събота, 8 февруари 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 240-и!

Вижте кои общини финансира Орешарски! Таблица

Както се казва, хората знаят защо гласуват за БСП и ДПС :)

Мечките заспиват зимен сън

Фотография от церемонията по откриването на първите зимни олимпийски игри!

През 1924 сa първите зимни олимпийски игри. Те се провеждат в подножието на Мон Блан в Шамони, Франция в периода от 25 Януари до 05 Февруари 1924. Участващи страни са 16, а участващи спортисти 258.

Властта дава на София 6 милиона, а на Кърджали 17

Направо е смешно, че в София, където са два милиона души, държавата отпуска само 6
милиона лева. В същото време в общините, където не управлява ГЕРБ, като Харманли, са получили 7.3 млн. Бургас и Варна пък са с по 4, но в Кърджали пък имат 17-18 млн. Не сме се съмнявали, че ДПС управлява държавата, коментира с видим сарказъм лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, при вчерашната си визита в Димитровградско.
Бившият премиер откриваше детски градини в село Добрич и в общинския център. Те са изцяло обновени по програми, финансирани от предишното правителство. Добрият повод обаче бе изместен от коментари за възмутителното според ГЕРБ разпределение на държавния половин милиард за развитие на регионите.

Светът е Олимпиада!

XXII Зимни олимпийски игри бяха открити с пищна церемония, която продължи два часа и 40 минути.
Най-скъпата олимпиада в историята ще продължи до 23 феврури, а над 2800 състезатели, от рекордните 88 държави ще си оспорват 98 комплекта медали в 15 вида спорт.

България ще участва с отбор от 18 състезатели, като най-близо до отличията се очаква да е Александра Жекова, която ще се състезава в сноуборд бордъркрос.

СмЕх

Британски учени открили ,че след третата ракия българите използват псуването на майка, като запетая!
***
По света казват: Детето спи като ангелче...
В България: Детето спи като заклано...
***
Трима приятели пътували със самолет, но горивото свършило.
- Приятели, имаме само два парашута. Нека аз да взема единия, защото имам деца и семейство които трябва да храня.
- Добре, скачай.
Скочил първия.
- Вземай парашута и ти също скачай.
- А, не. Няма да те оставя да умреш.
- Няма, аз ще скоча след теб.
- Как.Нали остана само един парашут? Нали Иван вече скочи.
- Аз на Иван му дадох торбата с храна. Нали имал семейство да храни.
***
Отива жена с бебе при доктора.
Докторът прегледал бебето и:
- На кърма ли е, или на сухи млека?
- На кърма е.
- Съблечете се...свалете си сутиена!
Докторът дълго оглеждал и опипвал гърдите й и казал:
- Хм...нямате мляко! Странно как детето не е гладно!
А жената:
- Ами... аз съм леля му, но се радвам, че дойдох.
***
Нaполеон Бонaпaрт по време нa своите битки винaги е носил червенa ризa, зaщото aко бъде рaнен от червенaтa му ризa нямa дa се виждa, че кърви и войниците му по този нaчин нямa дa го отстрaнят от биткaтa! Двестa години по-късно Орешaрски използвa винaги тъмно кaфяв пaнтaлон...
***
- Ревнива ли си?
- Малко.
- А когато приятелят ти излиза без теб, звъниш ли му?
- В смисъл? Как така да излиза без мен?
***
- Моят мъж си въобразява, че е кон - оплаква се възрастна жена на психиатър.
- Яде само овес и оня ден си подкова краката. Може ли да го излекувате?
- Лечението му ще изисква много време и ще бъде много скъпо.
- Няма значение. Ние имаме пари. Досега мъжът ми е спечелил три конни състезания.

петък, 7 февруари 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 239-и!

Успех на българските олимпийци!

Кметовете на БСП и ДПС получили 178 млн.лв, а на ГЕРБ 64 млн.лв

Повече от половината пари от „регионалния фонд“ отиват в общини на управляващите партии БСП и ДПС, показва изследване на Института за пазарна икономика. Проучването е за разпределените през тази седмица 500 млн. лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството, наречена „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

289 млн.лв. от тези пари са насочени директно към бюджетите на общините. Институтът за пазарна икономика (ИПИ) е сравнил данните за всички проекти, публикувани на сайта на Министерството на финансите, с данните от последните местни избори и политическата принадлежност на съответните кметове.

Резултатите показват, че кметовете на БСП получават 118 млн.лв., тези на ДПС – 60 млн.лв., на ГЕРБ – 64 млн.лв., а независимите – 47 млн.лв. Т.е. за кметовете на властта са 178 млн.лв., а за останалите – 111 млн.лв.  Проучването на ИПИ показва още, че кметовете на ГЕРБ управляват общини с три пъти повече население от тези на БСП и въпреки това получават наполовина пари.

Измерено спрямо населението, финансирането е по 15 лв. на човек в общините на ГЕРБ, по 90 лв. на човек в тези на БСП и по 133 лв. при ДПС.  „Всичко казано дотук потвърждава хипотезата, че парите от регионалния „фонд” са разпределени в голяма степен на политически принцип. Управляващите партии са били изключително благосклонни към своите кметове, докато опозицията е срещнала сериозни трудности – повече от половината „опозиционни” общини не са финансирани“, коментира Петър Ганев от ИПИ.

Снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до финансовия министър Петър Чобанов, в което твърди, че кметовете от партията му са били пренебрегнати при разпределянето на парите.
По-рано днес кметовете на Перник, Попово и Ковачевци, подкрепящи АБВ, обвиниха управляващите в разпределение по партиен признак на средствата за общините.  „Тези пари са разпределени в и около партийните централи“, коментира и самият Георги Първанов, който участва в пресконференция с тях.

Люба Ризова и Виктория Бехар напускат bTV

Директорът "Новини и актуални предавания" в bTV Media Group Люба Ризова и заместничката
й Виктория Бехар напускат медията.
Бехар потвърди за решението си, което вече е в сила.
На нейно мяста идва Валя Гиздарска, която е продуцент в предаването на Росен Петров - "Нека говорят".
По непотвърдена засега информация си тръгва и Ризова. Смята се, че тя си е тръгнала в знак на протест с освобождаването на Бехар.
Люба Ризова не оговаря на мобилния си телефон и все още няма официален коментар и от БиТи Ви.

