вторник, 3 юни 2014 г.

Откриха мега Земя извън Слънчевата система

Учени са открили „Годзила на Земите“ – нов тип голяма скална екзопланета, намираща се на
560 светлинни години от Земята, пише Space.com. Официалното наименование на небесното тяло е Kepler-10c, но прякорът му е мега Земя. Тя обикаля около звезда, подобна на Слънцето в съзвездието Драко. Мега Земята е скалиста и по-голяма от „супер Земите“ – клас планети, малко по-големи от нашата.

Досега учените не бяха сигурни, че е възможно да съществува свят като новооткрития. Смяташе се, че екзопланети с размера на Kepler-10c биха били газообразни, събиращи водород и растящи, за да се превърнат в подобни на Юпитер небесни тела.

„Това е Годзила на Земите“, отбелязва българинът проф. Димитър Съселов, който е директор на Инициативата за произход на живота в Харвардския университет. Мега Земята обикаля звездата си за 45 дни и е твърде близо до нея, за да е обитаема. Изследователите смятат, че системата на Kepler-10c е доста стара, формирана преди по-малко от 3 милиарда години след Големия взрив. Ранното й формиране дава основания да се предположи, че на нея има достатъчно тежки елементи като силиций и желязо. Откритието покрепя идеята, че около старите звезди е възможно да има скални планети като Земята. Това дава на астрономите широк диапазон от звезди, които биха могли да поддържат планети, подобни на нашата. Възможно е също така търсачите на екзопланети да открият още мега Земи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар