вторник, 20 май 2014 г.

"Афис" и "Галъп": Само БСП, ГЕРБ, ДПС и Бареков минават бариерата

Социологическите проучвания на две агенции - "Афис" и "Галъп", показват, че в депутати в
Европейския парламент ще могат да изпратят само четири политически формации - ГЕРБ, БСП, ДПС и коалицията около ББЦ.

Проучванията бяха представени днес пред bTV.

"Афис" прогнозира ниска избирателна активност - около 30-35%, заради което само големите партии ще минат прагът за евроизборите от 5.88%.

Тяхната последна прогноза е, че БСП и ГЕРБ ще вкарат по 6 евродепутатите, ДПС - 3 и за "България без цензура" остават 3 места.

Социологическото проучване на "Галъп" за май сочи същото - равни резултати за БСП и ГЕРБ - 18.3%, новият политик Николай Бареков изпреварва леко ДПС със 7.2% и ДПС - 7.1%. Според това проучване таванът на избирателната активност ще е 44%.

Всички останали партии и коалиции остават под чертата - Реформаторски блок - 3.8%, АБВ - 3.5%, "Атака" - 2.5%, НФСБ - 1.4%.

"Проект, който е с неограничени финансови ресурси, залива цялата публична среда и наблюдаваме пълна пасивност на институциите. Говоря за "България без цензура", коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Последните данни на организацията, която наблюдава политическата реклама в 33 медии, сочи, че ББЦ е похарчила 750 хил. лв. за предизборна кампания, въпреки че не разполага с държавна субсидия. Изпреварили са БСП, а на трето място е "Атака" с 480 хил. лв.

"Гражданите, които зададоха въпроса КОЙ, вече имат отговор. Въпросът вече е Европа или Евразия", коментира Цонева.

Според нея избирателната активност ще е по-скоро средна, отколкото ниска.