Сблъсъци в Пловдив! Гледайде на живо

Искрите в Пловдив започнаха да припламват. В 10.30 часа събралите се на протест срещу
имотните претенциите на мюфтийството фенове се отдръпнаха от съдебната палата и започнаха да изразяват недоволството си по съседните улици.
Обединените от обща кауза привърженици блокираха централния булевард "Цар Борис Трети Обединител". За кратко районът остана без грам видимост, след като димка покри пространството с гъст дим.
 Непрекъснато се чува пукот от взривени бомбички, като гърмежите са придружени с хорово пеене на традиционни български песни заедно с възгласи "Свобода или смърт" и "Турци сте".

Феновете, чиято численост вече преминава 1000, се сблъскаха за кратко с жандармерията. Те пробиха кордона, а на опитите на ченгетата да ги спрат, отговориха с разрешителното си за протест. Към 10.45 часа демонстрантите се оттеглиха отново в посока Съдебна палата и наново блокираха булевард - този път "6 септември".
Обновена

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО

Video streaming by Ustream

Помощник-държавният секретар на САЩ : Майната му на ЕС! ВИДЕО

Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд е поднесла извинения на ЕС след като изтекъл в "ЮТюб" запис телефонен разговор разкрива неин обиден коментар по адрес на съюза във връзка с украинската криза, предадоха Франс прес и Ройтерс.
"Майната му на ЕС" (F*ck the EU), казва Нюланд на събеседника си
(3,02 мин. в клипа по-долу). Гласът ѝ е ясно разпознаваем. Събеседникът ѝ е мъж, чийто глас отговаря на този на посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Неговият отговор на изключително недипломатичната ѝ забележка е "Точно!"
Двамата дипломати обсъждат в разговора как да се уреди украинската политическа криза. Разговорът изглежда е записан без знанието на двамата участници в него.
Нюланд в момента е на посещение в Киев. В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна.
"Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя вметва обидния коментар по адрес на ЕС. Освен това Нюланд казва на Паят,
че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна.
Разговорът бе пуснат в "ЮТюб", а след това намери широк отзвук в "Туитър". Не е известно кога той е бил проведен, отбелязва АФП.
В разговора обаче се описват събития, които вероятно са се състояли в края на януари, отбелязва Ройтерс.
Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки не отрече такъв разговор да се е състоял, но отказа да коментира нещо повече за
"частен дипломатически разговор".
Тя обаче уточни, че Нюланд е поднесла извинения.
"Работим изключително тясно с ЕС и неговите представители и точно това прави помощник-държавният секретар в случая с Украйна. Тя е в тесен контакт с шефката на европейската дипломация Катрин Аштън и с европейските си колеги. Тя, разбира се, поднесе извинения на колегите си от ЕС за съобщените думи", заяви Псаки.
Псаки увери, че не разполага с "подробности от независими източници за появата на записа в "ЮТюб", но
обвини руските власти, че са раздули случая като са пуснали аудиозаписа в социалната мрежа "Туитър".
Псаки дори намекна, че е възможно записът на телефонния разговор и разпространяването му да са дело на Русия и разузнавателните ѝ служби.
Тя отрече Вашингтон да се опитва да се меси в антиправителствените протести в Киев или да постигне определен техен резултат.

ВИДЕО


СмЕх

Прибирам си бельото от простора и си го сортирам на леглото, като обяснявам на баба ми:
- Тези гащи са ми за спорт, тези за с*кс...
А тя :
- Боже, Боже, а ние едно време се*са го правехме без гащи!
***
Правителството потвърди, че минималната пенсия за старост ще е 2000 евро, а пенсионната възраст 114 за жените и 119 за мъжете.
***
Група туристи разглежда Лувъра. След многочасова обиколка
из залите на музея, екскурзоводът казва:
- Ако имате някакви въпроси, моля, аз съм на ваше
разположение.
- Кажете, - обажда се една дама, - с какво търкате
пода, за да блести така?
***
- Кого слушаш повече - мама или тате? - Мама. - Защо? - Защото говори повече.
***
Бивш футболист на ЦСКА:
Всеки ден преди тренировка имахме разговор за заплатите. Беше непоносимо. Отиваш в банката, а там ти казват, че сметката ти е празна. А шефовете винаги казваха, че ще платят утре. Това е първата българска дума, която научих - "утре"
***
Помнете! Да стигнеш дъното на обществото, да станеш алкохолик, наркоман или проститутка е много лесно. Достатъчно е един път да минеш и да не поздравиш бабките пред блока.
***
Много харесвам сватбите. Булката се преструва на девствена, младоженецът се преструва, че е намерил единствената, родителите се преструват, че се харесват. Само гостите са искрени - дошли са да се напият.

четвъртък, 6 февруари 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 238-и!

Около сто души се събраха на протест на площад "Независимост". Те се обявиха срещу
увеличението на депутатските заплати и срещу това, че те не са замразени.
Протестиращите стояха откъм страната на администрацията на президента, срещу Министерски съвет, малко по-късно се насочиха към ул. "Позитано", развявайки български знамена и знамето на ЕС.
Пред централата на БСП те скандират "Червени боклуци", "БСП е мафия", "Волен в лудница" и "оставка".

Взрив в Киев откъсна пръстите на демонстрант

Взрив избухна днес сутринта в изпълнената с демонстранти сграда на Дома на профсъюзите в
центъра на Киев и рани един човек.

Към 9 ч. сутринта на петия етаж в сградата демонстрант намерил пакет с надпис „Лекарства“, който избухнал секунди след разпечатването му.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщава, че пострадалият е настанен в болница номер 17 в Киев.

Раненият е в безсъзнание - с наранявания на очите и с откъснати пръсти на ръката.

Междувременно Дмитрий Булатов - един от лидерите на протестното движение „Автомайдан“, съобщи на пресконференция във Вилнюс, че е бил отвлечен и изтезаван от десетина души.

Булатов не издържал на мъченията и се съгласил да направи фалшиви признания пред видеокамера, че е агент на ЦРУ и посолството на САЩ в Киев му е дало 50 000 долара.

СОЧИ- СДЕЛАНО В СССР

Спортисти и журналисти, пристигнали за зимните олимпийски игри в Сочи, се натъкнаха на
поредица от недомислици на руската строителна мисъл.














Фотосът на двойната тоалетна обиколи целия свят, а от
руската страна веднага замазаха гафа с оправданието, че тоалетната ще се използва като складово помещение.










Забраните са илюстрирани с картинки, за да
са разбираеми за всички. Канадският сноубордист Себастиан Тутан ги засне с камерата на мобилния си телефон, качи ги в Туитър и те станаха повод за забавни забележки.
От картинките със забраните става ясно, че мъжете - спортисти и гости на олимпийските игри - не бива да уринират прави. Забранява се качването и стъпването върху тоалетната чиния, повръщането в чинията, както и дрогирането в кабинките.
Най-странно изглежда картинката, която забранява риболова в тоалетната.




Подлезът под новоизградената влакова линия,
свързваща Сочи с олимпийските обекти в планината, се наводнява при всеки дъжд.










Стаята на канадския отбор по хокей на лед.
Носталгия по пионерските лагери:)











И изгубени в превода....











"Сочи"- технология. Полагат нов асфалт направо върху снега...








И още една тоалетна в Сочи. Със столове за зрители...












И все пак да благословим игрите в Сочи

Кратка история на БСП (for Dummies), Част 2

Тази публикация е продължение на Кратка история на БСП (for Dummies) от Веселин Ханджиев,   Част 1 (http://daniivanov.blogspot.com/2014/02/for-dummies-1.html)

Какво се случва после ли? В Русия трупът на другаря Ленин е превърнат в експонат зад стъклена витрина, другарят Сталин е станал шеф, а у нас идват …
Априлските събития, 1925. Това са едни от любимите събития на комунягите! Според тях, след атентата в църквата Света Неделя, биват избити “десетки хиляди борци-антифашисти, загинали геройски за свободата на народа”. Това разбира се не е съвсем вярно! Като казвам “съвсем”, имам предвид преувеличено е стотина-двеста пъти. Трудно е да се проумее в пълнота картинката у нас по онова време, ако не се вземат предвид следните факти:

България е загубила 2-3 войни и бая територия и е в национална криза
Септемврийското въстание и атентатите са отворили в обществото кървава рана
Москва ръси яко кинти за да има у нас “революционна обстановка”, т.е. за да може въпросната рана да продължава да кърви!
Горите бъкат от шайки комуняги, анархисти, анархо-комунисти и всякакви такива, …
… които грабят влакове като във филм, убиват журналисти и общественици, и т.н.
Селата са фрашкани със шпиони, помагачи, ятаци и съветски фенове
А комунягите продължават да подклаждат омраза и говорят само за анти-български неща …
… за СССР, за насилствено отнемане собствеността на хората, за Балкански Федерации, за Световни Революции и т.н.
Е, на народа му е било доста писнало …
Става касапница! Затова се случва така, че някои глупаци на правителствена служба, опитвайки се да наложат върховенство на закона с цялата му строгост, здраво предозират и бая народ си отива “при опит да избяга”.  Като например, Гео Милев. От друга страна, представете си на фона на горните факти, как Гео Милев е бил нещо като Дърева и Волгин взети заедно, но с една разлика – имал е талант! Бил е голям трън, защото хем не е нарушавал писаните закони, хем постоянно е величаел шайките разбойници опитващи се да вземат властта чрез убийства и насилие. Лека му пръст …

Още от тогава комунягите действат така: Първо насаждат омраза, организират грабежи, демагогстват и лъжат. После, когато в крайна сметка ги погне закона, започват да се правят на невинни: “Помощ, не ни гонете, спрете с омразата!“.

1927, Работническа Партия. През 1927 БКП е все още незаконна, но междувременно, на власт идва Андрей Ляпчев. Това е онзи, който казва: “Со кротце, со благо!”. Съответно прави грешка и се договоря с някои шефове на комунягите да спрат да се крият, но срещу едно условие – новата им партия да не бъде подчинена на Москва. Хаха, какъв идеалист!

Комунягите се навиват и веднага спретват легална партия наречена РП (Работническа Партия). Нелегалната БКП обаче си остава паралелно да действа тайно, както правят мафиите. Правят си веднага и собствен вестник – “Работническо Дело“. Това е същият вестник, с който поколения наред ще си увиват армаганите за внуците в града, а безброй работници ще го ползват като покривка за щайга и ще си режат кашкавала върху него. А дядо ми го ползваше и за още нещо (както и аз когато бях войник), но това няма историческо значение…

Голямата Депресия. Голямата депресия е нещо като кризата от 2009 ама доста по-гадна. Но, по-интересна е депресията в БКП. В периода след 1925, комунягите са в изолация, старите социалисти са отстранени, лява интелигенция на практика няма. Само най-простите хора им остават фенове, другите се осъзнават. Има и няколко объркани идеалисти за цвят, предимно студенти. БКП се управлява в България от една малка, крайно жестока и фанатично обичаща СССР (т.е. парите идващи от там) върхушка – т. нар. “леви сектанти”. А доскорошните вождовете на пишман-революцията и на БКП отдавна са геройски избягали зад граница и там са станали “задгранични” шефове. Това са Васил Коларов и Георги Димитров. През тях минават парите за тероризъм идващи от Москва и съответно яко се дърлят с местните вождове. Разправиите продължават чак до 1935/6, когато шефовете в СССР побеждават. От този момент нататък, в БКП наистина не остава нищо българско (освен клетия им, излъган електорат). Така е и до днес …

Междувременно в Берлин! През 1933, побърканият холандец Маринус ван дер Любе драсва клечката на Райхстага (германският парламент). Всъщност, и до сега не е ясно дали е той или е някой друг! Покрай тази афера са заловени и 3-ма българи, един от които е “задграничния вожд” Георги Димитров. Също така известен и като Гошо Тарабата (наистина!!). Кой обаче е той??

Георги Димитров набира фенове още на 20 и нещо докато организира зулуми. После прави бърза кариера (#КАК??) и става най-младият депутат в парламента (само на 31!!) и остава такъв цели 10 години. Димитров е против националното обединение на България и подскача като чуе думата “патриот”. Бидейки депутат не е мобилизиран, но това не му пречи, имайки имунитет, да ходи на фронта и да навива горките войничета да хвърлят пушките. Поради това предателство е прибран за 4 месеца на топло. След въстанието 1923, “геройски” бяга в Австрия, СССР и на други места. Там започва да прави неща платени от Коминтерна, с цел да е по-справедлив света, а и за да си изкарва хляба и пиенето (бил е пияндурник!!).

Лайпцигски Процес. На образувания съдебен процес за палежа, лицето Димитров надприказва Херман Гьоринг, повтаряйки накрая като фанатик: “СССР е най-великата страна!“, докато на нациста не му избиват чивиите и не започва да беснее. За това му поведение, комунягите ще го нарекат “Героят от Лайпциг” и после ще си доизмислят 3/4 от речите му.

След формална лека присъда (помага и застъпничеството на, забележете, Цар Борис III), фашагите пускат Димитров да си ходи по живо, по здраво. Тогава той получава съветски паспорт и става руснак. Заема постове в КПСС, става депутат в съветския парламент (руската Дума). Такъв е от 1937, та чак до 1945, когато си идва у нас (заедно с цяла орда порусначени български комуняги). А, и честичко се наливат до късно със Сталин.

Преврат, 19 Май 1934. През изминалите няколко години, е управлявала коалиция наречена Народен Блок, съставена от най-разнообразни партии. Те така и не успяват да спретнат читаво правителство и кабинетите се сменят като настроенията на влюбена тинейджърка. Появяват се и една камара движения и партийки, някой от които сериозни фенове на фашагите. Тогава на една група интелектуалци (наречена “Звено”) и на военните им писва, и правят преврат. Работата е там, че и на Царя му писва. Той, възползвайки се от преврата, установява нещо като диктатура. Ето как: първо пичовете от Звено забраняват партиите, разпускат парламента и суспендират конституцията. А в последствие, Царят ги разкарва тях, но пък “пропуска” да възстанови забранените неща. Така той остава да управлява практически сам до смъртта си през 1943. Хитрец!

Важно е да се подчертае, че този преврат за разлика от червените бунтове, минава културно и без да пострада никой. Освен това, превратът е до някаква степен обвързан и с Югославската политика, и у нас отново започва да се говори за Балкански Федерации и т.н. Комунягите се кефят на факта, както и на всичко, което руши държавността, (т.е. намирисва на “революционна ситуация”), и съответно не правят нищо смислено. Всъщност, те дори стават гъсти със Звено и с техния министър-председател – Кимон Георгиев. Този същият, ще стане първият министър председател по-нататък – след втората световна.

Идва  Мрак! Светът постепенно се готви за втората световна касапница. Босовете в Москва нареждат на местните да започнат да общуват по-човешки с другите (по-правилните!) леви партии у нас. През 1938 БКП се обединяват с легалното си проявление – Работническата партия. Новото нещо се казва БРП(к), т.е. Българска Работническа Партия – комуняги.

От тук, та до навечерието на войната, БРП опитва да организира малко стачки, малко политика, малко пропаганда, … но нищо сериозно. Най-често цапотят с блажна боя по оградите глупости от сорта на: “СССР е най-велик!“.
Следва продължение...

СмЕх

Срещат се българско и американско врабче на границата. Българското пита:
- Ти си американско врабче, защо идваш у нас в България?
- Ами чух, че у вас има демокрация, аз искам да се срещна с вашите врабчета, да си почуруликам на воля. А ти защо си тръгнал извън България?
- Ами аз пък се начуруликах, сега съм тръгнал да покълва нещо.
***
- Беше ли ми вярна, докато бях в командировка?
- Разбира се, три пъти!
***
- Какво каза снощи баща ти като разбра, че си му потрошил колата?
- Да пропусна ли псувните?
- Да!
- Ами нищо не каза...
***
Катаджия спира шофьор и започва да го измъчва :
“Риванолът в аптечката ви е изветрял”,
“Имате умряла хлебарка във фара”,
“Тоя триъгълник защо свети в зелено, а не в червено?” …
Накрая шофьорът го пита:
- Г-н полицай, вие женен ли сте?
- Да, женен съм …
- Ми що тогава се държите като омъжен?!!
***
От хотела излиза мъж с дълга пура в уста. Уличен проповедник се вглежда в него и пита:
- Извинете, господине, колко струва вашата пура?
- Тридесет франка.
- А по колко пури изпушвате на ден?
- Може би по десет...
- Ето, виждате ли, господине, това са триста франка на ден. Ако за няколко години се откажете от пушенето, с икономисаните пари бихте могли да си купите този хотел.
- А вие самият пушите ли?
- Не, разбира се.
- Тогава защо не си купите този хотел, който, между другото, е мой?
***
Българинът ползва подлеза само в крайна нужда, а също по голяма и малка.
***
Баща проверява бележника на сина си:
- Така, физика - 2.... Миме, чуваш ли, физика - 2!
-Така, математика - 2.... Миме, чуваш ли, ма, математика - 2!
-Така, пеене - 6... Мимооооо, чуваш ли, ма? Наредил двойки отгоре, до долу, а на всичкото отгоре и пее..

сряда, 5 февруари 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 237-и!

Сочи надминава въображението!

Страшна мизерия в Сочи!

Зимните олимпийски игри в Сочи ще бъдат най-скъпите, провеждани някога, и струват колкото всички досегашни взети заедно, показва анализ на датския вестник NRC. Е, да, но очевидно не особено голяма част от финансите е била вложена при построяването на хотелите за представители на медиите от цял свят. На тези данни рязко контрастират мизерните условия, при които са настанени журналистите в олимпийския град.

На фона на активния дебат дали руският град е подготвен за домакинството на Зимните
олимпийски игри, които стартират в четвъртък, репортери от цял свят се сблъскаха с покъртителни условия при настаняването си в хотелите, предвидени за предсатвители на медиите. Някои от вече пристигналите журналисти описват притеснителните условия в стаите и хотелите си и споделят снимки в социалните мрежи Туитър и Инстаграм.

Шест хотела от общо девет са готови за използване, докато другите все още се строят. Водата, ако изобщо има течаща такава, не става за пиене и е с мътен жълто-оранжев цвят. Стейси Сейнт Клер от чикагския вестник "Трибюн" споделя, че е принудена да мие лицето си с минерална вода, все едно е една от милионерките Кардашиан. Германски фотограф разказа пред АП, че в неговия хотел все още се разхождали кучета, а работници влизали и излизали от стаите. Друг обяснява, че лобито и рецепцията на хотела му въобще не са готови и за да се регистрира е трябвало да отиде в спалнята на собственика, а а рутерите на "лукса" интернет висяли от контактите. От Си Ен Ен били резервирали 11 стаи преди повече от 5 месеца, а когато пристигнали, само 1 била готова.

Други журналисти пък поглеждат от хумористичната страна и се възхищават на арт-вида на постройките, наподобяващи мащабни проекти оригами, декорацията на голите стаи с портрети на Путин или просто се радват, че най-сетне са получили стая, макар и без отопление или интернет.

Правителството на Исландия опрощава ипотечни кредити на гражданите!

Сигмундур Давид Гунлаугсон (ляво) -премиер на Исландия, Бярни Бенедикстон-финансов министър
Правителството на Исландия ще изпълни своето предизборно обещание да опрости по 24 000
евро от ипотечният кредит на всяко домакинство в страната.

