събота, 25 октомври 2014 г.

Западни топмениджъри на тайна среща в Москва

Среща при премиера Дмитрий Медведев в 
московското предградие „Рубльовка”
Западът се опитва вече месеци наред да принуди Русия с тежки икономически санкции да промени курса си по отношение на кризата в Украйна. Въпреки това голям брой топмениджъри от чужди компании, сред които доста шефове на германски фирми, продължават да поддържат тесни връзки с Москва, пише германският вестник "Билд". Изданието научило, че в началото на тази седмица се е състояла среща на върха на Консултативния съвет за чуждестранните инвестиции към руския премиер Дмитрий Медведев.
На поверителната среща на "Горки" 9 в московското предградие "Рубльовка" участвали и шефовете на четири водещи германски концерна, сред които Олаф Кох - Metro, Марейн Декерс от Bayer, Курт Бок от BASF и Йоханес Тайсен от E.ON, посочва "Билд".

Техните компании са част от 51 световни концерна, чиито съвети са особено ценени от Кремъл и които от 1994 г. руското ръководство кани редовно. В този тесен кръг влизат още шефове на големи гиганти като BP, Coca-Cola, Ford, Nestle, отбелязва "Билд". На срещите се допускат само директори на компании. Не се позволява участието на помощници и най-вече на пресата. Според вестника водещата тема на срещата тази седмица е била как могат чуждестранните компании да инвестират и да правят бизнес в Русия и в бъдеще въпреки съществуващите санкции. Всички участници са отказали коментар пред вестника.

Говорител на BASF заявил, че компанията "членува в Консултативния съвет за чуждестранните инвестиции с цел подобряване на инвестиционния климат в Русия". Междувременно федералното правителство размишлява върху облекчаване на санкциите срещу Русия, посочва "Билд". Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заявява пред "Цайт", че "макар и още да не е дошъл моментът за отмяна, трябва да помислим как ще продължава всичко занапред".