-директорът на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски” Рангел Рангелов също е в списъците, публикувани от Комисията по досиетата.

СмЕх

Твърдението, че няма джентълмени в днешно време не е справедливо. Днес видях мъж, който
държеше чадъра над жена си, докато тя сменяше гумата на колата.
    *
Ееееххх, лесно му е на моряка. Прибере се от плаване, слезе от кораба и там девойката го чака. И на пилота му е лесно. Кацне със самолета на летището и там - девойката го чака на терминала. И на машиниста му е лесно. Спре влака на гарата и там на перона - девойката го чака.
Само на девойката не й е лесно - първо тича на пристанището, после на летището, а от летището - право на гарата...
    *
Учител по химия пита студента:
- Ако сложа часовника си в този разтвор, как мислите, ще се разтвори ли?
- Не.
- Отлично. И защо не?
- Защото, ако можеше да се разтвори, нямаше да го сложите.
   *
Ловът - това е спорт! Особено като патроните свършат, а глиганът все още е жив!
   *
След корабокрушение единственият спасил се пътник попаднал на необитаем остров, на който имало само кози.
След няколко години случайно го откриват и го спасяват. Моряците обаче с изненада виждат и малко момченце на плажа.
- Ти пък какъв си? - питат го.
- Аз съм от ме-е-е-стните жители.
   *
- Образованието и медицината сега за населението ще бъдат платени.
- Няма да стане! Според конституцията у нас имат право на безплатно...
- Конституцията сега вече и тя е платена.
   *
Доцентка, преподаваща руски език, съобщава пред студентите:
- Колеги, ръководството на висшето училище одобри проекта ми за едноседмичен летен курс по руски език в Халкидики, Гърция. Вие плащате 450 евро, а останалите 200 се поемат от училището.
Любознателен студент пита:
- А защо в Гърция, а не в Москва – поне ще практикуваме руския?
- Първо, защото внучката ми още не е била в Гърция, и второ няма като миналата година да ме питат в Москва: „Кой им е преподавал руски език, та на нищо не ги е научил?”

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 161-и!

Граждани са се събрали на протест пред сградата на Народното събрание. Около 19.00 часа те блокираха движението пред парламента в знак на недоволство от правителството на Пламен Орешарски. Вече час продължава протестната акция с традиционните скандирания за оставка. Преди около 30 минути към протестиращите се присъедини и шествието, което дойде от площад „Независимост”. Засега протестът преминава спокойно и без инциденти. Движението по бул. „Цар Освободител” е частично пуснато, като е спряно само пред Народното събрание, където се намира основната група от протестиращи.

Актуално

Бежанския бунт във "Военна рампа"!  Полицай ранен с камък

Полицай е уцелен с камък в главата при размириците избухнали в бежанския лагер във
"Военна рампа" след като тук сутринта почина от студ млад мъж. Служителят от полицейските сили за охрана е откаран с линейка във ВМА.
 Според неофициална информация 42-годишният полицай се е оплакал от силни болки в главата и световъртеж. В момента му правят скенер.

Полицейските сили за охрана са влезли в лагера, за да потушат възникналото напрежение след като сутринта бежанец е бил открит мъртъв. Версиите за смъртта му са две. От студ, тъй като е бил настанен в стая без отопление. Втората е от инфаркт. Той чувствал болки в лявата ръка и гърдите, свидетелства съпругата му.

Разкрития

Топ 10 на най-вредните храни по нашите магазини!

Родни диетолози класираха най-вредните хранителни продукти на родния пазар в Топ 10.

1. Кренвирши – в челото на класацията, ужасно вредни. Няма кремвирши от месо. Това е сбирщина от остатъци, за които не е ясно дали имат и 1% месо. Бавна отрова за организма.
2. Майонеза – френският деликатес е хубав, когато е домашно приготвен във френския прованс. И понеже у нас няма такъв, по-добре не я яжтe. По същия начин, по който мазно се маже отгоре на филията ви, се намазва и от вътрешната страна на тялото ви.

3. Безалкохолни напитки – особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се причиняват от тяхната употреба. Изхвърлете ги от менюто си.

4. Бяла захар –  бялата захар е най-краткият път за качване на килограми. Най-дълголетният народ на света – японците, почти не използват бяла захар. Използвайте заместители като мед и плодове с естествена сладост.

5. Чипс – чипсът е калорийна бомба, която не носи на организма нищо друго освен вредности. Затлъстяване е неговото отроче.