Въпреки сериозната опозиция от страна на МВФ и други институции премиера на Исландия,  Сигмундур Давид Гунлаугсон, обяви, че от идната година програмата, по която ще бъдат опростени по 24 000 евро от ипотечните кредити на всички исландски домакинства влиза в действие.

Гунлаугсон, който бе избран преди половин година, смята да премахне и данъчните облекчения за банките, както и редица от привилегиите, с които се ползват те в момента.

Освен това, правителството ще увеличи данъците на всички доставчици на финансови услуги. Самата програма ще струва 900 млн.евро и ще се финансира именно от увеличените данъци за банките и фондовете, които управляват финансови активи.

Опрощаването на голяма част от ипотечните кредити на исландските домакинства е само мярка от приетата от премиера и финансовият министър на Исландия програма за възстановяване на задлъжнелите в следствие на кризата исландски граждани.

След като заради манипулации и измами от страна на „Джей Пи Морган“ и други доведоха до катастрофата на „Уолстрийт“ и последвалата световна икономическа криза от 2008г., Исландия беше изправена пред сериозно предизвикателство, а икономиката й изпадна в колапс. Неотдавна в САЩ отказаха да осъдят виновниците за кризата, въпреки, че беше доказано, че те са извършили измами и са отговорни за световната криза.

Кратка история на БСП (for Dummies), Част 1

Публикувам „Кратка история на БСП (for Dummies)“ на Веселин Ханджиев.
Защо у нас няма нормална лява партия? Какво се случва с БСП? Кои са те, всъщност? Как стана така, че малка шайка про-руски шмекери, икономически и културно подчинени на Москва, да се ебават с цял един народ в продължение на толкова десетилетия?

Не че ми пука особено, но реших да се замисля дупчейки тавана с поглед. В крайна сметка смятам, че повечето отговори се крият в историята. За да разберем днешната ситуация, май ще се наложи да се върнем назад във времето и да проследим случките около така наречената левица у нас. Всъщност, по-правилно казано, на нейният отровен двойник …

Началото …

Средата на 19-ти век. На бедните отдавна им е писнало да са бедни и искат вече да са богати. Появява се Маркс. Той им обяснява простичко, че проблемът не е в тях, ами в богатите, които могат да плащат и повече ама не искат защото са лоши! Появяват се комунягите (тогава им викат социалисти!). Идеята им е да барнат капитализма малко, за да стане по-добре за всички. За жалост, но напълно логично, по-голямата маса бедняци не успяват да схванат 99.99% от “Капиталът“, и запомнят само най-важното:богатите са лоши!

Краят на 19-ти век. Социалистите из Европа се карат за това как точно да се действа. Една част искат да променят капитализма само с приказки, т.е. постепенно и с реформи, а другите искат да има бой. Първите ги наричаме “социалдемократи“. Вторите са известни като “комуняги” и искат да вземат властта с пушки и бомби, да изтрепят който не е съгласен, да откраднат всичко от богатите и да го направят общо, … т.е. ничие!

Дядо Благоев. Първо, дядо Благоев не е дядо, а объркан младеж, краен нихилист (много модерно из Русия!!), обущар и има брат близнак. След известно шматкане да учи из разни градове в България и Турция, накрая се оказва в Петербург, където окончателно се смахва по идеите на Маркс. Започва да прави проблеми на тамошната власт и тя логично го изхвърля го като мръсно коте от Русия. Тогава той се връща в България за да прави щуротии на местна почва. Кофти номер!

1891, Аферата “Бузлуджа”. Благоев, тогава на 30-тина години, и група от 20-тина бедняци-наивници си спретват на Бузлуджа тайна среща и основават социалдемократическа партия. Идеята им е да направят преврат за да станат бедните богати. Срещата е тайна защото по това време Стамболов не се кефи на никнещите като гъби анархистки, русофилски и всякакви други крайни организацийки. А точно по това време на Бузлуджа има народни чествания по случай годишнина от гибелта на четата на Хаджи Димитър. Така 20-30 пишман социалисти успяват да останат незабелязани в тарапаната от нормални българи. В последствие на това комунягите започват да му викат “Конгрес”. Хаха!

1894 БРСДП. По време, и малко след аферата “Бузлуджа”, не-Благоевите социалисти също се събират в някакъв съюз. А през 1894 и двете групи решават, че богатите няма да си дадат парите ей така просто, и затова се обединяват в една по-голяма БРСДП – Българска работническа социалдемократическа партия, последният да затвори вратата. Да, обаче бедните, ужким обединени, си остават разделени по въпроса трябва ли да се избиват богатите или може само да се изнудват. А като се има предвид, че гяволите на чело на партията не се понасят и постоянно се дърлят помежду си, естествено се стига до разцепление почти веднага, още през 1903/4.

Широки социалисти. Това са тия отцепници, дето мислят, че само с приказки и реформи ще стане номера. Правят коалиции с други партии, опитват се да бъдат демократи и като цяло са по-малко кофти… и по-образовани.

Тесни социалисти. Тези са абсолютни ненормалници. Кръщават се “тесни социалисти” защото наистина са тесни в идеите си. Те смятат, че колкото по-прост и беден е работникът, толкова по-истински фен може да им бъде. Съответно набират членове само по фабриките. Освен това са убедени, че бедните ще станат богати  (или обратно, за тях е все едно!!) само с бой. Това е бъдещото БКП.

Балканските и Първата Световна. Тук почва да си личи какъв проблем са комунягите. Докато другите партии (включително и “широките”!) въртят и сучат, че някак си ако може България да си реши националния въпрос с Македония, тесните социалисти (т.е. бъдещото БКП) през цялото време ходят да агитират против войните, деморализират армията и говорят за някаква си Балканска Федерация. С две думи, национални предатели!

