четвъртък, 19 март 2015 г.

Белгиецът от Дунарит сред акционерите на БТК

Пиер Луврие контролира компанията LIC 33, която обяви, че е новият акционер в БТК. Това става ясно от сайта на компанията. Според неофициална информация интернет страницата на LIC 33 е била създадена ден след като се разбра за сделката. Луврие е белгиец с руски паспорт и стана известен с това, че пое контрола над военните заводи Дунарит и Авионамс.

На сайта на LIC33 в раздели за проектите на компанията за България е записано „специалната ситуация в България”. В групата инвеститори от LIC 33 освен Луврие влизат още англичанинът Брус Бауър, украинецът Анатоли Кайро, и двама французи - Бертран Кавалие и Жан Жакобе.

Снощи LIC33 се представи като новия мажоритарен акционер в БТК. Компанията била група инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и с изпаднали в затруднено положение компании. В съобщението се казваше, че предишният собственик на телекома е продал активите си срещу ангажимента от страна на инвеститора да рефинансира всички дългове, които се оценяват на около 900 млн. евро.