6. Сланина / свинска мас – знаете с какво се храни свинята. Свинското по принцип е тежко месо и не носи нищо на организма. Правете си сметка какво е във вид на мас, сланина и тлъстини. Организмът на един млад човек, до 20 години може да се бори със тлъстините, но след тази възраст това са тонове холестерол, запушени артерии и затлъстяване.

7. Маргарин – изкуствено масло, което е с оцветители. Нищо изкуствено не е добро.

8. Пастет – смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кокали и т. н. Всичко това подобаващо оцветено. В момента, в който влезе в организма, започва да вреди.

9. Кетчуп и горчица – чиста проба химикали. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия.

10. Шпеков салам – прави се от сланина и месни остатъци. Много вреден

Актуално

Шествие,  молебен  и семейно хоро във Варна за Деня на християнското семейство

Снимка: "Таралеж"
Християните отбелязват църковния празник Въведение Богородично, посветен на
християнското семейство. Във Варна празникът ще бъде почетен с шествие и семейно хоро.

Снимка "Таралеж"
Празничната програма  започна в 9:00 часа със света литургия в Катедралата „Св. Успение Богородично”. Час и половина по-късно - в 10:30 часа, от площада пред храма  тръгна шествието, водено от оркестъра на Военноморските сили.
 В него се включиха кметът Иван Портних, духовници, ученици от седем варненски училище. 
В 11:15 ч. на сцената пред входа на Морската градина ще има празнични слова и молебен за закрила на семейството и децата. Празникът ще приключи със семейно хоро и концерт. 

Мозайка

В московското метро билет срещу 30 клякания! Видео

Тази схема възнаграждава хората за демонстрирането на физическо здраве. Москва може да изгуби малко пари, но пък всеки, който може да направи 30 клякания правилно, вероятно ще бъде по-малко в тежест на държавното финансиране за здравеопазването в Русия. От друга страна правилното клякане – тежестта пада на петите, колената съвпадат с пръстите на краката, гърбът е изправен и ръцете са обтегнати напред – е упражнение с много предимства. Това е цялостно движение, което упражнява множество мускули едновременно. Изисква сила, подвижност, гъвкавост и сърдечно-съдов капацитет. И накрая – гори калории!

Машините за билети срещу клякане са прости, умни и забавни. Тренират тялото, разбуждат ума и радват душата – ако успеете да се засмеете на случващото се, което си е забавно.

СмЕх

Ако гол мъж случайно попадне в женската баня - почва се едно пищене, крясъци, заливане с
вряла вода на горкия човечец...
Ако случайно голо момиче попадне в мъжката ...напротив - всички мъже са радостни, приветливи. Това още веднъж доказва добротата на мъжкото сърце.
   *
Въпрос: Какво им липсва на ВУЗ-овете във Варна да станат публични домове?
Отговор: На Медицинския – мъже, на ВМЕИ – жени, на ВИНС – табелката.
   *
- Колко бях глупава! Имах цяла тълпа ухажори и на всичките отказах, - оплаква се жената,
- Да, жалко, - въздъхва мъжа, - че в тази тълпа ме нямаше и мен!
   *
Пловдивчанин решава кръстословица и стига до: Горско животно с 9 букви... След кратко мислене написал: ИЛЕНМАЙНА!
   *
- Кои са трите най-често срещани думи в света?
- I love you?
- Глупости! "MADE IN CHINA "
   *
Един майстор-водопроводчик отива на адрес да оправи някаква голяма беля в апартамента на едно готино маце. Свършил човекът работата перфектно и мацето, наметнато с един секси пеньоар, пита:
-Какво струва ремонта, майсторе?
-100 лева госпожице
Мацето разтваря пеньоара, отдолу голичко и пак пита:
-А така?
Майсторът се облещил, почервенял, почнал да пъшка нещо и отговаря:
-100 лева!
Пеньоарът пада на земята, мацето съвсем голичко, съблазнително пристъпя към майстора:
-А така?
Нашият нервно се потрива 1 минута и с пъшкане отговаря:
-100 лева!
Мацето вади мангизите, майсторът си тръгва и се забива в първата кръчма:
-Бармане, дай за тези 100 лева бира!
-Толкова много ли бе, що така?
-Давай, давай, не питай! Тоя мой ... като не можа да стане за 15 минути, нека сега се мъчи да пикае цял ден!
  *
- Защо американските актьори плачат така неестествено, а нашите - така естествено?
- Опитайте да плачете с техните доходи, и опитайте да не плачете с доходите на нашите!

