сряда, 21 май 2014 г.

"Капитал" за Бареков, Космоса и медиите

"Бареков: България трябва отново да стане космическа сила. Ванга казала на лидера на ББЦ,
че България ще направи голямо откритие в Космоса". С това заглавие вчера разпространихме фалшиво прессъобщение от името на пресцентъра на "България без цензура". Това съобщение вчера разпространи "Каптил" и вижте какво стана:

Публикувам цялата статия на "Капитал":

"Честно, не мислехме, че ще последва нещо. Решихме да го направим, за да тестваме абсурдната система за публикуване на платени предизборни дописки в новинарските медии. Интересно ни беше дали наистина всяка изпратена глупост се публикува.

Разбрахме. Да, всяка, дори и да е чудовищна глупост, се публикува дори с правописните грешки, с които е изпратена.

Във фалшивото прессъобщение написахме, че призивът на Бареков България да си върне някогашната слава на една от най-напредналите в космическо отношение държави е направен по време на негово посещение в музея на авиацията и космонавтиката. Такъв няма. Сложихме в устата на Бареков цитат, че след Тодор Живков никой български държавник не е гледал към Космоса, защото са били заети да гледат собствените си джобове. Обещахме от името на "България без цензура", че евродепутатите на партията ще работят в Брюксел за обща европейска космическа програма. Принципно такава има. Не се сдържахме да прибавим и цитат от Бареков, в който той призовава Путин и Обама да не пренасят противопоставянето си заради Украйна в Космоса.

За бъде кичът пълен решихме да включим и Ванга. Представихме си как Бареков споделя развълнувано личния си спомен от измислено посещение при феномена от Рупите, при което Ванга му казва: "България пак ке я биде в Космоса". За да е по-автентично се позовахме и на Нешка Робева - все пак тя е виден представител на психо пост-соца, а и нещо като жрица в култа към петричката пророчица.

Накрая редактирахме всичко, за да звучи малко просташки, защото все пак пак трябваше да изглежда автентично. Пак с цел да изглежда убедително, в началото на измисленото съобщение сложихме и бележка: "Колеги, новината е за бързо разпространение, благодаря за разбирането".

"Колегите" разбраха. Най-чевръсти бяха в бяха blitz.bg. Tам "новината" се появи едно към едно, без никаква редакция, с изпратеното заглавие, подзаглавие и правописни грешки (които в интерес на истината не бяха нарочни). Пресъобщението беше изпратено в 16:35, а blitz го публикува в 17:06.

Под публикацията се заформи и интересна дискусия. Както знаете за Бареков работят не само медии, но и тролове - платени коментатори. Те веднага започнаха да се съгласяват. "Така си е, едно време бяхме сред водещите сили в космонавтиката , а и в направата на оръжия. После като се дотътриха американците, и взеха всички разработки. Спряхме да развиваме каквото и да било!", веднага потвърди един от тях. "Хората по света се развиват в космическо отношение. Ние дремем. Дори се намират "зевзеци" , а за мен просто кретени, да се подиграват на разработките в БАН. Хората там и без пари се пробват да ни поставят пак на картата на големите космически сили!", подкрепи го друг. "Показател за развита икономика е присъствието на дадена нация в Космоса", включи се и трети.

Срещу човека, който дръзна да напише, че хората нямат какво да ядат, а Бареков говори за Космоса, веднага скочи друг трол: "Абе ей, кретен... ти виждаш ли къде го е казал това? Да им говори в музея за ядене и пиене като Борисов ли искаш?". Подкрепа по фланга веднага му дава негов колега: "Много сте нефелни начи. Едни държави като ПАКИСТАН и ИНДИЯ имат космически програми. А ти да не мислиш, че там имат какво да ядат всички? Едното няма нищо общо с другото!!!!"

Четири минути след blitz, прессъобщението беше публикувано и в pik.bg. Там творческо допълнение беше единствено заглавието: "Бареков: Зова Обама и Путин да не се боричкат в Космоса! Ванга каза, че пак ще имаме космонавт". Под текста в защита на Бареков се включват същите коментатори. "Когато Ванга каже нещо, то става факт. Това е всепризнат феномен! Няма какво да се коментира!", казва единият трол. "България трябва да стане отново сила в много отрасли!", подкрепя го друг.

После фалшивото прессъобщение излезе и във focus-news.net. По същото време и в bgnes. Появи се и в dnes.bg. В края на деня беше отразено, макар и с много лека ирония в mediapool.bg.

В края на деня от пресцентъра на "България без цензура" разбраха какво става, започнаха да прозвъняват редакциите, публикували фалшивото прессъобщение и да обясняват, че Бареков не е казвал нищо подобно. Публикуваха и официално опровержение: "Информацията в това съобщение е плод на нечия не особено креативна фантазия и няма никакъв допир с истината. Очевидно това е незрял опит за всяване на смут, зад който стоят самозванци, които се опитват да навредят на авторитета на "България без цензура."

Като пропуснем без коментар обвинението за "плода" на "креативната фантазия", сме упълномощени да заявим, че не мислехме нищо лошо на авторитета на "България без цензура". Едва ли това може да му навреди по какъвто и да е начин. Даже в офиса на "Капитал" се чуха гласове дали не правим услуга на така наречения авторитет - все пак хората, които се връзват на обещанията за връщане на казармата и премрежват очи по Тодор Живков, сто процента ще кълват и на Космос.

Безумното в този експеримент е друго - реакцията на медиите. Как на един човек оттам не му стана съмнително поне едно нещо - че няма музей на авиацията и космонавтиката, че в същия ден в същите медии са публикувани изказвания на Бареков от Бургас, че Ванга е починала, когато бившият тв-водещ е бил доста млад… Как един човек не видя, че това, което чете е чудовищна глупост? И как оправдава за себе си публикуването на откровено безсмислени неща?

Накратко вече знаем какво разбират в (събирателно казано) "Пиц" и "Блик" под "Без цензура" - това е някакво право информационно черво, което публикува всичко, което му се изпрати. Резултатът е ясен, ясно е и как става, ясно и е каква е договорката. Единствено не можем да кажем колко точно струва.

Затова, като прочетохме първите публикации от прессъобщението ни в офиса на "Капитал" първо се заливахме от смях. После се замислихме какво означава всичко това. И остана неприятен послевкус. "