1917, Октомврийска Революция. Първата Световна още тече, когато комунягите в Русия, водени лично от Саурон (по-известен като Ленин) взимат властта. Това става след много бой, избиване, кланета и разруха. Русия излиза от войната, само за да влезе в гражданска война за десет години. Понеже има много митове за т. нар. ВОСР, ето малко факти:

9 месеца преди Ленин (февруари 1917), в Русия има буржоазна революция, царизма е свален и е установена република!
Ленин никога не е бил работник. Бил дребен дворянин и е имал имение!
По едно време е бил помощник адвокат, но се е оказал некадърен!
Живял е маса време из Европа с не е ясно какви пари (#КОЙ??)
През април 1917, той и още 30-тина комуняги са телепортирани в Русия с помощта на германските власти (#ЗАЩО??)
Войнишко въстание. След простотиите в Русия, местните комуняги са в телешки възторг. Навсякъде по фабриките работници гледат мръсно изпод вежди фабрикантите, и вместо да се учат да четат и пишат в свободното си време, седят и точат ножове. Армията ни е разбита при Добро Поле и част от дезертиралите войници, бягайки, решават да спретнат бунт. Комунягите, виждайки какво става, се опитват да “яхнат” въстанието в типично техен стил, ама не им се получава. По-голямо влияние над войниците има партията на селяните (БЗНС) и тя ги повежда, но само за да бъдат напляскани няколко дни по-късно край Горна Баня.

Ела изгрей, БКП. През 1919, след провала на войнишкото въстание, комунягите осъзнават, че без всеобща революция няма как да стане. А истината е, че дотогава (бидейки крайно тесни) те не признават селяните за истински бедни. Все пак, селяните си гледат марулите сами и това ги прави буржоа, нали така? Тесните социалисти се прекръщават на Комунисти (БКП) през 1919 и официално стават фенове на Ленин и болшевизма. т.е. на боя и кървищата. В този момент обаче, повечето селяни са електорат на БЗНС и фенове на Ал. Стамболийски. БЗНС е по-силна от БКП защото тогава (както и сега) България е най-вече селска държава. Между двете партии се заформя сериозна борба за всеки неграмотен селянин, за всеки пропаднал, и за всеки мизерстващ потенциален избирател.

Деветоюнски преврат. През 1923 селяните (т.е. БЗНС) управляват само  няколко години (след демократични избори!!), но успяват да направят маса простотии! Стига се дотам, че си правят групи въоръжени със сопи (още през 1919!), които да им помагат да се крепят на власт – оранжевата гвардия. През 1922 БЗНС организира масов побой над опозицията (естествено със сопи!). След това започват да съдят опозиционните лидери за ужким минали грехове (след измислен референдум!).

В началото на 1923, БЗНС правят грандиозен селски номер и фалшифицират изборите така, че се оказват с 80% от местата в парламента. Тогава на нормалните българи им писва и се сформира т. нар. Народен Сговор. С помощта на армията Сговора прави преврат за да спаси държавата. Тъпото обаче е, че в процеса бива избит бая народ. Тъпото е също, че в резултата на преврата сериозна част от по-простите и бедни селяни стават фенове на комунягите, което по-нататък ще има голямо, тъпо значение.

Септември ще бъде Май. Комунягите вече съвсем не са българска партия, а “съвеЦка“. Те са тотално финансирани от Коминтерна и провеждат изцяло чужда политика. Идеята на СССР е да дестабилизира цяла Европа и бедните навсякъде да набият и ограбят богатите за да има справедливост. През септевмври 1923 комунягите организират бунтове, които по-късно ще нарекат (силно преувеличено) Септемврийско Въстание.

Бунтовете са потушени от армията, която остава вярна на държавата. И двете страни дават жертви, но стотици пъти по-малко от колкото комунягите ще твърдят по-късно. Интересното е, че повечето вдъхновители и лидери на въстанието всъщност дезертират и се укриват. Кой в СССР, кой в Югославия (и от там пак в СССР!). Оказва се, че основната жертва е най-бедният и прост човечец, излъган от тях да гърми по нормалните хора, които спокойно си бачкат из градовете. А, да – в нито един голям град няма бунтове! Предимно в северозападна България …

Закон за защита на държавата. След септемврийските бунтове, довели до стотици жертви и какви ли не изцепки, правителството прави избори през ноември 1923. Забележете! Комунягите наричат Цанковото правителство фашистко, пък то прави избори! И то такива, че новата коалиция от БКП, БЗНС и малко анархисти за цвят (т.нар. Единен Фронт), печели цели 25%… след септемврийската дандания! Какви ли ще да са били тия пишман фашисти?!

Едно от първите неща, които новият парламент гласува е ЗЗД (Закон за Защита на Държавата). Целта на закона е да се опази държавността и въпреки, че в него има пропуски, е един сериозен опит да се поставят патриотични рамки на политическия живот в България. По силата на този закон е забранено членуването в нелегални организации, в организации използващи методи на насилие, в групи съществуващи благодарение на международно финансиране, и такива подпомагани от чужди страни, употребяващи въоръжена сила срещу българския народ, и т.н. Комунягите, попадат във, кажи-речи, всички тези кофти категории, и съответно биват забранени от Върховният Касационен Съд.

Най-големият Атентат! В резултат на горния абзац, комунягите минават в нелегалност. Ще рече, че не си казват че са комуняги когато ги питаш, освен ако не те познават. Но това не им пречи да си мечтаят за отнемане на богатството от заможните българи посредством бой. Понеже им е гадно, че са нелегални, те решават да убият някой важен човек за да може да направят още повече убийства на погребението му. Върнете се и прочетете предишното изречение още веднъж – то е вярно и много тъжно!!!

Така и става. Убиват генерал Константин Георгиев, влиятелен общественик и патриот, знаейки, че ще бъде изпратен от цвета на нацията. Два дни по късно, по време на прощаването с покойника, комунягите взривяват покрива на църквата Света Неделя. Загиват 213 богати и още 500 са ранени. Това е най-тежкият терористичен акт в целия свят по това време. Безсмислено е да го казвам, но финансирането и операцията се ръководи от … ??

Далечно Конго?? … Неее, кървавата баня се ръководи, осигурена е, и е платена от братската комунистическа партия на СССР! Мамицата им!

След атентата, започва преследване на виновните. Те обаче, по стар комунистически обичай се изнасят, по съвсем не-геройски начин зад граница – с други думи в СССР. У нас остават, за да си го отнесат, предимно простите и необразовани хорица, забъркани в схемите на съветските шмекери. И естествено си го отнасят …
Следва продължение...