сряда, 20 ноември 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 160-и!

Протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски се отправят от Народното събрание към Министерски съвет. Протестиращите са около 400, чуват се скандирания „Оставка”. Протестиращите граждани носят българското знаме и знамето на „Ранобудните” студенти, както и снимката на премиера Пламен Орешарски, на която пише: „Пираня”. Полицейското присъствие в района е засилено.

Актуално

Президентът Росен Плевнелиев: Протести е имало и ще има, но контрапротестът е българска иновация

Днешният Консултативен съвет е добро място, от което да излъчим към българското общество по-различен сигнал. Да покажем, че можем да постигнем съгласие в интерес на нацията. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев в изказването си на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. "Бежанската вълна завари страната ни в средата на безпрецедентна криза на доверието – на гражданите към институциите, на политическите сили една към друга, на хората към политиците и други. Всеки български политик трябва да се притеснява от опитите, които се правят да бъде разединен народът, да се противопоставят хората едни срещу други – на протестите да се спретнат контрапротести, на студентите – контрастуденти, на гражданите - контраграждани. Протести е имало и ще има. Но контрапротестът е българска иновация и си заслужава да се замислим за ефектите от широкото й използване днес", е заявил президентът.
"Друг сериозен риск пред националната сигурност е енергийната зависимост на България. Усложнените отношения между Русия и Украйна са факт. Изпитахме на гърба си до какво може да доведе това през зимата на 2008 г. Институциите трябва да се отнесат отговорно към този проблем, да се ускори работата по диверсифициране на енергийните доставки, да се предприемат действия по осигуряване на необходимите резерви за българската икономика и за домакинствата. Ако кризата от преди няколко години се повтори, този път ще го понесем по-тежко, защото икономиката и хората сега не са в състояние да понесат подобно напрежение. За това са необходими превантивни действия – ясни анализи и планове за преодоляване на евентуална криза в доставките на газ", е заявил президентът.

Актуално

Митингът на КНСБ измести студентите от площада пред парламента.

Малко след 12 ч през мегафон студентите и подкрепящите ги протестиращи чуха призив да се отдръпнат от жълтите павета, “за да може организирания митинг с разрешение” да премине. Няколкостотин студенти в момента има на възловото кръстовище.

Антипропаганда

Някой да обясни на БСП, че "лява политика" не значи "раздаване на пари"

Актуално

Качулати контрапротестиращи бранят парламента

Мъже с качулки и шапки пристигнаха в колона пред централния вход на парламента около 9 ч.
тази сутрин. Двайсетина минути след пристигането си, мъжете започнаха да скандират “Подкрепа” и така се идентифицираха като проправителствена група. Пред Народното събрание днес се очаква да протестират таксиметровите шофьори и студентите. Към тях по-късно ще се присъединят и синдикалистите от КНСБ.

Столицата ще е блокирана през целия ден, тъй като и в следобедните часове се очакват протести пред президентството, където в 14 часа започва Консултативен съвет по национална сигурност. Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков обяви, че ще легнат пред сградата, за да изразят недоволството си от дневния ред на съвета и ще протестират, ако не бъдат поканени на заседанието.

Актуално

„Ранобудни”, таксиджии и синдикалисти обсаждат парламента, и Бареков барабар Петко с мъжете...

Протест на "Ранобудните студенти", митинг на КНСБ и шествие на таксиметрови шофьори от
Пловдив ще блокират центъра на София днес, като крайната им точка е Народното събрание. А насред тарапаната ще се провежда Консултативен съвет в президентството, което пък ще бъде обсадено от „България без цензура” на Бареков. "Ранобудните студенти" ще тръгнат от Ректората в 11 часа с искане за оставка на кабинета на Пламен Орешарски към парадния вход на Народното събрание. След рехавия протест снощи те за пореден път ще се опитат да блокират парламента с помощта на редовните протестиращи вече 160 дни по жълтите павета.

Националното протестно шествие-митинг на КНСБ започва от 11.15 часа на пл. "Македония. Девет са исканията на синдикалистите, сред които криминализирането на укриването на вноски, увеличение с 10% на заплатите на заетите в публичния сектор, замразяване на пенсионната възраст за 7 години, реформа в здравеопазването, план за оздравяване на енергетиката за 5 години, както и приемането на антимонополно и антикорупционно законодателство. 

СмЕх

Потънал съветски кораб. Екипажът се спасява и изплува до близкия остров. Обаче ги хващат
някакви диваци и се канят да ги ядат. Капитанът преговаря с тях:
- Другари, при вас имаше ли революция?
- Не.
- А съветска власт?
- Не.
- А колективизация?
- Не.
- А култ към личността?
- Не…
- А перестройка? И това не?
- А ленински съботници всеки месец? Пак не? Ами тогава от какво сте озверели така?
   *
Баща се кара на сина си:
- Стига си се оплаквал че нямаш пари бе! Вземи да направиш нещо, намери си някаква работа! Аз например, като бях на твоите години, ходех нощем да разтоварвам вагони на гарата. Докато не ме хванаха...
   *
В хладилника в службата имаше кифла с бележка: "Не ме яж!"
Сега там стои празна чиния с бележка:
"Мен кифли не могат да ме командват!"
  *
Един известен политик починал. От БТВ не знаели как да кажат тъжната новина и нагърбили Чолаков с бойната задача. Той не се смутил и с типична усмивка на уста :
-Днес над страната е облачно и мрачно. В центъра и около Народното събрание минус един, на Орландовци плюс един.
  *
Мъж и жена лежат в леглото.
Мъжът, галейки голата гръд на жената:
-Ти приличаш на земята -с тези
прекрасни планини,хълмове..тези
божествени форми..!!
Тя:
-Слушай,а ти смяташ ли да обработваш
тази "земя".....или да я дам под
"аренда".
   *
Мъжът разбира, че е влюбен, когато за два дни изгуби интерес към колата си.
   *
- От другата седмица спирам пиенето...
- Да, вярвам ти...Мога да се обзаложа, че ще продължиш да пиеш?
- На какво да се обзаложим?
- На кило ракия...

вторник, 19 ноември 2013 г.

Разкрития

Ето я дъщерята на Бойко от Ориндж каунти- кварталът на богатите!

България заговори за очарователната Венета Борисова, дъщерята на Бойко Борисов, миналата
събота, когато баща й обяви, че момичето е вдигнало кръвно, потресено от протестите пред дома му в Банкя.
Оказва се, че русокосата госпожица е била за кратко в София на гости при татко си. Иначе тя живее в Щатите заедно с майка си Стела. Венета е на висока позиция в авторитетната компания за инвестиционна политика "Корнърстоун", където е специализирана в областта на данъчната политика.
"Корнърстоун" обитава баровски офис в Ориндж каунти, Калифорния, известен от филма "Ориндж каунти - кварталът на богатите". Венета е активна и на тенис корта - в професионалната й атестация е отбелязано, че участва в женския тенис клуб към "Фулъртън колидж".

Разкрития

Вижте как да се отопляваме за 40 стотинки на ден! Снимки, Видео

Със зимата се задават и високите сметки за отопление. Те далеч не са проблем само за
българина - англичанинът Дилън Уинтар е изобретил лесен и евтин начин за загряване на помещение чрез... свещи! Уинтър е пуснал в Youtube видео с инструкции как да си направите система за отопление (Вж. видео по-долу).

Необходими са само кръгли чаени свещички, 2 глинени саксии (в никакъв случай пластмасови!) с различен размер и метална
тавичка. В тавичката слагате четири свещички. След като запалим свещите, следва да поставим по-малката саксия наобратно точно в центъра на малката тавичка и да запушим отвора. Последната стъпка е да сложим голямата саксия върху малката, без да закриваме дупката. Импровизираната печка е готова!

Топлината от свещите нагорещява вътрешната част на малката саксия и чрез въздушна конвекция през отвора на голямата саксия излиза струя горещ въздух. Авторът твърди, че с това се отоплява средно голяма стая буквално за стотинки! Всяка от свещичките гори в продължение на 4 часа, а пакет със 100 свещи, закупен например от "Икеа", струва 5 лв. Така ще ни коства едва 40 стотинки да се топлим за осем часа или през по-голямата част от деня.

Дилън Уинтър, който е инженер, журналист и яхтсмен, използва своята "печка" за офиса и каютата на яхтата си. Според него излъчваната топлина заедно с тази от компютъра и монитора в стаята е достатъчна за постигане на оптимална температура.

