събота, 3 януари 2015 г.

САЩ пробват украински сценарий в Унгария

САЩ си мислят, че в Унгария могат да разиграят украинския сценарий, след като организират протести срещу премиера Виктор Орбан, но това няма как да стане. Просто подкрепата за Орбан в страната е огромна. Това сподели  бившият конституционен съдия Георги Марков, който в момента се намира в Будапеща. Той е наблюдавал снощи протеста срещу Орбан и е на мнение, че цифрите, които се дават от западните агенции, са крайно преувеличени.
"При заявените около 8000 протестиращи, на площада пред операта нямаше повече от 3000 души. Реално протестът срещу Орбан бе много малък. В него участваха бивши депутати на либералната и социалистическата партия, които обаче нямаха стойностни доводи срещу Виктор Орбан. Фактите са такива, че Орбан постигна три последователни победи на избори в Унгария – спечели с 65% парламентарния вот, с 52% евроизборите и в 20 административни центъра, от общо 23, е водеща партия. Истината за този протест е, че зад него стои САЩ. Те не одобряват икономическата политика на Орбан, която е обърната към Русия”, обясни Георги Марков.

Той припомни, че Орбан се е възпротивил срещу санкциите срещу Русия, когато те бяха наложени от Европейския съюз. „Тогава Орбан каза, че да въвеждаш санкции срещу Русия е все едно да тръгнеш на лов и да се простреляш в крака. Унгария е свободолюбив народ и бе първата страна, която още през 1989 година отвори границата към Австрия и оттам избягаха хиляди източногерманци. 

Самият Орбан основа тогава ФИДЕС. През 2010 година, когато Орбан дойде на власт, и сега, когато заявява открито и ясно намеренията си в икономическата политика за отваряне към добри пазари и успехи, това не се харесва на САЩ. За миналата година износът на Унгария е в размер на над 8 млрд. евро. Основните партньори на Унгария са Русия, Китай, Турция, Южна Корея и т.н. Това дразни САЩ и те взимат мерки, като организират протести. В момента Китай прави огромна банка в Унгария.

 Аз се смях, след като прочетох, че хиляди ще разкъсат Орбан. Ако това наистина стане, вярвайте ми, че срещу тях ще излязат милиони в подкрепа на Виктор Орбан. Той се ползва с изключително голяма доверие особено извън Будапеща. През 2012 година, когато имаше подобни митинги и срещу Орбан излязоха около 30 000 души, отговорът бе моментален – 600 000 излязоха в негова подкрепа. Така сагата тогава приключи. Идеята на САЩ, че в Унгария може да стане украински вариант, няма как да се случи. Причината е, че милиони подкрепят Орбан, а хиляди са срещу него”, завърши Георги Марков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар