събота, 25 октомври 2014 г.

Дъжд, сняг...бедствие

По разпореждане на министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е сформиран оперативен щаб. Той ще организира и координира действията на структурите на МВР и местната власт за реагиране при усложнената метеорологична обстановка.
Най-тежко е положението в Хасково. Градът е буквално удавен от поройния дъжд. Хората се крият по домовете си и не смеят да излязат навън. За щастие, няма данни за пострадали хора.

Южна България под вода и на тъмно


Сняг, виелица, киша и наводнения блокираха живота Южна България. Тежко е положението в карловските села Бегунци, Иганово, Христо Даново, Столетово, Кърнаре и Розино. Снежна покривка, която е натрупала тази нощ се е превърнала в киша, която затруднява движението, тъй като повечето от колите са с летни гуми.
В с. Слатина е закъсал автобус, който пътувал за гр. Клисура. Наложило се е да бъде изпратен друг рейс, който да извози хората. Улиците в част от Карлово, Сопот и селата на Подбалкана са под вода, а от снощи там няма и ток. На тъмно и студено са и в Клисура, където освен местни жители има и гости, тъй като там днес се отбелязва празника на картофа.

Положението в Пловдив също е критично. Постъпили са множество сигнали за отводняване. Три подлеза са под вода – на Централна гара, Пловдивски университет и Скобелева майка, съобщи за БЛИЦ говорителят на Пожарната инспектор Георги Кунев. Екипи работят по отводняване в гр. Садово, село Ахматово.

В първомайското село Бяла река е наводнена къща, а хората са блокирани вътре. Там са изпратени спасители, които да изпомпат водата и бедстващите хора да бъдат изведени.

Сигнали за наводнения има и в хисарско, по пътя за Родопската яка, край селата Лилково и Хитово има паднали огромни дървета, които са блокирали движението и в момента екипи на пожарната ги отстраняват.

Преляха реки, язовири са в критично състояние!


Тази нощ в столицата и в почти цялата западна част на страната се натрупа първата снежна покривка. Метеорологичната обстановка ще бъде усложнена. Хасковско е под вода, предава bTV. Преляха реки, язовири са в критично състояние, хора са евакуирани.
Главният път за Турция при село Върбица е залят и се очаква да бъде затворен. В общините Хасково и Димитровград има сформирани кризини щабове. Засега бедстевно положение не е обявено.

На територията на Столична община обстановката е нормална при зимни условия, каза пред „Фокус” кметът на София Йорданка Фандъкова. „Рано сутринта, около 5.00 часа, започна обработка на част от мрежата за масовия градски транспорт в районите „Банкя”, „Овча купел”, район „Витоша”, Околовръстен път, бул. „България”. В момента 134 машини са на терен, като в действие са 46 от тях, а останалите са дежурни, тъй като се предполага, че може да има заледявания в по-късната част на деня”, допълни Фандъкова.

Тя обясни още, че има проблем на пътя Бистрица – Железница. „Там съм благодарна на колегите от пътна полиция. Те съдействат по спиране на движението, за да може да се работи по-лесно”, обясни тя.

Заради активиране след падналите последни валежи на свлачището на пътя Симитли-Разлог, в близост до село Градево, движението на ТИР-ове през прохода "Предел" е било спряно днес около 9 ч.

Движението се регулира със светофарна уредба, а патрулки следят трафика по пътя Симитли-Разлог. Участъкът е обезопасен и движението се извършва в едната лента. Временната организация на пътя се налага поради срутване на подпорна стена след падналите дъждове през изминалото денонощие.

"Оранжев" код за силен вятър, обилни дъждове и сняг днес е обявен в 17 области в страната. Повече от 50 машини работят за почистването на пътната мрежа в областите Перник, София, Ловеч и Плевен, в които има интензивен снеговалеж, съобщиха от АПИ.

Пристанище Бургас е затворено за маневри. Това съобщава на сайта си Ръководство на корабния трафик. Причината е силният вятър.