Всъщност нищо ново под слънцето. През XVI век прочутият арабски учен Шайх Бахай построява в Исфахан обществена баня, водата за която се нагрява от една-единствена свещ. Тя е поставена в специално конструирана от него малка камера. Бахай предупредил тази камера да не се разглобява, защото повече няма да проработи. През XIX век обаче английски учени не се стърпяват и решават да научат тайната. Те разглобяват камерата и оттогава никой в света не може да я накара да заработи отново.




Търновец чака патент

Известният енергиен специалист Петко Ганчев от Велико Търново има изобретение за евтино отопление и охлаждане. Устройството му е преминало през всички тестове. Чакат се документи за патента, а също и сертификат от Министерството на енергетиката. За разработката си е получил 1500 лв. субсидия от БАН.

Уредът действа с водородни клетки и е на принципа на преобразуване на водата в браунов газ. Позволява да се постигне разход от около 3 лв. за отопление на малък апартамент дневно. Икономии се реализират и при охлаждане на помещенията през лятото.

"Устройството работи с електролиза и разделя течността на водород и кислород, като първата съставка изгаря, произвеждайки топлина. При подходящи условия може да се развие температура от 6500 градуса", обяснява Ганчев.

Част от тестовете били в АЕЦ "Козлодуй", където има уред, който мери до 2200 градуса. Разработката на търновеца може да се използва дори за рязане на най-твърдите сплави, както и за пълно изгаряне на отпадъци. В момента находчивият мъж успял да постигне завиден резултат, при който от 1 киловат изразходена мощност се добиват 3,5 киловата. Така при отопление на жилище сметките могат да паднат повече от 3 пъти.

Според Петко Ганчев, ако държавата се съгласи да произвежда уреда и го направи по цени на едро, ще печели от материалите поне 30%. Цената пада под 2 лв. за ват и условно казано 1000 вата ще струват 2000 лв. Той е изчислил, че тази цена се избива максимум за 7-8 до 12 месеца работа. В сумата влиза стойността на съоръжението и изразходваният ток. "Защо ни е да даваме милиарди за нова атомна централа, като можем да пестим по този еконачин", съветва той.

Ганчев твърди, че всеки познавач на тази материя може сам да окомплектова клетките в домашни условия и да постига температури от порядъка на 150-160 градуса. Важното за работата обаче е електролитът, чийто състав местният енергиен спец пази в тайна, докато не получи патент. Петко Ганчев е признателен на акад. Стефан Воденичаров от Института по металознание, с чието съдействие се реализира проектът.
Котацу му е цаката в Япония
"Странно е, че топлите цялата си къща" - би възкликнал един японец, ако ви дойде на гости. "Какъв друг начин има?" - бихте се зачудили. "Една електрическа маса и юрган са достатъчни за всички."

В някои японски села къщите са бетонни и без изолация. Дъхът ти образува облачета, кондензира по прозорците и се превръща в ледена пелена, защото те просто не се отопляват. Вълнената шапка е задължителен аксесоар през цялото денонощие. Единственото топло място в цялата къща е котацу. Това е ниска маса, нагрявана с електричество. Плотът се вдига, за да се постели юрган върху четирите крака, след което отново се връща отгоре. Всички сядат около отоплителното приспособление, завити до кръста с юргана. За нас това може да се сравни със стоенето до огъня на камината. Котацу е първото място, където отиваш сутрин, и последното, което напускаш вечер.

Понеже навсякъде другаде е убийствено студено, котацу се превръща в център на разнообразни дейности - хранене, игри на карти, слушане на музика.
Горещата вода е благословия за мръзнещите семейства и затова се употребява по най-рационалния начин. Купа с врящата течност върху преносима печка се поставя по средата на масата, където всеки топи зеленчуци, месо и паста, след което ги хапва с ориз.

Така хем стаята се топли, хем всички са доволни и сити. В края на деня всички споделят гореща баня. Малка, но дълбока вана се пълни с леденостудена вода и се загрява с газов бойлер. Първо цялото семейство се изрежда да се полее с гореща вода във ваната. След това всеки си пълни гумена бутилка с гореща вода, която слага на краката си през нощта. Мислите, че останалата гореща вода се изхвърля? Съвсем не - тя се изпомва в пералнята, която се пуска веднага. Дрехите се простират в коридора, където съхнат по няколко дни.

