вторник, 20 май 2014 г.

Четвърти ден Балкана крие трите момчета


Четвърто денонощие продължава издирването на тримата младежи, изгубили се в района на връх Ботев. Близо 40 планински спасители обхождат района на Централния Балкан.
Спасителната операция продължи вчера и през тъмните часове. Военен вертолет от авиобаза "Крумово" се включи в издирването на 3-та младежи.
Дежурен вертолет от състава на Военновъздушните сили е излетял  за изпълнение на полети за търсене и спасяване в труднодостъпната планинско-гориста местност. Екипажът на вертолет „Кугар” от 24-та авиационна база, който е назначен в дежурство по аварийно-спасително осигуряване, ще изпълни специални полети за оглед на района, включително със специализираната апаратура на борда, както и издирвателни и спасителни дейности от въздуха. В издирването са включени три хеликоптера с техника от последно поколение.
Трите момчета са излезли неподготвени за такъв преход в планината. Те са на около 20 години и са излезли в района на Централния Балкан, по-известен с името Джандема. Спасителната операция се ръководи от ПСС към БЧК. Председателят на БЧК заяви, че регионът, където те се издирват, се стеснява в радиуса на около 10 км. Председателят на БЧК Христо Григоров заяви, че ако днес не бъдат открити младежите, шансовете за оцеляването им намаляват – те нямат със себе си нито вода, нито храна, нито подходящи дрехи. Спасителите се надяват младежите да реагират поне на звука на хеликоптерите и да дадат някакъв сигнал. В търсенето участва освен военен "Кугър", оборудван с топлинна камера за откриване от въздуха, и частен вертолет. Председателят на БЧК Христо Григоров съобщи, че са активизирали голяма част от потенциала на Планинската спасителна служба. Така около 50 души спасители от София, Пловдив, Сопот и Карлово, както и доброволци от региона продължават издирването. В местността "Паниците", откъдето тримата са тръгнали, се е сформиран щаб по издирването. В издирването се включиха и парапланери. Приготвени са и пакети с калорична храна, които да бъдат спуснати до младежите с планерите, защото до пристигането на екипите на място биха минали около 3 часа. Сигналът за изчезването на младежите е постъпил в 23 часа в събота.

Няма телефонната връзка с изгубилите се, тъй като батериите на мобилните им телефони са паднали. Христо Ненков от „Планинско спасяване при БЧК” – Велико Търново отбеляза, че в местността Джендема, трябва да се ходи подготвен. „Това е ад под небето, а планината е агресивна, когато подходиш към нея несериозно”, заяви Христо Ненков пред Фокус. Той отбеляза, че там е още полузимен сезон. Над 1800 метра от една седмица вали сняг. Местността Джендема е над 1800 метра – на 2200-2300 метра. По билото има 4-5 пръста сняг, а нощем става изключително студено и температурите падат под нулата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар