вторник, 21 октомври 2014 г.

Реформаторите при Бойко на вечерна среща! Обновена

От около 18.30 часа петимата лидери на Реформаторския блок са на среща в централата на партия ГЕРБ. Тя се случва само ден след като Бойко Борисов обяви, че през тази седмица ще има втори кръг на преговорите за съставяне на кабинет между четири политически сили - Реформаторския блок, БСП, Патриотичния фронт и АБВ. Неофициално от ГЕРБ твърдяха, че разговорите ще започнат в четвъртък. А самият Бойко Борисов заяви, че той няма да присъства на тях. Те ще се водят от преговорните екипи на ГЕРБ и съответните партии плюс експерти. Вчера лидерът на ГЕРБ посочи Реформаторите като "единствен и неоспорим партньор".

Срещата между Реформаторите и ГЕРБ, която започна късния следобед, не беше обявена предварително от нито едната от двете формации. Утре Бойко Борисов заминава за Брюксел за участие в срещата на върха на лидерите на Европейската народна партия. Очаква се там да бъде и председателя на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, чиято партия ще кандидатства за членство в Европейската християндемократическа организация. Миналата седмица Кунева посети изненадващо централата на ГЕРБ и обясни визитата си там с подаването на документите за участие в ЕНП.

"Сближихме позициите си", декларираха преди минути лидерите на Реформаторския блок и Румяна Бъчварова от изпълнителната комисия на ГЕРБ след продължила близо 2 часа среща с Бойко Борисов.

От думите им стана категорично ясно, че непреодолими различия вече няма и че те ще са партньори в бъдещо управление. Нито една от двете страни не пожела на този етап да изброи всички участници в него, за да се изчакат предстоящите консултации на ГЕРБ с БСП, Патриотичния фронт и АБВ.


Запитан склонен ли е Реформаторите да направят кабинет на малцинството с ГЕРБ, без да включват трета политическа сила, Радан Кънев заяви категорично, че личното му мнение е, че кабинетът не трябва да е на малцинството. Това означава, че почти сигурният вариант, предпочитан еднакво и от ГЕРБ, и от Реформатори, е тройна коалиция с Патриотите.
Обновена

Няма коментари:

Публикуване на коментар