Ситуацията е поносима поради факта, че всички се топлят така. Това не е жертва, която правиш заради другите и няма на кого да завиждаш. Всички имат котацу вкъщи, лягат си с гореща бутилка и се будят от мразовития въздух. В същото време никой не знае що е то отопление на цялата къща - просто това не се побира в прагматичния ум на японците. За тях това има по-дълбоко скрито значение. Нарича се gaman, което в превод означава издръжливост, поносимост. Gaman е добродетел, която придава смисъл на издържането на трудни неща като студа. Понякога gaman е болка. Да търпиш нещо гадно, когато можеш да си създадеш удобства, изглежда пълна лудост в очите на европейците. Но като културна ценност да дадеш всичко от себе си, за да издържиш нещо неприятно, действа ободряващо на азиатците. Оказва се, че връзките между комфорта, консуматорството и щастието са много по-тънки, отколкото човек си мисли. В Япония в най-големия студ можеш да си по-щастлив отвсякога.

Хубавото на този вид отопление е, че се използват много по-малко ресурси, не се притесняваш да не забравиш млякото извън хладилника, прекарваш повече време със семейството си и изпитваш странно удовлетворение от факта, че търпеливо понасяш трудностите. Все пак екологичният начин на живот не ни е толкова чужд. Имало е време, когато усърдната работа се е ценяла просто защото е била трудна. Дали сме били по-издръжливи преди?

За младите е пълна загадка гордостта в гласа на бабите и дядовците ни, които разказват как вървели с километри в снега рано сутрин, за да отидат на училище. Как понякога се е налагало някой да върви пред тях и да рине пътеката, за да може те с едно вързопче в ръка да стигнат до класната стая с пернишката печка.

В крайна сметка дали новите технологии не ни правят по-нещастни и разглезени, отколкото да ни помагат да водим по-смислен живот? Сега имаме време за всичко друго, но не и за себе си, а семействата ни трябват да си запишат час в и без това претоварения ни график. Може би имаме нужда от едно котацу, за да оценим истински чашата топъл чай в края на деня.


И с гирлянди ставало

Дарел Пайпър от Дъмфрис, Великобритания, отоплява жилището си със стотици коледни лампички и гирлянди. Всяка година на 1 септември г-н Пайпър изважда разноцветната украса и преобразява дома си в едно вълшебно място. Според него макар и хиляди, тези светлини харчат много по-малко електричество от един конвекторен  радиатор. "Ефектът им е същият като включването на 3- киловатов радиатор, а всъщност те харчат в пъти по-малко", хвали се той.

Нашият герой заявява, че от малък обича коледните светлини, но баща му позволявал само по един светещ гирлянд на елхата. Тогава си обещава, че, когато порасне, ще украсява къщата си с колкото може повече светлини. 

Така, след като открива, че страда от венозна тромбоза и е неработоспособен, неговата детска мечта му помага да преживее всяка зима.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 159-и!

И тази вечер протестиращи се събраха в центъра на столицата с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Актуално

Митингът на БСП струвал над 1 млн. лв.

Над 1 млн. лева са били похарчени за митинга на Орлов мост, организиран от партиите, подкрепящи правителството – БСП и ДПС.
Това заявиха на пресконференция днес Тома Биков и Милен Керемедчиев от „Движение България на гражданите“. По думите на Керемедчиев цитираните средства са разходите само по транспорт и логистика на хората, дошли в София, за да подкрепят Орешарски.
Според хората на Кунева другото партийно мероприятие, което бе организирано в събота – митингът на ГЕРБ, е струвал 450 000 лв.
„7,5 млн. българи платиха един цирк, организиран от БСП, ДПС и ГЕРБ за 30-40 хил. души. Недопустимо е данъкоплатецът на плаща за влакови композиции, автобуси, екскурзии и кебапчета на партийни симпатизанти“, каза Керемедчиев.

Актуално

Оперираха коляното на Бойко Борисов по спешност

Бойко Борисов спешно е бил опериран заради проблеми с менискуса на коляното, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Бившият премиер се е лекувал с инжекции, които обаче не са му помогнали.
Травмата си той получи преди време на футболен мач. Коляното на Борисов е блокирало. Най-вероятно отчупено парченце от менискуса е блокирало цялата му колянна става.

Операцията е била с упойка и е преминала успешно. Тя е извършена от минаващият за светило в артроскопията у нас д-р Тони Георгиев.