СмЕх

Добър модел чанти:)
Кажете на циганите, че електронно гласуване значи нови кабели.
***
Една жена излезнала на терасата и се провикала.
Нема ли в тоя град мъже бее?
Оти ма да немаш нещо за пиене
***
- Дадох на баба ми да опита енергийна напитка.
- И какво?
- Нищо. Пийна и после отиде за хляб... до Солун...
***
Пускaм си телевизора и гледaм новините.
Глaд мори нaродa, хорa нямaт къде дa спят, безрaботицa, стрaхотия...
Нaродът - беден, беден !
Влизaм във Facebook, всеки втори нa бaр, нa вилa, нa спa...
Снимки с БМВ-тa, Ауди-тa, Мерцедес-и,. АйФон-и, Галакси-тa, а-y...
И си викaм, тия в телевизията Facebook нямaт ли ?!
***
Вчера в магазин 2-ра употреба германски туристи си купили собствените си дрехи.
***
Две мишки ядат лентата от филма “Отнесени от вихъра” в мазето на кино в София. Едната мишка пита:
- Как ти се струва?
- Ами, да ти кажа честно, книгата ми хареса повече…
***
Питат различни националности – кой е най-характерният израз за езика им. Испанецът казва:
- За нас - е МАНЯНА. Това значи – спокойно – и утре е ден!
Турчинът казва:
- Нашият най-известен израз е - ЯВАШ-ЯВАШ. Това е нещо като МАНЯНА, ама ако не утре – то другата седмица или по- нататък...
Арабинът казва:
- При нас най-известният израз е ИНШ АЛЛАХ (по волята божия). Това е нещо като МАНЯНА и ЯВАШ-ЯВАШ, ама я няма тая степен на прибързаност.
Българинът казва:
- А нашият израз е ...ЩЕ ВИДИМ! ...да се ненадяваш!

вторник, 4 февруари 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 236-и!

Карикатурите на Краси

В годината на дървения кон!









Краси Петров рисува специално за "Таралеж"

Стоичков министър при Бареков!

Новият политик Бареков продължава с екзотичните си предложения.
Христо Стоичков ще е министър на спорта в проектоправителството на България без цензура. Готови сме да сформираме кабинет при едни предсрочни избори. Това обяви в интервю за лидерът на новата партия Николай Бареков. Задачата пред Стоичков ще е да възстанови масовия ученически спорт и да върне славата на България във високото спортно майсторство, заяви Бареков. Ще се обърне специално внимание на Пловдив и Спортното училище, както и на градския стадион, който тъне в разруха 20 години.

Комплекс “Пловдив” е уникален, но е малко демоде, ще се наложи към него да се изгради комерсиален сектор, който да поеме издръжката 7 дни в седмицата, заяви Бареков.  Сърцето ми плаче за Спортното, аз съм негов възпитаник, възкликна Бареков.  В кабинета на България без цензура са предвидени ключови места за пловдивчани. За финансов министър е спряган Хаик Гарабедян, който оглави структурата на партията в район “Централен”, а за социалното - бившият шеф на НОИ проф. Йордан Христосков.

Костов: При задължителен вот най-много печели „Атака”

При въвеждане на задължително гласуване биха спечелили националистическите партии и най-вече „Атака”. Това сочи хипотеза в научен доклад, публикуван днес на сайта на Лабораторията за управление на рисковете, управлявана от бившия премиер на България Иван Костов.
Анализът доказва емпирично и чрез примери в други държави, че националистите печелят при задължителен вот. Докладът все пак уточнява, че не предоставя пълна теоретична обосновка на хипотезата и са необходими допълнителни изследвания по темата.
Изследването доказва и втора хипотеза – че при задължително гласуване броят на партиите, представени в парламента, ще бъде по-голям поради елиминиране на „доброволния отказ” вследствие на дезинформация на социологически изследвания.
Докладът прогнозира, че задължителният вот ще стимулира още по-голямо изкривяване на медийната среда, тъй като големите партии вместо за купуване на гласове, ще плащат повече на медиите. Така политическите сили ще се надяват да оберат гласовете на тези, които ще отидат до урните по задължение, и които биха се повлияли повече от средствата за масова информация.
Ето го и пълния доклад:

СмЕх

Електронното гласуване може да бъде въведено само след като бъде измислено електронното кебапче.
***
Един мъртвец изпаднал на пътя от катафалката.
Друг шофьор не го видял, прегазил го, спрял и си вика:
"Леле! Прегазих човека" - па го скрил в храстите.
Един ловец стрелял, стрелял, пък погледнал в храстите и видял трупа, надупчен със сачми:
"Мале! Утепах човека!", па го хвърлил в язовира.
Един бракониер ловил риба с динамит, гръмнал, трупът изплувал...
"Олеле! Гръмнах човека"...
...и така, след куп премеждия, някой закарал "човека" в спешната хирургия.
След няколко часа операция, излиза хирургът, сваля маската, шапката, бърше потта от челото и казва:
- Уф! Ще живее!
***
14 ФЕВРУАРИ
Кръчмата "Самотно Сърце". Масичките са окупирани от шумни компании от традиционалисти, празнуващи Трифон Зарезан. На съседната маса едно момче поръчва за пореден път със замах две кани вино. Приятелката му го дръпва за ръкава и проточва с глезен глас:
- Пешооо, ама нали знаеш, че днес има и друг празник. . .
- Ей, верно бе - плясва се по челото младежът и допълва поръчката:
- Две кани вино и порция СЪРЧИЦА!
***
16 неща, които научихме от рекламите по Българските телевизии:

1. Всяко момиче с ярка рокля носи в чантата си двулитрова бутилка с препарат за цветно пране.
2. Хората, живеещи в огромни, луксозно обзаведени апартаменти, се хранят с най-евтиния салам и маргарин.
3. Крайно време е да се създадат банкноти с номинал 9,99 лева!
4. Добрата домакиня винаги има в дома си безобразно мръсни плочки, ръждиви кранове на чешмите и бъкаща от микроби тоалетна.
5. Мармотите, прекалили с алпийската трева, обичат да се возят на гърба на мечки.
6. Напълно е възможно в хладилника ви да се засели огромен говорещ кренвирш.
7. Основният проблем на човечеството е пърхотът.
8. Ако на една жена й е дошъл цикълът, тя ще се облече непременно с най-късата си и развяваща се пола или с тесни, чисто бели панталони и ще отиде на купон.
9. Ако две деца злобно мърсят омразните си бели тениски, ще дойде не татко с шамарите, а някаква лелка с прах за пране.
10. При подходящото настроение хората могат да разговарят с маргарина.
11. Ако добре сте си измили косата, тя ще започне да се движи на забавен каданс. С музикален съпровод.
12. Бирата кара мъжете да скачат с парашут, да се бият с мечове и други интелигентни неща.
13. Известните хора нямат пари за храна и ще дойдат да ядат от вашия хладилник.
14. Шоколадът решава всички проблеми!!!
15. На всички мъже простата им алармира.
16. Не ползваш ли точната паста за зъби плюеш кръв и зъби…
***
Красиво момиче разказва:
Стоя пред входа и към мен се приближава някакъв младеж:
- Цигарка да имате да ми дадете?
Дадох му.
- А огънче, може ли?
Протегнах към него запалка, а той така, на шега:
- Сега ако и дъвка извадите отнякъде?…
Извадих от чантичката си лента Wrigley’s и му я подадох.
- Как е името ви?
- Аз съм добрата фея. За първи път виждам някой така глупаво да си профука трите желания…
***
Всъщност, Кама Сутра е била просто един учебник по борба.
После някакъв простак дорисувал пи*ки в картинките и станало страшно...
***
Надпис в тоалетна на Северния полюс
" Като се изпикаеш - подпри струята в ъгъла "

понеделник, 3 февруари 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 235-и!

Земята се пука, предупреждават учени!

Земята е започнала да се "пука". Това шокиращо откритие са направили учени. Те установили,
че една от най-големите тектонични плочи от състава на земната кора е започнала да се пропуква, алармира "Ел Паис".
Учените забелязали, че след земетресението в Суматра от 8,7 по скалата на Рихтер са станали четири по-сериозни. След пропукването на тектоничните плочи, два часа по-късно е станал вторият трус с малко по-малка мощност - 8,2 по скалата на Рихтер. Поради което се е напукала плочата под океанското дъно.

Земетресенията са причинили малко щети в сравнение с природните бедствия през 2004 г. в същия регион. Но учените подчертават, че разломът на тектонична плоча е събитие доста рядко и значително.

Според университетския преподавател в Южна Калифорния, Торн Лай, ставаме свидетели на началото на формирането на нови граници между самите плочи. Разрушителните и катастрофалните земетресения в Суматра предизвикаха и необичаен ефект от другата страна на Тихия океан. Те предизвикали повишена сеизмична активност в Калифорнийската част. "Налице е разделянето на две на Индоавстралийската плоча, но това не е тотално разделяне на две, а преплетена мрежа от пукнатини", смята Лай.

Какво ни носи Договорът от Пекин за торентите?

Днес още от ранни зори във Фейсбук започнаха да ме достигат съобщения за това, че в лицето
на Договора от Пекин относно аудиовизуалните изпълнения сме ратифицирали новата ACTA, която пък забранявала торентите за музика и филм.

Причината, оказа се по-късно, се съдържа в тази силно преувеличаваща, дори подвеждаща, статия на иначе уважавания от мен вестник 24 Часа.

За да пресека пътя на произтеклите от нея манипулации, ще опитам съвсем накратичко да обясня защо ефектът на споменатия международен договор за нас ще бъде силно ограничен или даже next to никакъв, като за целта ще си задавам въпроси, на които същевременно ще отговарям.

За какво става дума?
Договорът от Пекин относно аудиовизуалните изпълнения е многостранен международен договор, който урежда някои имуществени и неимуществени права на изпълнители върху техните изпълнения в аудиовизуални произведения.

Според Световната организация за интелектуална собственост (СОИС)

договорът е първият по рода си, който по всеобхватен начин вмества аудиовизуалните изпълнители в международната рамка за авторското право и сродните му права.

Кой или какво е „изпълнител“?
Договорът от Пекин съдържа определение, според което изпълнители са

актьори, певци, музиканти, танцьори и други лица, които играят роли, пеят, представят, декламират, играят в, интерпретират или другояче изпълняват литературни или художествени творби или фолклорни творби

На този фон много сходна е дефиницията в чл. 74 от нашия Закон за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), според която артист-изпълнител е

лицето, което представя, пее, свири, танцува, рецитира, играе, режисира, дирижира, коментира, озвучава роли или изпълнява по друг начин произведение, цирков или вариететен номер, номер с кукли или фолклорна творба.

Българското законодателство нарежда артистите-изпълнители сред носителите на т. нар. сродни права.

Какво са „сродни“ права?
Това са правата, които съгласно чл. 72 от ЗАПСП имат

1. артистите-изпълнители върху своите изпълнения;
2. продуцентите на звукозаписи върху своите звукозаписи;
3. продуцентите на първоначалния запис на филм или друго аудиовизуално произведение върху оригинала и копията, получени в резултат на този запис;
4. радио- и телевизионните организации върху своите програми.
Какво са имуществени и неимуществени права?
Авторското право и сродните му права биват имуществени и неимуществени.

Най-общо казано, ако имуществените права на автора или носителя на сродни права уреждат икономическата експлоатация (възпроизвеждане, публично изпълнение или достъп чрез интернет) на произведението, съответно обекта на сродни права, то неимуществените гарантират на автора (правоносителя), че авторството му ще бъде указвано, или пък че произведението му няма да се изменя без неговото изрично разрешение.

Защитени ли са артистите-изпълнители според българското законодателство?
Да, чл. 75 от ЗАПСП урежда неимуществените им права, а чл. 76 – имуществените.

Какво тогава урежда Договорът от Пекин?
Това че законодателството на някои държави, в това число и България, предвижда закрила върху артистичните изпълнения, не означава, че същата е гарантирана навсякъде по света.

На практика Договорът от Пекин действа хармонизиращо и задължава държавите-членки на СОИС да предвидят такава закрила, доколкото тя още не присъства в тяхното законодателство.

Договорът от Пекин новата ACTA ли е?
Не, защото за разлика от т. нар. Търговско споразумение за борба с фалшифицирането не предвижда нови по вид и съдържание за българското законодателство разпоредби.

Забранява ли Договорът от Пекин торентите за филми или музика?
Не повече, отколкото сега действащото законодателство.

Към момента е спорно дали използването на торент сайтовете за достъп до филми и музика е нарушение на авторското право, наказуемо съгласно чл. 172а от Наказателния кодекс (НК), макар и някои автори като съдиите Петър Петров и Пламен Дацов да поддържат такова мнение в книгата си „Престъпления срещу интелектуалната собственост“.

На същото място споменатите автори, обаче, цитират стенограма от заседание на Народното събрание от 2006 г., според която законодателното намерение е да преследва и наказва само нарушители на авторски и сродни права, които действат в търговски мащаби и/или с търговска цел.

По тази логика потребителите на торент сайтове, които достъпват филми, музика и всякакво друго защитено съдържание само и единствено за свое собствено удоволствие, не би следвало да бъдат третирани като нарушители и споменатият Договор от Пекин не променя нищо в тази насока.
Емил Георгиев