Разкрития

Натиск върху България да махне охраната на границата

В България пристига на изненадваща кратка визита върховния комисар на ООН за бежанците
Антонио Гутериш (22 ноември 2013, петък). Предвижда се среща в МВР между министър Цветлин Йовчев и г-н Гутериш. Очаква се единствената тема на срещата да е желанието на комисариата да се продължи с приемането на бежанци на българска територия.

По рано този месец (6 ноември) комисарят по човешки права към Съвета на Европа Нил Муйжниекс обяви в интервю за БНТ, че идеята за затварянето на българската граница за бежанци не е добра. Той определи строежа на стена по границата с Турция като неефективен и скъп метод за предотвратяване влизането на бежанци. Муйжниекс се обяви и срещу затварянето на бежанците във временни центрове. Фактите със стената в Гърция обаче са красноречиви – тя подпомага граничния контрол и рязко намали нелегалният трафик към южната ни съседка, като същевременно го пренасочи към България.

Комисар Кристалина Георгиева още от края на лятото започна да убеждава общественото мнение, че заселването на бежанци е положително явление, ще оправи демографските проблеми на страната и трябва да продължи.

Глобалистки и мултикултурни лобита вътре в България пък, засилват медийния натиск върху управляващите и общественото мнение за приемане на нелегалните емигранти като бежанци.

Да припомним, че Меркел, Саркози, Зеехофер, Камерън и редица други европейски политици обявиха през последните няколко години, че мултикултурализмът е напълно провален.

Винаги се атакува най-слабото място

Никой не притиска големите страни в ЕС и богатите арабски държави. Гърция си направи стена и връща нарушителите обратно в Турция. Въпреки, че евробюрократите притискаха гърците за твърдата им политика по отношение на нелегалната емиграция, те не допуснаха грубата намеса във вътрешните им работи. Сега целият натиск се концентрира върху малка, бедна и раздирана от проблеми България. Тя е най-удобна, за да могат многобройните международни организации да отчитат дейност, без да дразнят влиятелните държави, които са техни спонсори.

България е дискриминарана и все още не е обявила своя квота

Богатите арабски страни (Саудитска Арабия, Катар, Оман) не приемат бежанци. Големите страни в ЕС обявиха мизерни квоти за прием на сирийци (Франция – 500 човека, Австрия – 500, Германия – 5000, Норвегия – 1000…). България не само, че още не е обявила квота,  но на всичко отгоре мълчи за продължаващия натиск, който е форма на дискриминация, която може да доведе до катрастрофални икономически и социални последствия за най-бедната държава в Европейския съюз.

Актуално

Бойко: При тройните коалиции спират фондовете

"Когато ГЕРБ дойде на власт, бяха спрени всички фондове на Европейския съюз. Когато нашата партия управляваше, нямаше нито едно спряно евро." Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
По думите му абсолютно логично е сега да ги спрат отново, защото те - управляващите - нищо не са научили, а точно обратното. "Всякакви опити да лъжат и да мажат, и да се опитват да се прикриват зад ГЕРБ - няма да им мине номерът", каза Борисов.
Той счита, че е безспорен факт това, че "при тройните коалиции спират еврофондовете". Лидерът на ГЕРБ допълни: "Безспорен е фактът, че при управлението на ГЕРБ възстановихме, и работеха, абсолютно всички фондове. Благодарение на тях, направихме толкова много неща. За да освободим пари от бюджета да правим училища и детски градини, ние използвахме парите от Брюксел, за да правим инфраструктура. Така че, желая ви по-бързо да си отидат", каза Бойко Борисов.
Бойко Борисов провери изграждането на спортна зала в 81-во училище в София.

Мозайка

Ситито ме превърна в наркоман

До май 2013 г. този човек ръководи взаимната британска банка Cooperative Bank. Той също така е пастор в методистката църква и бивш високопоставен член на Лейбъристката партия в Северна Англия. Тъмната страна на 63-годишният британски банкер Пол Флауърс обаче е наркоман, пристрастен към твърдите наркотици като кокаин и крак, както съобщава, подкрепяйки с доказателства, Mail on Sunday. За да обясни своята зависимост, финансистът обвинява със стреса и хроничната умора, причинени от стремежа да спаси почти фалиралата банката. Финансовата институция загуби своята независимост в следствие на рекапитализация през октомври от страна на нейните американски облигационери. Г-н Флауърс стана третият британски банкер с добра репутация, който обвинява за провала си, духом и телом, натовареността в британския банков сектор. Нас 13 ноември Хектор Сантс, ръководител на контрол на риска и отношения с властите в Barclays напусна поста си, позовавайки се на стреса. Бившият ръководител на британския финансов регулатор Financial Services Authority, „рухна“ под тежестта на задачата да изведе финансовия конгломерат от поредицата от скандали. През ноември 2011 г. Антонио Хорта Осорио, генерален директор в Lloyds Banking Group, се оттегли от поста си заради изтощение за два месеца. В Ситито, банкерите на високи позиции теоретично имат пет седмици платен отпуск спрямо едва три на Уолстрийт. Но малцина ги ползват. Някои се страхуват да напуснат офисите си от страх от „пуч“, реорганизация в тяхно отсъствие или просто – загуба на ценно време. За много от тях отпуската се е превърнала в доказателство за слабост в среда, в която и най-малкият знак за умора може да се обърне срещу теб.

Актуално

87 стъпки за България, за да стане икономически тигър!

87 са стъпките до успеха на българската икономика - това са изчислили от Института за пазарна икономика (ИПИ).
Вчера те представиха основните мерки, с които да се скъси дистанцията между България и лидерите в международните класации - за правене на бизнес, икономическа свобода, конкурентоспособност и др. Но са нужни "смели реформи", убедени са икономистите.
Например премахване на минималната заплата и минималните осигурителни прагове, както и облекчаване на изискванията за нощен и извънреден труд.
Нужно било и премахване на държавните субсидии за земеделието, жп транспорта, пощите. Данъците върху лихвите, дивидентите и наследството също не били необходими. Икономистите са категорични, че държавата трябва да се откаже от всички планове за вдигане на данъчната тежест.
Сред мерките са още повишаване независимостта на съдебната власт и промяна на процедурата по несъстоятелност, за да няма фалити със задна дата.
Успехът на икономиката ни минавал и през намаляване на администрацията и електронни услуги. Както и незабавна, но прозрачна приватизация на държавните активи и концесиониране на инфраструктурни обекти.
Образователната система трябвало да се реформира. Пенсионната също, с възможност осигуряващите се да избират дали да се осигуряват в държавната система или в лични сметки. Нужно било и разбиване монопола на здравната каса.
Според ИПИ най-слаби резултати има страната ни в индекса за възприятие на корупцията и този за право на собственост. Посредствени сме при конкурентоспособността, икономическата свобода и условията за правене на бизнес.

СмЕх

  Капитане, потъваме!
- Спокойно, няма страшно.
- Колко е до най-близката земя?
- Две-три мили.
- И в каква посока?
- Вертикална.
   *
- А защо козела ви е без рога? - Козата ни е честна!
    *
Приложение на законите на физиката в семейния живот: Ако достатъчно дълго карате партньора си да кипне, накрая той ще се изпари.
    *
Жена влиза в аптека и пита:
- Кое е по-подходящо за мъж - валериан или валидол?
- Каква е диагнозата? - пита аптекарката.
- Ботуши за 500 лв.
     *
- Скъпа, закъсняваме, а ти от един час се гримираш!
- Хубавата картина изисква много работа.
- Ти не рисуваш, а реставрираш.
     *
Отчитайки ръст на женската аудитория на порнофилми, режисьорите искат от сценаристите всичко да свършва със сватба.
     *
Пернишка библиотека за ученика:
- Феродо мравката
- Хондата и Звяра
- Чичо тунингованата колиба
- Малката винеткопродавачка
- Трансмисията невъзможна
- Бентли татко, Трабант татко
- Пипи Дългото пикапче
- Тир по време на чума
- Братя КараМАЗови
- Пътеводител на галактическия катаджия
- КамаЗ Сутра
- Карлсон, който живее под москвича
- Аладин и вълшебната ламбда сонда
- Хари Потър и огненият колянов вал

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Екстра смЕх

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 158-и!

Около 200 души са се събрали в центъра на София, за да протестират срещу правителството.
  До този момент протестът протича спокойно, няма информация за сблъсъци, нарушения и инциденти. След като завършиха пресконференцията си, група от „Ранобудните студенти” се присъедини към протестиращи пред Народно събрание. Движението пред парламента по бул. „Цар Освободител” до ул. „Г. С. Раковски” е блокирано. Протестиращите скандират „Всеки ден ще е така до оставката”и развяват трибагреника, както и знамена, направени от студентите и символизиращи окупацията на Софийския университет.